Για αποστολή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εδώ christos.vas94@gmail.com.

Σελίδες

Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016

Leif Eriksson: Ο πρώτος Ορθόδοξος Χριστιανός στην Αμερική.

Leif Eriksson: Ο πρώτος Ορθόδοξος Χριστιανός στην Αμερική.



Από τον Ηγούμενο Τρύφωνα

Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν πως ο Νορβηγός εξερευνητής Leif Eriksson ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος που έφτασε στην Αμερική, περίπου 500 χρόνια πριν τον Χριστόφορο Κολόμβο, όμως πολλοί λίγοι γνωρίζουν πως έφτασε στην Αμερική συμμετέχοντας σε μια Χριστιανική ιεραποστολή.  Ακόμη λιγότεροι συνειδητοποιούν  πως ο  Leif Eriksson ήταν ένας Ορθόδοξος Χριστιανός. Αφού έγινε φρουρός του αυτοκρατορικού στρατού του βασιλιά  Olaf Tryggvason (όχι ο άγιος Olaf. Εκείνος έχει επώνυμο Haraldson) στην Νορβηγία, ο Leif βαπτίστηκε Χριστιανός και έλαβε οδηγίες από τον βασιλιά να ταξιδέψει στην Γροιλανδία μαζί με έναν ιερέα προκειμένου να διαδώσει την αληθινή πίστη στους Νορβηγούς που είχαν εγκατασταθεί εκεί.

Όταν τα πλοία τους βγήκαν εκτός πορείας λόγο μιας καταιγίδας, ο Leif και οι σύντροφοι του κατέληξαν στην περιοχή που γνωρίζουμε σαν Newfoundland (νέα γη). Αφού βρήκαν πάλι την πορεία τους και διέδωσαν την πίστη στην Γροιλανδία, ο Lief και το πλήρωμα του επέστρεψαν σε αυτή τη Νέα Γη όπου έχτισαν μόνιμες εγκαταστάσεις, εγκαταστάσεις που συμπεριελάμβαναν το χτίσιμο εκκλησιών. Ενώ η Νορβηγική παρουσία στην Βόρεια Αμερική ήταν μικρής διάρκειας, το γεγονός πως η πρώτη Χριστιανική παρουσία στην ήπειρο ήταν Ορθόδοξη είναι κάτι σημαντικό.

     
άγαλμα του Leif Eriksson στην Ισλανδία 

Παρότι ο βασιλιάς Olaf Tryggvason είχε δεχτεί το βάπτισμα στο Canterbury της Αγγλίας, οι πρώτοι Χριστιανοί κυβερνήτες στην Σκανδιναβία ήταν συγγενείς των κυβερνητών του Κιέβου (Οι Ρως, φυσικά, δεν ήταν Σλάβοι αλλά Σκανδιναβοί, οι περισσότεροι από τη Σουηδία.)    

Ο ίδιος ο βασιλιάς Olaf είχε μεγαλώσει υπό την προστασία του Μεγάλου Πρίγκιπα Βλαδίμηρου, ο οποίος διέδωσε τον Χριστιανισμό στους Ρως το 988. Η Νορβηγική Χριστιανοσύνη ήταν Ορθόδοξη από την αρχή και ο τελευταίος Νορβηγός Χριστιανός βασιλιάς πριν από το σχίσμα, ο Harald Hardrada, είχε επιπληχτεί φανερά από την Ρώμη γιατί τηρούσε τις Ανατολικές παραδόσεις. Έφερε στην Νορβηγική Εκκλησία πολλούς ιερείς και επισκόπους από το Νοβγκόροντ καθώς και από την Κωνσταντινούπολη όπου είχε μεταφέρει την Βαραγκική φρουρά για να υπηρετήσει τον Βυζαντινό αυτοκράτορα.

          

Η πρώτη Χριστιανική παρουσία στην Αμερική τότε, δεν ήταν απλώς Ορθόδοξη με την έννοια ότι ήταν πριν από το σχίσμα, αλλά είχε ισχυρούς δεσμούς με την πολιτιστική και εκκλησιαστική παράδοση της Ορθόδοξης Ανατολής.  Αυτό το γεγονός γίνεται φανερό στους εσωτερικούς χώρους των αρχαίων Νορβηγικών εκκλησιών τις οποίες βλέπουμε σήμερα.  

Αγγλικό κείμενο
http://journeytoorthodoxy.com/2015/09/leif-eriksson-the-first-orthodox-christian-in-america/

Μετάφραση Orthodoxy-Rainbow

Δεν υπάρχουν σχόλια: