Για αποστολή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εδώ christos.vas94@gmail.com.

Σελίδες

Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

Άγιος Adamnan του Coldingham (Σκωτία)


Άγιος Adamnan του Coldingham (Σκωτία)

Ημέρα μνήμης 31 Ιανουαρίου




Δεν θα πρέπει να συγχέουμε τον συγκεκριμένο άγιο με τον άγιο Adamnan της Iona τον βιογράφο του βίου του αγίου Columba.

Στο μοναστήρι του  Coldingham, στο οποίο ήταν ηγουμένη η αγία Ebba, ζούσε ένας μοναχός μεγάλης αγιότητας που ακολουθούσε έναν αυστηρό τρόπο ζωής και ονομαζόταν  Adamnan. Δεν είναι γνωστό εάν καταγόταν ή όχι από τη Σκωτία. Στα νεανικά του χρόνια ο  Adamnan ακολούθησε μια ζωή μεγάλης ανηθικότητας και αφού γλύτωσε με τη Χάρη του Θεού από τις κακές συνήθειες του θέλησε να μετανοήσει για τις αμαρτίες του. Ζήτησε την συμβουλή ενός Ιρλανδού ιερέα, στον οποίο εξομολογήθηκε και του εμπιστεύτηκε την επιθυμία του να ακολουθήσει μια ζωή μετάνοιας.  

Τόσο βαθιά ήταν η θλίψη του που ομολόγησε πως θα δεχόταν κάθε πράξη μετανοίας που θα του επέβαλε ο ιερέας, ακόμη και το να περάσει ολόκληρες νύχτες προσευχόμενος, ή το να νηστέψει για μια εβδομάδα συνεχόμενα. Ο ιερέας βάζοντας του σαν κανόνα να τρώει μόνο δύο φορές την εβδομάδα ώσπου να τον δει ξανά, έφυγε για την Ιρλανδία και πέθανε εκεί πριν να προλάβει ο  Adamnan να τον συναντήσει ξανά.

Αφού το έλαβε αυτό σαν σημάδι της Θείας βούλησης που του έλεγε πως έπρεπε να συνεχίσει την μετάνοια του, ο Adamnan αποφάσισε να συνεχίσει μέχρι το τέλος την σκληρή ζωή την οποία ξεκίνησε μετά τη συμβουλή του Ιρλανδού ιερέα. Αφού έγινε μοναχός στο  Coldingham, έζησε εκεί για πολλά χρόνια και έγινε ένας από τους ιερείς του μοναστηριού. Κοιμήθηκε μέσα στην ευωδία της αγιότητας αφού πρώτα του δόθηκε το χάρισμα της προφητείας.    

Αγγλικό κείμενο
https://pyhiinvaeltaja.wordpress.com/2012/02/13/st-adamnan-of-coldingham/

Μετάφραση orthodoxy-rainbow

Δεν υπάρχουν σχόλια: