Για αποστολή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εδώ christos.vas94@gmail.com.

Σελίδες

Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

Άγιος Aidan (γνωστός και σαν Maedoc και Mogue ) του Ferns (Ιρλανδία), Επίσκοπος



Άγιος Aidan (γνωστός και σαν Maedoc και Mogue )
 του Ferns (Ιρλανδία), Επίσκοπος

Enniscorthy St. Aidan's Cathedral East Aisle Fifth Window Saint Aidan Detail 2009 09 28.jpg



Ημέρα μνήμης 31 Ιανουαρίου


Γεννήθηκε στο Connaught της Ιρλανδίας. Κοιμήθηκε το 626.


Ο Ιρλανδός άγιος Aidan αγαπούσε τα ζώα. Οι Ιρλανδοί συμπατριώτες του αγαπούσαν πολύ το κυνήγι. Ο Aidan τα προστάτευε τόσο πολύ που το έμβλημα του στην τέχνη είναι ένα ελάφι. Μια ημέρα καθώς καθόταν διαβάζοντας στο  Connaught, ένα απελπισμένο ελάφι κατέφυγε στην προστασία του ελπίζοντας να ξεφύγει από τα κυνηγόσκυλα. Ο Aidan, έκανε θαυματουργικά το ελάφι αόρατο και τα κυνηγόσκυλα έφυγαν.  


Υπάρχουν πολλοί Ιρλανδοί άγιοι με το όνομα Aidan όμως φαίνεται πως αυτός είναι ο ποιο σημαντικός. Σαν νέος πέρασε ένα διάστημα στο Leinster, όμως, επιθυμώντας να διδαχτεί την Αγία Γραφή ο Aidan πήγε στην Ουαλία προκειμένου να μελετήσει υπό τον άγιο Δαβίδ (ημέρα μνήμης 1 Μαρτίου) στην Menevia στο  Pembrokeshire για πολλά χρόνια. Η μόνη διαφορά σε σχέση με τους άλλους μοναχούς ήταν πως αυτός έφερε την δική του μπίρα από την πατρίδα του.

Η έμπνευση που του έδωσε ο άγιος Δαβίδ τον έκανε να επιστρέψει στην Ιρλανδία μαζί με πολλούς μοναχούς προκειμένου να χτίσει το δικό του μοναστήρι στο Ferns, στην κομητεία  Wexford, σε γη που του δόθηκε από τον πρίγκιπα Brandrub (Brandubh) του Leinster. Ακόμη, ίδρυσε μοναστήρια στο Drumlane και στο Rossinver, μοναστήρι στο οποίο αμφισβητούσαν το ότι ο τόπος ταφής του αγίου ήταν το Ferns. Ο Aidan ίδρυσε περίπου 30 εκκλησίες στην Ιρλανδία.  Μια πηγή υποστηρίζει πως ο Aidan έγινε ο πρώτος επίσκοπος του Ferns (γεγονός που δεν είναι ασυνήθιστο γιατί πολλοί ηγούμενοι γίνονταν και επίσκοποι εκείνη την περίοδο), γεγονός το οποίο αποκλείει την περιοχή Sletty του Fiach σαν την επισκοπική έδρα.  

 Αργότερα πήγε πίσω στον άγιο Δαβίδ για λίγο καιρό και λέγεται πως ο άγιος Δαβίδ πέθανε μέσα στα χέρια του Aidan. Η Ουαλική παράδοση υποστηρίζει πως ο Aidan διαδέχτηκε τον Δαβίδ σαν ηγούμενος της Menevia.  Εκεί (στην Ουαλία) η μεγάλη του φήμη για τις ελεημοσύνες του υπάρχει ακόμη καθώς δίδασκε στους μοναχούς του να δίνουν τα τελευταία κομμάτια του φαγητού τους σε όσους είχαν ανάγκη.    


Οι βιογραφίες του αγίου Aidan, περιλαμβάνουν κυρίως θαύματα που αποδίδονται σε αυτόν. Έκανε νηστείες με μεγάλη αυστηρότητα, όπως το να νηστεύει με σκέτο ψωμί και νερό για εφτά χρόνια, καθώς και το ότι απήγγειλε τους ψαλμούς 500  φορές την ημέρα. Μια ιστορία αναφέρει πως κάποτε μερικοί απατεώνες ζητιάνοι έκρυψαν τα ρούχα τους, φόρεσαν κουρέλια, και έπειτα ικέτευσαν για ελεημοσύνη. Γνωρίζοντας τι είχαν κάνει, ο Aidan έδωσε τα ρούχα τους στους φτωχούς και τους έδιωξε χωρίς ρούχα και ελεημοσύνη.        

Μια ιστορία αναφέρει πως έδωσε την ράβδο του, την καμπάνα χειρός του (Καμπάνα του αγίου Mogue) και μια λειψανοθήκη στα τρία μοναστήρια του, στο Ferns,  στο Drumlane και στο Rossinver. Όλα υπάρχουν μέχρι και σήμερα. Η ράβδος φυλάσσεται στο Εθνικό Μουσείο του Δουβλίνου, τα άλλα δύο στην Βιβλιοθήκη του καθεδρικού του Armagh. Η καμπάνα φυλασσόταν από την οικογένεια των MacGoverns στο Templeport,  στην Κομητεία  Cavan. Μια χάλκινη λειψανοθήκη η οποία περιείχε τα λείψανα του τον 11ο αιώνα φυλάσσεται στο Δουβλίνο. Ο άγιος Aidan τιμόταν και στην Σκωτία τον 12ο αιώνα.    

Αγγλικό κείμενο
 http://celticsaints.org/2007/0131a.html

Μετάφραση Orthodoxy-Rainbow

Δεν υπάρχουν σχόλια: