Για αποστολή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εδώ christos.vas94@gmail.com.

Σελίδες

Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2015

Άγιος Huna (Χούνα) του Thorney

Άγιος Huna (Χούνα) του Thorney

Icon of St Etheldreda [Audrey] Abbes of Ely:


Ο Huna του Thorney ήταν ένας άγιος του εβδόμου αιώνα. Ήταν ιερέας και ερημίτης. Η επιρροή που ασκούσε στις βασιλικές αυλές της Northumbria και της Anglia τον έκανε μία σημαντική προσωπικότητα και έπαιξε σπουδαίο ρόλο στον εκχριστιανισμό της Αγγλοσαξονικής Αγγλίας.

Ο Huna ήταν ιερέας στο μοναστήρι (στο Ely) της αγίας Etheldreda,  η οποία είναι επίσης γνωστή σαν Audrey και  Æthelthryth. Η αγία ήταν κόρη του Anna της Ανατολικής Αγγλίας, βασίλισσα του Ecgfrith, βασιλέα της Northumbria και Ηγουμένη του Ely. Ο άγιος έδινε συμβουλές στην αγία Etheldreda σχετικά με την σωτηρία και της μιλούσε για τις διδαχές και τις πράξεις των αγίων.  Ο άγιος τέλεσε την κηδεία της.

Μετά τον θάνατο της, ο Huna εγκατέλειψε το Ely για να γίνει ερημίτης σε ένα νησί μέσα στους βάλτους που ονομαζόταν Huneia. Θεωρούταν ένας άγιος άνθρωπος και ο τάφος του στο μικρό νησί ήταν γνωστός για τα θεραπευτικά του θαύματα. Έπειτα τα λείψανα του  Huna μεταφέρθηκαν από το  Huneia στο Thorney, το οποίο εκείνο τον καιρό αποτελούταν από πολλά κελιά μοναχών και δεν υπήρχε μια μοναστηριακή εγκατάσταση.

Η μνήμη του τιμάται στις 13 Φεβρουαρίου.

Για την αγία Etheldreda εδώ

Αγγλικό κείμενο https://en.wikipedia.org/wiki/Huna_of_Thorney

Μετάφραση Orthodoxy-Rainbow






Δεν υπάρχουν σχόλια: