Για αποστολή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εδώ christos.vas94@gmail.com.

Σελίδες

Σάββατο 28 Μαρτίου 2015

Άγιος Aeddan.



Άγιος Aeddan.

(Γέννηση 495)

(στα Λατινικά  Adanus, Αγγλικά Aidan)

Ireland Wallpaper 1920x1080 (1)


Ο Aeddan (Ουαλός) ήταν γιος του Caw, του μεγάλου Πίκτου βασιλιά του Βορρά. Ταξίδεψε νότια, πιθανόν μαζί με τον αδερφό του τον άγιο Gildas και έγινε μαθητής του αγίου Dyfrig (Δουβρικίου) και έπειτα φίλος του αγίου Δαβίδ της Ουαλίας. Μαζί με τον άγιο  Teilo και τον Ysfael, ο Aeddan και ο Δαβίδ ταξίδεψαν στην περιοχή Mynyw (σημερινή ονομασία άγιος Δαβίδ) της Ουαλίας όπου ο άγιος Δαβίδ ίδρυσε το γνωστό μοναστήρι του. Στην αρχή τους κυνήγησε ένας Ιρλανδός πειρατής ονόματι  Bwya αλλά τελικά τον νίκησαν και έκαψαν το κρησφύγετο του.

Υπάρχει μια παλιά ιστορία που λέει το εξής. Κάποτε ο άγιος  Aeddan και ο Teilo μελετούσαν στο μοναστήρι του  Mynyw και τους κάλεσαν να πάνε να κόψουν ξύλα για την θέρμανση του μοναστηριού. Ενοχλημένοι που τους απέσπασαν από τη μελέτη τους, οι δύο μοναχοί πήραν τα τσεκούρια τους και πήγαν στο δάσος. Τελικά η δουλειά τους ολοκληρώθηκε ποιο εύκολα από ότι περίμεναν όταν δύο ήμερα ελάφια τους βοήθησαν να μεταφέρουν τα ξύλα στο μοναστήρι. Υπάρχει ένα πηγάδι και μια λίμνη που φέρουν το όνομα του Aeddan δύο μίλια μακριά από την περιοχή Άγιος Δαβίδ και είναι προστάτης  άγιος της εκκλησίας στο  Llawhaden στο  Pembrokeshire.
 
Αργότερα, ο Aeddan διέσχισε την Ιρλανδική Θάλασσα και ίδρυσε το μοναστήρι του Guernin (Ferns) στην Σμαραγδένια Νήσο (την Ιρλανδία), όπου είναι γνωστός σαν Maeddog. Λέγεται ότι άφησε πίσω την καμπάνα χειρός του (μικρές καμπάνες των Κελτών με τις οποίες καλούσαν τον κόσμο στην λειτουργία) την οποία του είχε δωρίσει ο άγιος Δαβίδ και την βρήκε θαυματουργικά δίπλα του. Σύμφωνα με την παράδοση, βοήθησε να εμποδιστεί η εισβολή των Άγγλων από την Βρετανία με την προσευχή του. Δυστυχώς τον μπερδεύουν με έναν επίσκοπο του Ferns του 7ου αιώνα ο οποίος έχει το ίδιο όνομα και συχνά τον αποκαλούν λανθασμένα επίσκοπο του   Llandaff.      


Αγγλικό κείμενο
http://www.britannia.com/bios/ebk/aeddan.html

Μετάφραση Orthodoxy-Rainbow

Δεν υπάρχουν σχόλια: