Για αποστολή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εδώ christos.vas94@gmail.com.

Σελίδες

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

Ο άγιος βασιλιάς Άλφρεντ (Alfred) ο Μέγας της Αγγλίας

Ο άγιος βασιλιάς Άλφρεντ (Alfred) ο Μέγας της Αγγλίας




Ο άγιος βασιλιάς Άλφρεντ ο Μέγας ήταν βασιλιάς του Wessex (βασίλειο της Αγγλίας) από το 871 έως το  899. Πέτυχε να σταματήσει την εισβολή των Δανών στην Αγγλοσαξονική Αγγλία ενώνοντας την χώρα. Εκτός από το ότι ήταν εκείνος που ένωσε την Αγγλοσαξονική Αγγλία μπροστά στην απειλή της εισβολής των Δανών, ο Άλφρεντ ήταν ένας υποστηρικτής της παιδείας, πατέρας της Αγγλικής πεζογραφίας, προστάτης της Εκκλησίας και αναβιωτής του μοναχισμού στην χώρα. Είναι ο μοναδικός Άγγλος μονάρχης που παρουσιάζεται με το επίθετο "Μέγας". Η μνήμη του Άλφρεντ του Μεγάλου τιμάται στις 26 Οκτωβρίου.    

Βίος

Ο Άλφρεντ γεννήθηκε το 849 στο χωριό Wanating που σήμερα ονομάζεται  Wantage, στο Oxfordshire, ο νεότερος γιος του βασιλιά Aethelwulf του Wessex  και της πρώτης συζύγου του, της  Osburga. Ο  Aethelwulf  ήταν ένας αφοσιωμένος Χριστιανός, ένα χαρακτηριστικό που θα ασκούσε επιρροή στην ζωή του Άλφρεντ. Ήταν τον καιρό που ήταν νέος που ο Επίσκοπος  Asser διηγείται την ιστορία του πως σαν παιδί ο Άλφρεντ κέρδισε σαν δώρο ένα βιβλίο Αγγλικής ποίησης από τη μητέρα του η οποία έδωσε αυτό το δώρο στο πρώτο από τα παιδιά της που κατάφερε να αποστηθίσει όλα τα ποιήματα. Η παράδοση λέει ακόμη πως ο νεαρός Άλφρεντ πέρασε κάποιον καιρό στην Ιρλανδία προσπαθώντας να θεραπευτεί. Υπέφερε από προβλήματα υγείας σε όλη του τη ζωή.  

Σαν ο νεότερος από τους τέσσερις γιους του βασιλιά Aethelwulf, ο νεαρός Άλφρεντ ζούσε στη σκιά τους. Το Αγγλοσαξονικό Χρονικό αναφέρει πως ο Πάπας Λέοντας ο Τέταρτος "τον έχρισε σαν βασιλιά" κατά τη διάρκεια ενός προσκυνήματος στην Ρώμη γύρω στο έτος  853, που ίσως να είναι μια λανθασμένη ερμηνεία. Κατά τη διάρκεια της διαμάχης μεταξύ του βασιλιά και των μεγαλύτερων αδελφών του Άλφρεντ και της βασιλείας των Aethelbald και Aethelberht, ο Άλφρεντ δεν αναφέρετε. Ο βασιλιάς  Aethelwulf πέθανε το 858.  

Μετά την ενθρόνιση του τρίτου αδερφού του, του  Aethelred του Wessex, το 866,  άρχισε η δημόσια ζωή του Άλφρεντ. Πολεμώντας πλάι στον αδελφό του Aethelred, το  868,  ο Άλφρεντ πολέμησε ανεπιτυχώς προσπαθώντας να εμποδίσει τους εισβολείς Δανούς, που οδηγούνταν από τον Ivar τον Χωρίς Κόκαλα (το επίθετο του) , έξω από το γειτονικό βασίλειο της Mercia.  Τότε στα τέλη του  870, με την άφιξη των Δανών στην πατρίδα του, ο Άλφρεντ συμμετείχε σε εννέα μάχες με διάφορα αποτελέσματα. Έτσι, το  870 ήταν μία σημαντική περίοδος στην ιστορία των Αγγλοσαξονικών βασιλείων. Μόνο το Wessex αντιστεκόταν καθώς όλα τα άλλα βασίλεια είχαν κυριευθεί από τους Βίκινγκς.

Τον Απρίλιο του 871, ο βασιλιάς Aethelred πέθανε, αφήνοντας δύο μικρούς γιους, τον Aethelheim και τον Aethelwold. Παρόλα αυτά, στις 23 Απριλίου, του 871,  ο Άλφρεντ έγινε ο βασιλιάς του  Wessex και ανέλαβε το βάρος της υπεράσπισης του όπως είχε συμφωνήσει μαζί με τον Aethelred έναν χρόνο πριν σε μία συγκέντρωση στο Swinbeorg. Οι Δανοί συνέχισαν να εντείνουν τις επιθέσεις τους, αναγκάζοντας τον Άλφρεντ να συνάψει ειρήνη μαζί τους, μια ειρήνη που κράτησε για πέντε χρόνια. Το 876 υπό τον νέο ηγέτη τους, τον Guthrum, οι Δανοί άρχισαν και πάλι τις επιθέσεις τους. Μετά από μια υποχώρηση από μία επίθεση στην περιοχή Chippenham  τον Ιανουάριο του  878, ο Άλφρεντ, καθοδήγησε μια επιτυχημένη αντίσταση από ένα φρούριο στο  Athelney πάνω σε ένα νησί στους βάλτους του Βόρειου Petherton, συσπειρώνοντας τους τοπικούς στρατούς από το  Somerset, το  Wiltshire και το Hampshire. Στα μέσα του 878, ο Άλφρεντ, υποστηριζόμενος από τους ανθρώπους του Somerset και του Wiltshire, βγήκε από το φρούριο του μέσα στους βάλτους για να νικήσει τους Δανούς στην Μάχη του  Ethandun σε μία προσεκτικά σχεδιασμένη  επίθεση που ώθησε τους Δανούς στο φρούριο τους στο Chippenham όπου υπέφεραν από την πείνα.

Ανάμεσα στους όρους που τέθηκαν όταν παραδόθηκαν οι Δανοί ήταν να βαπτιστεί Χριστιανός ο Guthrum. Τρεις εβδομάδες μετά ο βασιλιάς Guthrum και 29 από τους αρχηγούς του βαπτίστηκαν στην βασιλική αυλή του Άλφρεντ στο Aller, κοντά στο  Atheiney, με τον Άλφρεντ να γίνεται ο νονός του Guthrum και του έδωσε το όνομα Athelstan. Στην συμφωνία που έγινε το 879 ή το 880 ο Άλφρεντ και ο  Guthrum όρισαν τα σύνορα που χώριζαν τις χώρες τους. Το κομμάτι που έλεγχε ο Guthrum έγινε γνωστό σαν Danelaw. Όταν η συμφωνία με τον Guthrum έδωσε ένα τέλος σε μακροχρόνιες διαμάχες, ο Άλφρεντ είχε ακόμη να αντιμετωπίσει επιδρομές και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο Αρθούρος ανακατέλαβε την πόλη του Λονδίνου και ξεκίνησε ένα πρόγραμμα. για να ανακαινίσει την πόλη.  

Με τον θάνατο του Guthrum το  889, δημιουργήθηκε ένα πολιτικό πρόβλημα εξαιτίας του οποίου ανανεωμένες  επιθέσεις των Δανών από την ήπειρο άνοιξαν ξανά τον πόλεμο με τους Βίκινγκς, βάζοντας έτσι τέλος στα ήσυχα χρόνια της  ζωής του Αρθούρου. Ενάντια στις παραδοσιακά οργανωμένες τακτικές επίθεσης των Δανών ο Αρθούρος αντιστάθηκε με έναν ανανεωμένο στρατό που περιελάμβανε πεζικό, έναν σύνδεσμο από φρουρούς και έναν μικρό στόλο από καράβια που έπλεαν στα ποτάμια και στις εκβολές. Η αναδιοργάνωση του συστήματος άμυνας του στρατού από τον Άλφρεντ περιελάμβανε την εγκατάσταση συνδέσμων από φρούρια σε στρατηγικά σημεία στο βασίλειο. Αυτά επέτρεπαν στον στρατό του να αντιμετωπίζει τις επιθέσεις των Βίκινγκς οπουδήποτε στο βασίλειο μέσα σε μία ημέρα, γεγονός το οποίο δημιούργησε σημαντικά εμπόδια στους εισβολής Βίκινγκς.        

Σε αντιστοιχία με την αναδιοργάνωση της άμυνας του βασιλείου του, ο Αρθούρος εισήγαγε έναν νέο κώδικα που ήταν βασισμένος στους νόμους των προκατόχων του θρόνου αλλά περιείχε και δικούς του νόμους. Αυτός ο κώδικας παρουσίαζε μια εισαγωγή στην οποία ο Άλφρεντ τοποθέτησε τους νόμους του οι οποίοι ήταν σύμφωνοι με τον Χριστιανικό νόμο όπως παρουσιάζεται στον Δεκάλογο (Δέκα Εντολές), κεφάλαιο από το Βιβλίο της Εξόδου και στις Επιστολές των Αποστόλων από τις Πράξεις των Αποστόλων. Έτσι έδινε την αίσθηση πως ο νόμος του ήταν μια συνέχεια του ιερού παρελθόντος. Ο Άλφρεντ ανέλαβε και την ενίσχυση της μάθησης στην Αγγλία η οποία είχε καταπιεστεί κατά την περίοδο των επιδρομών των Βίκινγκς. Αυτό πραγματοποιήθηκε με την ανάθεση αυτού του καθήκοντος σε δάσκαλους κληρικούς από την Mercia, την Ουαλία και από το εξωτερικό προκειμένου να αυξήσει την εκπαίδευση στην βασιλική αυλή και στην Εκκλησία και μέσα από την εγκατάσταση ενός σχολείου στην βασιλική αυλή να διαπαιδαγωγήσει τα δικά του παιδιά, τους γιους των ευγενών του και τα παιδιά που βρίσκονταν σε χαμηλότερη κοινωνική τάξη.      

Με το να διορίσει ευλαβείς, μορφωμένους και έμπιστους επισκόπους και ηγουμένους, ο Άλφρεντ ξεκίνησε μια πνευματική αναβίωση των μοναστηριών (που είχαν παρακμάσει κατά την περίοδο των επιδρομών των Βίκινγκς). Έδωσε επίσης έμφαση στην μετάφραση βιβλίων που εκτιμούσε και που ήταν απαραίτητα κατά τη γνώμη του να τα διαβάσουν όλοι οι άνθρωποι. Ο ίδιος συνέβαλε στην πνευματική αναβίωση μέσα από μεταφράσεις που περιελάμβαναν μεταφράσεις στα Αγγλικά κειμένων του Μεγάλου Γρηγορίου, τους πενήντα πρώτους Ψαλμούς του ψαλτηρίου κ.α.




Οικογένεια, θάνατος και ταφή  

Ο Άλφρεντ παντρεύτηκε την Ealhswith το 868.  Ήταν κόρη ενός ευγενή της Mercia, του Aethelred Mucil. Ανάμεσα στα παιδιά τους ήταν ο Edward ο Γηραιός, ο οποίος διαδέχτηκε τον Αρθούρο σαν βασιλιάς, η  Aetheflaed, η οποία έγινε βασίλισσα της Mercia και η Aelfthryth η οποία παντρεύτηκε τον Κόμη Baldwin τον Δεύτερο της Φλάνδρας. Ο Άλφρεντ πέθανε στις 26 Οκτωβρίου, ποιο πιθανό το έτος 899.  Η αιτία του θανάτου του είναι άγνωστη, αλλά ίσως οφείλετε στην νόσο του Κρόν, καθώς υπέφερε σε όλη του τη ζωή από μία επώδυνη και δυσάρεστη αρρώστια. Το σώμα του θάφτηκε προσωρινά στο  Old Minster  στο Winchester πριν να μεταφερθεί στο  New Minster.  Το  1110, τα λείψανα του μεταφέρθηκαν στο Αβαείο του Hyde μαζί με αυτά της συζύγου του και των παιδιών του. Μετά την διάλυση του Αβαείου κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Ερρίκου του Όγδοου το  1539,  η εκκλησία κατεδαφίστηκε, όμως οι τάφοι έμειναν άθικτοι. Το 1788,  όταν μια φυλακή χτιζόταν από κατάδικους στο σημείο των βασιλικών τάφων, μαζί με πολλές άλλες, ανακάλυψαν τους τάφους. Όμως οι τάφοι είχαν λεηλατηθεί, τα λείψανα είχαν διασκορπιστεί και χαθεί και δεν έχουν βρεθεί λείψανα του Άλφρεντ.              


Αγγλικό κείμνεο
http://orthodoxwiki.org/Alfred_the_Great

Μετάφραση Orthodoxy-Rainbow

Δεν υπάρχουν σχόλια: