Για αποστολή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εδώ christos.vas94@gmail.com.

Σελίδες

Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Αγία Osthrith






Αγία Osthrith

(Κοίμηση 697)

Βασίλισσα της Mercia-Αγγλία
Γέννηση: γύρω στο 648
Κοίμηση: 5 Αυγούστου 697

Η πριγκίπισσα Osthrith γεννήθηκε σε αρχοντική οικογένεια. Κόρη του βασιλιά Oswiu της Northumbria και της γυναίκας του, αγίας Eanflaeda, έγινε και η ίδια βασίλισσα μετά τον γάμο της με τον βασιλιά Aethelred της Mercia το 679. Οι δυο τους έγιναν ένα ευλαβές Βασιλικό ζευγάρι και ήταν μεγάλοι ευεργέτες της εκκλησίας. Οι εκκλησίες και τα μοναστήρια πολλαπλασιάστηκαν στην διάρκεια της βασιλείας τους και ο  Aethelred έθεσε υπεύθυνη όλων των μοναστηριών της επικράτειας του την ανιψιά του, την αγία Werburga του Chester.  

Παρόλα αυτά, η Osthrith, φαίνεται πως ήταν αντιπαθητική στους κατοίκους της Mercia. Έδειχνε μεγάλη αφοσίωση στον θείο της, τον άγιο Oswald της  Northumbria και επιθυμούσε να τοποθετήσει τα λείψανα του στο αρχοντικό μοναστήρι του άντρα της στο Bardney στο Lincolnshire. Οι μοναχοί αρνήθηκαν, γιατί ο άγιος  Oswald είχε κάνει πόλεμο εναντίων της Mercia και την κυβέρνησε σαν ξένος βασιλιάς. Έτσι, όταν ένα απόγευμα ένα κάρο έφτασε στο Bardney, μεταφέροντας τα λείψανα του αγαθού βασιλιά, δεν άνοιγαν τις πύλες.

Άφησαν το κάρο όλη τη νύχτα έξω από το μοναστήρι. Ενώ ήταν ακόμη νύχτα, ένα θαυμάσιο φως βγήκε μέσα από την λειψανοθήκη και ήταν ορατό από μίλια μακριά και το είδαν όλοι όσοι περνούσαν από την επικράτεια. Μια στήλη μεγαλοπρεπούς φωτός στεκόταν πάνω από το σώμα του αγίου και έφτανε μέχρι τον ουρανό. Το πρωί, οι μοναχοί, οι οποίοι ζήτησαν προηγούμενος να στείλουν τα λείψανα πίσω στην Northumbria τώρα δεν είχαν αντίρρηση να θαφτεί ο άγιος στην εκκλησία τους.

Στις 5 Αυγούστου του 697, έγινε μια επανάσταση στην Mercia και η Osthrith δολοφονήθηκε. Θάφτηκε στο Bardney και εφτά χρόνια μετά ο Aethelred αποφάσισε να παραιτηθεί από τον θρόνο του και να τον παραχωρήσει στον Coenred, τον γιο του μεγαλύτερου αδερφού του, του  Wulfhere και της αγίας Ermengilda και έγινε μοναχός στο ίδιο μοναστήρι (στο Bardney). Κοιμήθηκε εκεί το 715 και θάφτηκε δίπλα στη γυναίκα του. Άφησαν έναν γιο, τον Coelred, ο οποίος παντρεύτηκε την αγία Werburga της Mercia, ο οποίος, το 709, διαδέχτηκε τον ξάδερφο του Coenred στον θρόνο της  Mercia.

Αγγλικό κείμενο http://www.britannia.com/bios/saints/osthrith.html

Μετάφραση orthodoxy-rainbow
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: