Για αποστολή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εδώ christos.vas94@gmail.com.

Σελίδες

Κυριακή 22 Μαρτίου 2015

Άγιος Aethelwold της νήσου Farne (Αγγλία)


Άγιος Aethelwold της νήσου Farne
 (Αγγλία)

(Κοίμηση 699)

Κοίμηση: 23 Μαρτίου του 699 στην Νήσο Farne, στην Northumberland



η νήσος Farne

Ο άγιος Aethelwold ήταν, για λίγο καιρό, μοναχός στο Ripon, «όπου αφού ανέλαβε να υπηρετήσει σαν ιερέας», γράφει ο Bede, «καθαγίασε αυτή τη θέση που του δόθηκε με μια ζωή άξια αυτής. Μετά τον θάνατο αυτού του άνδρα του Θεού, του Cuthbert, αυτός ο σεβαστός ιερέας τον διαδέχτηκε στην άσκηση της ερημικής ζωής, μέσα στο κελί στο οποίο ο άγιος είχε κατοικήσει στη Νήσο Farne,  πριν να γίνει επίσκοπος.» Βρήκε το μικρό εκκλησάκι του Cuthbert τόσο ακατάστατα χτισμένο, που ο θαλάσσιος άνεμος περνούσε μέσα από τις σχισμές των σανίδων. Παρότι είχε χτιστεί με λάσπη και στάχια, το εκκλησάκι ήταν τόσο γεμάτο από σχισμές που ο  Aethelwold ένιωσε υπόχρεος να αποκτήσει ένα μοσχαρίσιο δέρμα το οποίο κάρφωσε στην πλευρά του τοίχου όπου επιθυμούσε να προσευχηθεί προκειμένου να αποτρέψει τον άνεμο να φυσάει μέσα στα αυτιά του.      

Ο Bede γράφει, «Θα αναφέρω ένα θαύμα του Aethelwold, το οποίο μου το διηγήθηκε ένας αδερφός τον οποίο αφορούσε αυτό το θαύμα και για το καλό του οποίου έγινε αυτό το θαύμα, ο Guthfred, ο σεβαστός υπηρέτης και ιερέας του Χριστού, ο οποίος έπειτα υπηρέτησε σαν άξιος ηγούμενος στην εκκλησία του Lindisfarne, στην οποία εκπαιδεύτηκε. Πήγα, λέει αυτός, στην Νήσο του  Farne, με δύο άλλους αδερφούς, επιθυμώντας να μιλήσω με τον πατέρα Aethelwold και όταν αναπαυθήκαμε ψυχικά από την συνομιλία μαζί του και αφού ζητήσαμε την ευλογία του, ξεκινήσαμε προκειμένου να γυρίσουμε σπίτι όταν ξαφνικά ενώ βρισκόμασταν στη θάλασσα, ο αίθριος καιρός με τον οποίο πλέαμε άλλαξε και μια τόσο μεγάλη και ορμητική καταιγίδα ξέσπασε επάνω μας που δεν μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε ούτε τα πανιά ούτε τα κουπιά και η ζωή μας κινδύνευε.»    

«Αφού παλεύαμε για αρκετή ώρα με αγωνία με τον άνεμο και τα κύματα, κοιτάξαμε πίσω ώστε να μπορέσουμε να δούμε εάν υπήρχε ελπίδα να γυρίσουμε στο νησί, όμως ανακαλύψαμε πως η καταιγίδα μας χτυπούσε από κάθε κατεύθυνση όμως μπορούσαμε να παρακαλέσουμε τον Aethelwold ο οποίος βρισκόταν μέσα στο στόμα της σπηλιάς του, να ικετεύσει προκειμένου να σωθούμε από τον κίνδυνο. Μόλις εκείνος άκουσε την βουή του ανέμου και τον βρυχηθμό της θάλασσας, βγήκε έξω για να δει σε τι κατάσταση βρισκόμασταν. Και μόλις μας είδε σε αυτή την απελπιστική κατάσταση, γονάτισε μπροστά στον Πατέρα του Κυρίου μας, Ιησού Χριστού, για να προσευχηθεί για τις ζωές μας και την ασφάλεια μας. Μόλις τελείωσε την προσευχή του, η θάλασσα και ο άνεμος ηρέμησαν και ένας φιλικός άνεμος έπνευσε και μας μετέφερε πάνω στα απαλά κύματα ως την ακτή. Όμως, μόλις φτάσαμε και τραβήξαμε την βάρκα μας στην στεριά η ίδια καταιγίδα ξέσπασε και πάλι και δεν κόπασε όλη την ημέρα ώστε να γίνει αντιληπτό πως αυτή η μικρή διακοπή της καταιγίδας είχε δωριθεί από τον Ουρανό με την προσευχή αυτού του ανθρώπου του Θεού ώστε να γλιτώσουμε.»

Ο Aethelwold πέρασε 12 χρόνια στην Νήσο Farne και κοιμήθηκε εκεί στις 23 Μαρτίου (ή στις 21 Απριλίου) του 699. Θάφτηκε στο Lindisfarne, στην εκκλησία του μοναστηριού του αγίου Πέτρου δίπλα στα σώματα των αγίων Cuthbert και  Edbert. Τα λείψανα του τα μετέφεραν έπειτα τον καιρό των επιδρομών των Δανών το  875 και έπειτα από πολλές περιπλανήσεις γύρω από την νότια Αγγλία τα μετέφεραν στο Durham το 995 και τοποθετήθηκαν σε μια ποιο άξια λειψανοθήκη το 1160.  
 
Αγγλικό κείμενο
http://www.britannia.com/bios/saints/aethelwoldfarne.html

Μετάφραση Orthodoxy-Rainbow


Δεν υπάρχουν σχόλια: