Για αποστολή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εδώ christos.vas94@gmail.com.

Σελίδες

Παρασκευή 7 Αυγούστου 2015

Ο άγιος Erc του Slane


Ο άγιος Erc του Slane


Κοίμηση 514




Ημέρα μνήμης. Ιρλανδία: 2 Νοεμβρίου, Κορνουάλλη, 31 Οκτωβρίου. Στα Ορθόδοξα ημερολόγια εορτάζεται στις 2 Νοεμβρίου.

Ο   Erc mac Dega (Λατινικά: Ercus, Κορνουάλλη: Erth. Επίσης λανθασμένα γνωστός σαν Herygh) ήταν ένας Ιρλανδός άγιος ο οποίος ήταν φαινομενικά ενεργός και στην Κορνουάλλη. Η παράδοση αποδίδει την οικοδόμηση του αρχικού μοναστηριού στην κορυφή του λόφου   Slane στον άγιο Erc.

Βίος

Ο  Erc, ο γιος του Dago, ήταν το μόνο μέλος της ακολουθίας του Βασιλιά  Laoghaire ο οποίος φιλοξένησε τον άγιο Πατρίκιο κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης του (του αγίου Πατρικίου) με τους Δρυίδες στην κορυφή του λόφου  Slane το   433. Ο άγιος  Erc πιστεύεται πως ήταν παγανιστής Δρυίδης τον οποίο έφερε στην αληθινή πίστη ο άγιος Πατρίκιος και τον όρισε πρώτο Επίσκοπο του  Slane. Το οικοδόμημα του Erc στον λόφο του Slane είχε μια αξιότιμη ιστορία για τουλάχιστον 600 χρόνια.

Είναι πιθανό πως ήρθε στο Kerry σύντομα μετά την ιεραποστολή του αγίου Benignus, ο οποίος στάλθηκε από τον άγιο Πατρίκιο το 450 προκειμένου να κηρύξει στις φυλές του Δυτικού  Munster. Αυτή η επίσκεψη του αγίου Benignus ήταν σχετικά σύντομη, γιατί τον κάλεσαν μακριά στο Βόρειο Clare και στο  Connaught, όπου οι ιεραποστολικές του εργασίες ήταν περισσότερο αναγκαίες. Προκειμένου να ολοκληρώσει την κατήχηση στο  Kerry, ο άγιος Πατρίκιος έστειλε τον Επίσκοπο Erc, ο οποίος είχε αναλάβει την πνευματική εποπτεία περιοχών και εκτός του  Kerry, όπως μία μεγάλη έκταση του νοτιοδυτικού Limerick, στην καρδιά του οποίου βρίσκεται το κοινόβιο της αγίας Ita του  Killeedy, περιοχή στην οποία φαίνεται πως είχε δικαιοδοσία.  

Πριν να κοιμηθεί ο άγιος Πατρίκιος το 461, έστειλε τον Επίσκοπο Erc νότια στο Munster.

Γύρω στο έτος 484, η αγία Brigit του Kildare ήταν συνοδός του στο ταξίδι προς την γη από την οποία καταγόταν.

Ήταν ο ξεχωριστός φίλος και διδάσκαλος του αγίου Brendan του Πλοηγού, του προστάτη αγίου του Kerry. Λέγεται πως ο Erc εκπαίδευσε τον νεαρό Brendan στην εκκλησία του στο Ardfert το 512. Ο άγιος Erc είναι επίσης υπεύθυνος για την οικοδόμηση του διάσημου σχολείου του  Slane, όπου λέγεται πως ο βασιλιάς  Dagobert ο δεύτερος έλαβε την αρχική του μόρφωση.

Ο Dean Cogan,  ένας ντόπιος από το Slane, τον 19ο αιώνα αποκάλεσε τον Erc έναν άνδρα μεγάλης αγιότητας και χρησιμότητας. Λέγεται πως ο άγιος Πατρίκιος είπε: «Ο Επίσκοπος  Erc, ότι και αν έκρινε το έκρινε δίκαια, οποιοσδήποτε αποδίδει μία δίκαιη κρίση, θα λάβει την ευλογία του Επισκόπου  Erc».

Τον 16ο αιώνα, το μοναστήρι στην κορυφή του λόφου έγινε μία μονή για τους Φραγκισκανούς. Στα εδάφη του Κάστρου του Slane βρίσκονται τα ερείπια του Ερημητηρίου του αγίου Erc. Αυτό αποτελείτε από ένα μεταγενέστερο εκκλησάκι του 15ου ή του 16ου αιώνα και μία παλιότερη κατοικία. Το μαρτυρολόγιο του  Gorman (του 12ου αιώνα) τον αποκαλεί «Ο Erc του Slane, επίσκοπος του Lilcach και επίσκοπος από την περιοχή Ferta Fer Feic πλησίον του  Sid Truim από τη Δύση.»  Ferta Fear Fiac σημαίνει «Οι τάφοι των Ανδρών του Fiac».  

Ο Κορνουαλλός Άγιος  Erc, πιστεύεται γενικά πως είναι ο ίδιος άνδρας. Ήταν αδερφός του αγίου Uny και του Ia και διασχίζοντας την θάλασσα πήγε από την Ιρλανδία στην Κορνουάλλη, όπου μία εκκλησία και το χωριό του αγίου  Erth είναι αφιερωμένα σε αυτόν. Η μνήμη του τιμάται στην Κορνουάλλη στις 31 Οκτωβρίου. Λίγα είναι γραμμένα για αυτόν πέρα από όσα έγραψε ο  William του Worcester το 1478: «Ο άγιος Herygh, ο αδερφός του αγίου Uny, ενός επισκόπου, είναι θαμμένος σε μία συγκεκριμένη εκκλησία που βρίσκεται κάτω από τον σταυρό της εκκλησίας του αποστόλου Παύλου στο Λονδίνο. Η μνήμη του τιμάται στις 31 Οκτωβρίου (η αναφορά για την εκκλησία του αποστόλου Παύλου ίσως να έγινε λόγο λανθασμένης ταυτοποίησης και τον μπέρδεψαν με τον άγιο Erconwald.) Στο Trevessa στην ενορία του αγίου  Erth υπήρχε ένα  εκκλησάκι του αγίου Ercus το  1403.

Πολλά χρόνια αργότερα ο Erc επέστρεψε στο Slane και έζησε μέχρι τον θάνατο του απομονωμένος με προσευχή σε ένα ήσυχο ερημητήριο κοντά στον ποταμό Boyne. Ο Erc κοιμήθηκε στις 2 Νοεμβρίου του 514 και ήταν 93 χρόνων. Η μνήμη του στην Ιρλανδία τιμάται στις 2 Νοεμβρίου.


Αγγλικό κείμενο
https://en.wikipedia.org/wiki/Erc_of_Slane

Μετάφραση Orthodoxy-Rainbow

Δεν υπάρχουν σχόλια: