Για αποστολή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εδώ christos.vas94@gmail.com.

Σελίδες

Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016

Από τον βίο του αγίου Fintan Munnu, ηγουμένου του Taghmon της Ιρλανδίας.

Από τον βίο του αγίου Fintan Munnu, ηγουμένου του Taghmon της Ιρλανδίας.


St. Fintan Munnu


Ο άγιος Fintan έγινε γνωστός σαν ένας πολύ έμπειρος, ταλαντούχος και σοφός ηγούμενος και δάσκαλος, ένας διακεκριμένος κήρυκας με πολύ καλή γνώση της θεολογίας. Συχνά πρόσφερε αφυπνιστικά και εύγλωττα κηρύγματα. Παρέδιδε ακόμη και μαθήματα σχετικά με κοσμικές γνώσεις, όπως τα μαθηματικά. Λέγεται ότι ζούσαν περίπου 150 μοναχοί στο Taghmon υπό τον άγιο  Fintan (αργότερα ο αριθμός τους έφτασε τους 230). Παρά την πολύ αυστηρή πειθαρχεία την οποία επέβαλε ο Fintan,  η ζωή στο άγιο μοναστήρι άνθιζε.  

Ο Fintan ήταν ένας πραγματικός ασκητής και ταπείνωνε τη σάρκα του. Είναι επίσης γνωστός για την στενή φιλία του με τα άγρια ζώα. Για παράδειγμα, όταν ήταν μικρό αγόρι, άγριοι λύκοι τον υπηρετούσαν φυλάγοντας τα πρόβατα του πατέρα του στη θέση των τσοπανόσκυλων.
Για πολλά χρόνια υπερασπιζόταν σθεναρά τις παλιές Ρωμαϊκές παραδόσεις της Ιρλανδικής Εκκλησίας, όπως τον τρόπο υπολογισμού του Πάσχα και την Ιρλανδική μοναχική κουρά αντιτιθέμενος στην εισαγωγή καινούριων παραδόσεων. Όμως μερικά χρόνια πριν την κοίμηση του ο άγιος ηγούμενος άκουσε την φωνή της Εκκλησίας και αποδέχτηκε τις πρακτικές της υπόλοιπης Εκκλησίας.      

Στα τελευταία του χρόνια, ο άγιος Fintan υπέφερε πολύ από μια βασανιστική δερματοπάθεια (μάλλον λέπρα), με μεγάλη ταπεινότητα υπέμεινε την επώδυνη ασθένεια. Ο άνθρωπος του Θεού κοιμήθηκε το  634.

Η μνήμη του τιμάται στις 21 Οκτωβρίου και στις 3 Νοεμβρίου


Αγγλικό κείμενο
http://www.pravoslavie.ru/english/87348.htm

Μετάφραση Orthodoxy-Rainbow

Δεν υπάρχουν σχόλια: