Για αποστολή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εδώ christos.vas94@gmail.com.

Σελίδες

Κυριακή 19 Ιουλίου 2015

Αγία Edana της Ιρλανδίας


Αγία Edana της Ιρλανδίας

Ενσωματωμένη εικόνα 3

Ημέρα μνήμης 5 Ιουλίου


Η αγία Edana (επίσης γνωστή σαν Edna και Eidyn) έζησε κοντά στο σημείο όπου συναντώνται οι ποταμοί Boyle και  Shannon τον έκτο αιώνα. Το όνομα της σημαίνει «μικρή φωτιά.» Έλαβε το μοναχικό σχήμα από τον ίδιο τον άγιο Πατρίκιο.

Υπάρχουν ενορίες στην δυτική Ιρλανδία οι οποίες φέρουν το όνομα της αγίας Edana. Είναι η προστάτιδα αγία των ενοριών της Tuarnia στην δυτική Ιρλανδία οι οποίες ανήκουν στην επισκοπή του   Elphin και της Tuam.

Η πόλη του Εδιμβούργου, σήμερα πρωτεύουσα της Σκωτίας, πιστεύεται πως έχει πάρει το όνομα της από την Ιρλανδή μοναχή: «Dùn Édana», που σημαίνει «Το κάστρο της Edana» ή «Το οχυρό της Edana.» Η αγία  Edana ταξίδεψε τελικά στην Σκωτία και ίδρυσε ένα γυναικείο μοναστήρι εκεί.

Σκωτσέζοι ιστορικοί έχουν υποστηρίξει πως η πόλη έλαβε το όνομα της από ένα οχυρό που χτίστηκε εκεί γύρω στο 638 από τον βασιλιά  Edwin. Αφού κατέκτησε την περιοχή και την πήρε από τους Gododdin έχτισε το «Dùn Éideann» (Dunedin), το οχυρό της Eidyn. Παρόλα αυτά, πολύ καιρό πριν τον βασιλιά Edwin, υπήρχε εκεί το Ιερό της αγίας Edana, όπου η Ιρλανδή μοναχή ίδρυσε το κοινόβιο της.

Αγγλικό κείμενο
http://www.antiochian.org/node/18905

Μετάφραση Orthodoxy-Rainbow

Δεν υπάρχουν σχόλια: