Για αποστολή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εδώ christos.vas94@gmail.com.

Σελίδες

Κυριακή 20 Μαρτίου 2016

Ο άγιος Hubert του Liège

Ο άγιος Hubert του Liège

File:StHubertusConversion.jpg



Ο πατέρας μας άγιος  Hubertus του Maastricht (Ολλανδία) επίσης γνωστός σαν Hubert του  Liège, ήταν ένας αριστοκράτης της αριστοκρατικής οικογένειας των Merovingian του 7ου/8ου αιώνα στην Δυτική Ευρώπη, ο οποίος αφού είχε μια περιπέτεια καθώς κυνηγούσε ένα ελάφι, έδωσε την περιουσία του για να ακολουθήσει τον Κύριο. Αποκαλείτε ο "Απόστολος των Αρδέννων", ήταν ο πρώτος επίσκοπος του  Liège. Η μνήμη του τιμάται στις 3 Νοεμβρίου.

Ο βίος

Ο Hubert γεννήθηκε το  656 περίπου, πιθανόν στην Τουλούζ, ο μεγαλύτερος γιος και κληρονόμος του   Bertrand, Δούκα του Aquitaine. Σαν νέος, ο Hubert  στάλθηκε στην βασιλική αυλή της Νευστρίας (Γαλλία) του Theuderic του τρίτου  του Παρισιού. Όπως πολλοί αριστοκράτες στην εποχή του, ο  Hubert ήταν εθισμένος με το κυνήγι. Όμως, η τυραννική συμπεριφορά του δημάρχου του παλατιού της Νευστρίας, του   Ebroin, ανάγκασε τους αριστοκράτες να μεταναστεύσουν στην αυλή της Αυστρασίας στο Metz. Ο Hubert πήγε σύντομα μαζί τους. Τον υποδέχτηκε θερμά ο Pippin του  Heristal, δήμαρχος αυτού του παλατιού , ο οποίος τον έκανε σχεδόν αμέσως αφέντη του οίκου.  

Το 682, ο Hubert παντρεύτηκε την Floribanne, κόρη του  Dagobert, Κόμη του Leuven. Όμως η Floribanne πέθανε γεννώντας τον γιο τους Floribert, ο οποίος έγινε έπειτα επίσκοπος του Liège. Με τον θάνατο της γυναίκας του, ο  Hubert εγκατέλειψε την βασιλική αυλή και αποσύρθηκε στο δάσος των Αρδεννών. Εκεί, αφοσιώθηκε ολοκληρωτικά στο κυνήγι. Καθώς κυνηγούσε το πρωί μιας Μεγάλης Παρασκευής, όταν οι πιστοί βρίσκονταν στην εκκλησία, ο  Hubert κυνήγησε ένα όμορφο αρσενικό ελάφι το οποίο γύρισε το πρόσωπο του προς αυτόν.  Ο Hubert ξαφνιάστηκε όταν είδε τον Εσταυρωμένο να στέκεται ανάμεσα στα κέρατα του ελαφιού και άκουσε μια φωνή να λέει: " Hubert, αν δεν στραφείς προς τον Κύριο και δεν ζήσεις μια αγία ζωή, θα πας αμέσως στη Κόλαση." Ο Hubert κατέβηκε από το άλογο, γονάτισε και είπε: "Κύριε, τι θέλεις να κάνω;" Έπειτα έλαβε την εξής απάντηση: "Πήγαινε να βρεις τον Lambert και εκείνος θα σε καθοδηγήσει."

Έπειτα, ο Hubert, πήγε στο Maastricht για να δει τον  Επίσκοπο  Lambert. Αφού τον υποδέχτηκε θερμά ο Επίσκοπος Lambert, έγινε ο πνευματικός πατέρας του (του Hubert). Τότε απαρνήθηκε όλη τη δόξα του, παρέδωσε την κληρονομία του στον νεαρότερο αδερφό του Odo, στον οποίο ανέθεσε και την προστασία του νεογέννητου γιου του Floribert και μοίρασε όλο τον προσωπικό του πλούτο στους φτωχούς.  Αφού μελέτησε για να γίνει ιερέας, ο  Hubert χειροτονήθηκε σύντομα και λίγο μετά από αυτό έγινε ένας από τους υπεύθυνους της διοίκησης της επισκοπής του Επισκόπου Lambert.
Ενώ βρισκόταν σε ένα προσκύνημα στη Ρώμη το 708, ένα ταξίδι που έκανε αφού τον συμβούλεψε για αυτό ο Επίσκοπος Lambert,ο πνευματικός του πατέρας δολοφονήθηκε από τους ακολούθους του Pippin. Τότε, σύμφωνα με τις βιογραφίες του Hubert, αυτό το έγκλημα φανερώθηκε και στον πάπα σε ένα όραμα, μαζί με την διαταγή να κάνει τον  Hubert επίσκοπο του  Maastricht.

 Σαν επίσκοπος, ο Hubert μοίραζε τα έσοδα του ανάμεσα στους φτωχούς, ήταν επιμελής στην νηστεία και την προσευχή και έγινε γνωστός για την ευγλωττία του στον άμβωνα. Το  720, κάνοντας υπακοή σε ένα όραμα, ο  Hubert,  με μια μεγάλη τελετή, μετέφερε τα λείψανα του αγίου Lambert από το  Maastricht στο Liège, συνοδευόμενος από πολλούς γειτονικούς επισκόπους. Χτίστηκε ένας ναός για τα λείψανα πάνω από το σημείο του μαρτυρίου του Lambert. Η εκκλησία έγινε καθεδρικός ναός τον επόμενο χρόνο και η επισκοπή μεταφέρθηκε από το Maastricht στο  Liège.

Επειδή διέδωσε την πίστη στους παγανιστές στα δάση των Αρδεννών και στην περιοχή της Toxandria, που τώρα είναι κομμάτι της Ολλανδίας και του Βελγίου, του έδωσαν τον τίτλο του Αποστόλου των Αρδεννών. Όταν ανακάλυψε μερικούς από τους παλαιότερους ειδωλολατρικούς τόπους όπου γίνονταν τελετές, επέτρεψε στους νέους πιστούς να αποφασίσουν από μόνοι τους εάν ήθελαν να καταστρέψουν τα παλιά  είδωλα και όλοι τους αποφάσισαν να τα καταστρέψουν.

Έχοντας κάνει μια πρόρρηση σχετικά με την ημέρα του θανάτου του, ο Επίσκοπος Hubert κοιμήθηκε ειρηνικά στην  Fura,  στην περιοχή Brabant στις 30 Μαΐου του  727 και θάφτηκε στην εκκλησία του αποστόλου Πέτρου στο Liège. Το 825, τα λείψανα του μεταφέρθηκαν στο Αβαείο των Βενεδικτινών στο Amdain, που σήμερα ονομάζεται άγιος Hubert, στις Αρδέννες. Παρόλα αυτά, κατά τη διάρκεια της Προτεσταντικής Μεταρρύθμισης το φέρετρο του εξαφανίστηκε. Η ημέρα της μνήμης του είναι στις 3 Νοεμβρίου. Πιθανόν να είναι η ημέρα που μεταφέρθηκαν τα λείψανα του στο Amdain.  


Αγγλικό κείμενο
http://orthodoxwiki.org/Hubert_of_Li%C3%A8ge

Μετάφραση Orthodoxy-Rainbow

Δεν υπάρχουν σχόλια: