Για αποστολή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εδώ christos.vas94@gmail.com.

Σελίδες

Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

Η Ορθόδοξη Ρωσική Εκκλησία του αγίου Olaf (ή Olav) στο Stiklestad της Νορβηγίας.

(σχετικά με την ανακοίνωση και τις πρώτες κινήσεις για το χτίσιμο του ναού)

Ορθόδοξη Ρωσική Εκκλησία αφιερωμένη στον άγιο Olaf (ή Olav) της Νορβηγίας χτίζεται στη Νορβηγία.

 


Στις 16 Ιουλίου του 2014 ξεκίνησαν οι εργασίες για την οικοδόμηση ενός ορθόδοξου ναού αφιερωμένο στη μνήμη του Αγίου Βασιλιά Olaf της Νορβηγίας (995-1030, ημέρα μνήμης 29 Ιουλίου/ 11 Αυγούστου) στην περιοχή  Stiklestad (100 χιλιόμετρα από το Trondheim) με την τοποθέτηση των θεμελίων, αναφέρει η ιστοσελίδα Department of External Church Relations. Το εκκλησάκι χτίζεται στον τόπο όπου μαρτύρησε το 1030 ο άγιος Olaf, ο προστάτης της Νορβηγίας.



Ο θεμέλιος λίθος και ένα κομμάτι γης στην περιοχή του Εθνικού Πολιτιστικού Κέντρου του Stiklestad ευλογήθηκαν από τον Αρχιεπίσκοπο Μάρκο του  Yegoryevsk, στις 28 Ιουλίου του 2013 μια ημέρα πριν από την ημέρα της μνήμης του αγίου Olaf. Το 2003 η κύρια εκκλησία (το άρθρο αναφέρεται στην εκκλησία του αγίου Olaf που παρουσίασα προηγουμένως) εγκαινιάστηκε από τον Επίσκοπο Ιλαρίωνα τώρα Μητροπολίτη του Volokolamsk και υπεύθυνο του Τμήματος των Εξωτερικών Εκκλησιαστικών σχέσεων του Πατριαρχείου της Μόσχας.  




Οι εργασίες για την οικοδόμηση της εκκλησίας σχεδιάζεται να ολοκληρωθούν στο τέλος του Αυγούστου αυτού του έτους (2014) χρόνος εορτής καθώς εορτάζονται 1000 χρόνια από την βάπτιση του αγίου Olaf στην πόλη Rouen της Γαλλίας. Σχετικά με αυτή την ημέρα, μια Θεία Λειτουργία θα εορταστεί στις 16 Οκτωβρίου στην Ορθόδοξη Εκκλησία στο  Steklestad με τη συμμετοχή πολλών Ορθόδοξων κληρικών.

(παρακάτω κείμενο σχετικό με την τέλεση της λειτουργίας και φωτογραφίες από τον ολοκληρωμένο ναό)

Στις 16 και 17 Οκτωβρίου του 2014, οι Ενορίες της αγίας Άννας του Novgorod  και της Αγίας Πριγκίπισσας  Όλγας εόρτασαν μαζί την χιλιετία από την ημέρα της βάπτισης του αγίου Olaf, του βασιλιά της Νορβηγίας , του Ισαποστόλου.

Η ιστοσελίδα της Ενορίας της αγίας Όλγας του Novgorod στο Trondheim αναφέρει πως την ημέρα της βάπτισης του αγίου Olaf, 16 Οκτωβρίου, του 2014, ο Αρχιεπίσκοπος Μάρκος του  Yegoryevsk, λειτούργησε στην Ορθόδοξη Ρωσική Εκκλησία που είναι αφιερωμένη στον άγιο Olaf , η οποία είναι χτισμένη στον ιστορικό τόπο  Stiklestad στην Κεντρική Νορβηγία.

Η εορτή άρχισε με μια  λιτανεία μαζί με τον σταυρό καθώς οι κληρικοί και πολλοί προσκυνητές πορεύονταν μαζί με την εικόνα και τα λείψανα του αγίου Olaf της Νορβηγίας μέσα από την πεδιάδα του Stiklestad προς την νεόκτιστη εκκλησία.
























Μετά την λειτουργία, δόθηκαν δώρα σε όσους βοήθησαν στην οικοδόμηση της εκκλησίας.


  




Ο Αρχιεπίσκοπος Μάρκος ευχαρίστησε θερμά τον εφημέριο, πατέρα Αλέξανδρο Volokhan, τους ενορίτες και όλους όσους εργάστηκαν σκληρά για να χτίσουν την εκκλησία στο Stiklestad.

Στις 17 Οκτωβρίου, ο Ορθόδοξος κλήρος οδηγημένος από τον Αρχιεπίσκοπο Μάρκο εόρτασε την Θεία Λειτουργία στο Nidarosdomen, τον παλιό ενοριακό ναό στο  Trondheim, τον τόπο όπου τα λείψανα του αγίου Olaf  φυλάσσονται για αιώνες.

Οι παρευρισκόμενοι στην λειτουργία ήταν ο πατέρας Αλέξανδρος  Volokhan, εφημέριος της Ενορίας της Αγίας Άννας του Novgorod στο Trondheim, ο Πρωτοπρεσβύτερος  Igor Aksenov και ο πατέρας Sergiy Bondarev, εφημέριος της Ενορίας του Αγίου Αλεξάνδρου στο Nevsky της Κοπεγχάγης.

Μετά την λειτουργία, έγινε μια λιτανεία μαζί με το σταυρό και μια εικόνα του αγίου Olaf γύρω από τον καθεδρικό.



Αγγλικά κείμενα
http://www.pravoslavie.ru/english/72425.htm

https://mospat.ru/en/2014/10/20/news109830/

Μετάφραση Orthodoxy-Rainbow

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΠΟΥ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΕΣ ΤΕΤΟΙΟ ΟΜΟΡΦΟ ΘΕΜΑ ΑΠΟ ΤΟΣΟ ΜΑΚΡΥΑ! Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΕΥΛΟΓΕΙ ΤΟΥΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥΣ ΕΚΕΙ!

Χρήστος είπε...

Ο Θεός να σε έχει καλά φίλε μου, σε ευχαριστώ για το σχόλιο σου.