Για αποστολή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εδώ christos.vas94@gmail.com.

Σελίδες

Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2016

Άγιος Μαρτίνος ο Ελεήμον Επίσκοπος της Tours, (Τούρς –Τουρόνη στη Γαλλία).

Άγιος Μαρτίνος ο Ελεήμον Επίσκοπος της Tours,  (Τούρς –Τουρόνη στη Γαλλία).

Ημέρα μνήμης 12 Νοεμβρίου





Ο άγιος Μαρτίνος ο Ελεήμων, Επίσκοπος της  Tours, γεννήθηκε στην περιοχή Sabaria στην  Pannonia (στην σημερινή Ουγγαρία) το 316. Καθώς ο πατέρας του ήταν Ρωμαίος αξιωματικός, ήταν και αυτός υποχρεωμένος να υπηρετήσει στο στρατό. Ο Μαρτίνος το έκανε αυτό απρόθυμα, γιατί θεωρούσε τον εαυτό του στρατιώτη του Χριστού, παρότι ήταν ακόμη κατηχούμενος.

Στις πύλες της Amiens, είδε έναν ζητιάνο να τρέμει μέσα στο δριμύ ψύχος του χειμώνα, έτσι έκοψε τον χιτώνα του στα δύο και έδωσε τον μισό στον ζητιάνο. Εκείνη τη νύχτα, ο Κύριος Ιησούς Χριστός εμφανίστηκε στον άγιο Μαρτίνο φορώντας τον χιτώνα του (τον χιτώνα που μοιράστηκε ο άγιος με τον ζητιάνο). Άκουσε τον Σωτήρα να λέει στους αγγέλους γύρω Του: «Ο Μαρτίνος είναι μόνο ένας κατηχούμενος, αλλά με έντυσε με αυτόν τον χιτώνα.» Ο άγιος βαπτίστηκε σύντομα μετά από αυτό και έμεινε απρόθυμα στον στρατό.



   

Δύο χρόνια μετά, οι βάρβαροι εισέβαλαν στην Γαλατία και ο Μαρτίνος ζήτησε άδεια να φύγει από τη θέση του για θρησκευτικούς λόγους.  Ο διοικητής τον κατηγόρησε για δειλία. Ο άγιος Μαρτίνος έδειξε το κουράγιο του με το να προσφερθεί να σταθεί άοπλος στην πρώτη γραμμή της μάχης, έχοντας εμπιστοσύνη στην δύναμη του Σταυρού για να τον προστατέψει. Την επόμενη ημέρα, οι βάρβαροι παραδόθηκαν χωρίς μάχη και δόθηκε στον Μαρτίνο η άδεια να εγκαταλείψει τον στρατό.

Ταξίδεψε σε διάφορα μέρη στη διάρκεια των επόμενων χρόνων, περνώντας λίγο καιρό σαν ερημίτης σε ένα  νησί της Ιταλίας. Έγινε φίλος με τον άγιο Hilary, Επίσκοπο του Poitiers (ημέρα μνήμης 14 Ιανουαρίου), ο οποίος έκανε τον Μαρτίνο εξορκιστή. Μετά από πολλά χρόνια στην ασκητική ζωή, ο άγιος Μαρτίνος επιλέχτηκε να γίνει Επίσκοπος της Tours το 371. Σαν Επίσκοπος, ο άγιος Μαρτίνος δεν εγκατέλειψε τη ζωή του μοναχού και ο τόπος όπου εγκαταστάθηκε έξω από την Tours έγινε μοναστήρι.  Στην πραγματικότητα, θεωρείτε ο ιδρυτής του μοναχισμού στην Γαλλία. Συνομιλούσε με αγγέλους και έβλεπε σε οράματα τον Απόστολο Πέτρο και τον Απόστολο Παύλο και άλλους αγίους. Τον ονομάζουν ο Ελεήμων χάρη στην γενναιοδωρία του και στην φροντίδα του για τους φτωχούς και έλαβε το χάρισμα να κάνει θαύματα.

Αφού πέρασε μια ζωή με αφοσίωση στην υπηρεσία του Χριστού και της Εκκλησίας Του, ο άγιος αρρώστησε στην περιοχή Candes, ένα χωριό της επισκοπής του, όπου κοιμήθηκε στις 8 Νοέμβριου, το 397. Τον έθαψαν τρεις ημέρες αργότερα (την ημέρα της εορτής του) στην Tours. Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, πολλές Δυτικές εκκλησίες αφιερώθηκαν στον άγιο Μαρτίνο, συμπεριλαμβανομένης του αγίου Μαρτίνου στο Canterbury (Αγγλία) και του αγίου Μαρτίνου στο Λονδίνο.

Το 1008, χτίστηκε ένας καθεδρικός στην Tours πάνω από τα λείψανα του αγίου Μαρτίνου. Αυτός ο καθεδρικός καταστράφηκε το 1793 κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης, μαζί με τα λείψανα του αγίου Μαρτίνου και του αγίου Γρηγορίου της Tours (ημέρα μνήμης 17 Νοεμβρίου). Ένας νέος καθεδρικός χτίστηκε στο σημείο πολλά χρόνια μετά. Μερικά κομμάτια από τα λείψανα του αγίου Μαρτίνου διασώθηκαν και τοποθετήθηκαν στον καθεδρικό, αλλά δεν έμεινε τίποτα από τα λείψανα του αγίου Γρηγορίου.  

Το όνομα του αγίου Μαρτίνου εμφανίζεται σε πολλά Ελληνικά και Ρωσικά ημερολόγια. Η ημέρα μνήμης του στις 12 Οκτώβριου στα Ρωσικά ημερολόγια φαίνεται να είναι λανθασμένη, από τη στιγμή που αρχαίες πηγές την τοποθετούν τον Νοέμβριο.  


Αγγλικό κείμενο
http://oca.org/saints/lives/2016/10/12/205432-st-martin-the-merciful-the-bishop-of-tours

Μετάφραση Orthodoxy-Rainbow


Δεν υπάρχουν σχόλια: