Για αποστολή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εδώ christos.vas94@gmail.com.

Σελίδες

Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2015

Οι κίνδυνοι της θάλασσας. Από το Ταξίδι του Αγίου Brendan της Ιρλανδίας


Οι κίνδυνοι της θάλασσας. Από το Ταξίδι του Αγίου Brendan της Ιρλανδίας




Και σύντομα τους κυνήγησε ένα τρομερό μεγάλο ψάρι το οποίο ακολουθούσε το καράβι τους και εκτόξευε τόσο μεγάλες ποσότητες νερού από το στόμα του που κόντευε να τους πνίξει και ερχόταν τόσο γρήγορα που τους έφτασε. Έπειτα οι μοναχοί ικέτευσαν τον Ιησού Χριστό να τους βοηθήσει με αυτό τον μεγάλο κίνδυνο. Και αφού το έκαναν αυτό ήρθε ένα άλλο ψάρι μεγαλύτερο από το πρώτο από τη δύση και επιτέθηκε στο πρώτο ψάρι και το χτύπησε και τελικά το έκοψε σε τρία κομμάτια και έφυγε από την ίδια κατεύθυνση από την οποία ήρθε και όλοι χάρηκαν  και ευχαρίστησαν τον Ιησού Χριστό. Μετά από αυτό ένοιωσαν ξανά κακοκεφιά εξαιτίας της πείνας, γιατί είχαν ξοδέψει όλο το φαγητό τους. Και εκείνη τη στιγμή τους πλησίασε ένα μικρό πουλί που μετέφερε ένα μεγάλο κλαδί με κόκκινα σταφύλια και έζησαν με αυτά για δεκατέσσερις ημέρες και χόρτασαν. Και όταν τελείωσαν και αυτά έφτασαν σε ένα μικρό νησί το οποίο ήταν γεμάτο από όμορφα δέντρα τα οποία ήταν γεμάτα με φρούτα σε κάθε κλαδί.      

Και ο άγιος Brendan αποβιβάστηκε από το καράβι και μάζεψε όσα φρούτα χρειαζόταν για να τους φτάσουν για σαράντα ημέρες και συνέχισαν να πλέουν και να πλέουν μέσα στην καταιγίδα και μέσα στον άνεμο.  Και ξαφνικά έπλευσε προς το μέρος τους ένα μεγάλο θαλάσσιο τέρας και τους επιτέθηκε και φαινόταν πως θα κατέστρεφε το καράβι και όλοι φώναζαν με απόγνωση και πίστεψαν πως είχε έρθει η ώρα τους να πεθάνουν. Και τότε το μικρό πουλί που είχε μιλήσει μαζί τους πάνω από το δέντρο το Πάσχα πλησίασε το τέρας και έβγαλε το ένα του μάτι με την πρώτη επίθεση και το άλλο μάτι με την δεύτερη και το τέρας βυθίστηκε στην θάλασσα. Ο Brendan χάρηκε πολύ όταν είδε αυτό το πουλί να έρχεται. Έπειτα ευχαρίστησαν το Θεό και συνέχισαν να πλέουν μέχρι την ημέρα της εορτής του Αποστόλου Πέτρου και έψαλαν την ακολουθία για να τιμήσουν την μνήμη του αγίου.

Και σε εκείνο το μέρος το νερό ήταν τόσο καθαρό που μπορούσαν να δουν τον πάτο και φαινόταν πως όλος ο πάτος ήταν καλυμμένος από μία μεγάλη ομάδα ψαριών. Και οι μοναχοί φοβήθηκαν βλέποντας όλα αυτά τα ψάρια και συμβούλεψαν τον Brendan να ψέλνει ποιο σιγά για να μην ξυπνήσει τα ψάρια και επιτεθούν στο καράβι.  Και ο Brendan απάντησε: «Γιατί ενώ γιορτάσατε την Ανάσταση αυτά τα δύο χρόνια στην πλάτη του μεγάλου ψαριού*, φοβάστε τώρα αυτά τα μικρά ψάρια;» Και αφού είπε αυτά ετοιμάστηκε για την Θεία Λειτουργία και έψαλε ποιο δυνατά από πριν. Και τα ψάρια ξύπνησαν και αφού βγήκαν στην επιφάνεια μαζεύτηκαν γύρω από το καράβι και ήταν τόσα πολλά που οι μοναχοί δεν μπορούσαν να δουν το νερό.  Όμως όταν τελείωσε η Λειτουργία όλα κολύμπησαν μακριά και δεν τα είδαν ξανά.  

*Το «Ταξίδι του Αγίου Brendan» περιγράφει τις θαλάσσιες περιπέτειες του αγίου Brendan και των μοναχών του οι οποίοι έπλεαν για εφτά χρόνια στις θάλασσες αναζητώντας τη γη της Εδέμ. Στο σημείο του αστερίσκου ο άγιος Brendan αναφέρεται σε ένα περιστατικό που συνέβη σε προηγούμενο κεφάλαιο όπου ένα γιγάντιο ψάρι αντιλαμβανόμενο την αγιότητα του Brendan δεν πείραξε τους μοναχούς και τους επέτρεψε να χρησιμοποιήσουν την πλάτη του για να κάνουν την Θεία Λειτουργία. Πρώτα ο Θεός θα αναρτήσω και άλλα μέρη της ιστορίας.»




Αγγλικό κείμενο The voyage of Saint Brendan

Μετάφραση Orthodoxy-Rainbow  

Δεν υπάρχουν σχόλια: