Google+ Followers

Σάββατο, 16 Απριλίου 2016

Άγιος Κάθμπερτ-Cuthbert (ένα άρθρο από τον θεολόγο Δημήτρη Σαλαπάτα)

Ο Άγιος Κάθμπερτ, επίσκοπος του Λίντισφαρν (634 - 20 Μαρτίου 687), ήταν ένας Αγγλοσάξονας μοναχός και επίσκοπος. Έζησε και έδρασε στη Βορειοανατολική Αγγλία και στην Νοτιοανατολική Σκωτία, μια περιοχή που ήταν γνωστή ως Νορθάμπρια. Μετά την κοίμησή του αναδείχθηκε ως ένας από τους σημαντικότερους αγίους του Μεσαίωνα της Αγγλίας. Γνωρίζουμε για τον Κάθμπερτ και τη ζωή του από το σπουδαίο και γνωστό βιβλίο του Αγίου Μπιντ (Bede), Η Εκκλησιαστική Ιστορία των Άγγλων (The Ecclesiastical History of the English People). Όντας ακόμα νέος, περίπου δεκαοχτώ, ήταν βοσκός σε ένα όρος όπου ένα βράδυ είδε ένα όραμα μιας ψυχής να ανεβαίνει στους ουρανούς συνοδευόμενη από αγγέλους. Την επόμενη ημέρα έμαθε για τον θάνατο του Αγίου Έινταν, ενός Ιρλανδού ιεραποστόλου και πρώτου επισκόπου του Λίντισφαρν. Το έλαβε ως σημάδι αυτό το όραμα, που του έδειχνε ότι πρέπει να γίνει μοναχός. Έτσι αποφάσισε να αφήσει τα πρόβατα για να καρεί μοναχός στη Μονή Melrose.Ύστερα από μια πανώλη αναδείχθηκε ο Κάθμπερτ ηγούμενος της Μονής. Για πολύ καιρό βρέθηκε κοντά στον λαό ώστε να τους υπηρετήσει στις πνευματικές τους ανάγκες, πηγαίνοντας σε πολλά ιεραποστολικά ταξίδια, διδάσκοντας, κηρύττοντας και κάνοντας πολλά θαύματα. Συνέχισε το ιεραποστολικό του έργο σε ένα μεγάλο μέρος της Αγγλίας και της Σκωτίας. Ίδρυσε μια ρητορική σχολή στο Ντάλλ της Σκωτίας, η οποία μετά έγινε μοναστήρι και μετέπειτα το Πανεπιστήμιο του Αγίου Ανδρέα, το οποίο είναι ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια της Βρετανίας σήμερα.
Μετά από ένα διάστημα, περίπου μιας δεκαετίας, όπου είχε γίνει γνωστός για το κήρυγμα του και για τις θαυματουργές θεραπείες, κατάλαβε ότι ο Θεός τον ήθελε να πάει να ασκητέψει ως ερημίτης, ώστε να καταπολεμήσει τις δυνάμεις του σκότους με την προσευχή. Πρώτα πήγε σε ένα νησάκι, που σήμερα ονομάζεται το Νησί του Αγίου Κάθμπερτ, αλλά μετά αποσύρθηκε σε άλλο μέρος που ήταν πιο απόμερο, το Ίννερ Φάρν. Εδώ έκτισε ένα κελί και έμεινε για τα επόμενα εννιά χρόνια. Μέχρι και σε αυτό το απόμερο μέρος ερχόντουσαν πιστοί να ζητήσουν την βοήθειά του και την ευλογία του. Εδώ θεσμοθέτησε ειδικούς νόμους για την προστασία της πάπιας και των πουλιών της περιοχής όπου ασκήτευε. Αυτοί ήταν και οι πρώτοι νόμοι παγκοσμίως για την προστασία των πουλιών.
Το 684 ο Κάθμπερτ εκλέχτηκε Επίσκοπος του Λίντσφαρν, σε μια σύνοδο όπου προεξήρχε ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Καντουαρίας Θεόδωρος που καταγόταν από την Ταρσό της Κιλικίας. Στην αρχή αρνήθηκε, αλλά πείστηκε μετά από μια επίσκεψη μελών της συνόδου, συνοδευόμενοι από τον βασιλιά Έγκφριντ. Η χειροτονία έγινε από τον Θεόδωρο Καντουαρίας και από άλλους επισκόπους. Μετά την εγκαθίδρυσή του παρέμεινε πράος και ταπεινός. Δίδαξε τους Άγγλους την ωραιότητα της θρησκείας και το κάλλος της λατρείας.
Τα Χριστούγεννα του 686, ξέροντας ότι σύντομα θα έφευγε από τον κόσμο τούτο, ζήτησε να επιστρέψει στο κελί του στα νησιά Φαρν. Στις 20 Μαρτίου 687 εκοιμήθη. Επιθυμία του ήταν να ταφεί στα νησιά Φαρν αλλά οι μοναχοί του τον πήγαν στο Λίντισφαρν. Τοποθετήθηκε μέσα σε μια καταπληκτική σαρκοφάγο, όπου μέσα υπήρχε και το Ευαγγέλιο του Αγ. Ιωάννου, το οποίο βρίσκεται σήμερα στη Βρετανική Βιβλιοθήκη στο Λονδίνο. Επίσης είχε μαζί του το σταυρό του, που βρίσκεται στον Καθεδρικό Ναό του Ντάραμ.Πολλά θαύματα είχαν λάβει χώρα στον τάφο του Αγ. Κάθμπερτ. Έντεκα χρόνια μετά αφού κοιμήθηκε οι μοναχοί άνοιξαν τον τάφο του και βρήκαν έκπληκτοι ότι το σώμα του είχε μείνει άθικτο. Αυτό αποτέλεσε απτή απόδειξη της αγιότητας του Κάθμπερτ. Μετά από αυτό το γεγονός μετέφεραν τον Άγιο μέσα στην Εκκλησία. Τα λείψανά του Αγίου μεταφέρονταν συχνά λόγω πολέμων, της εισβολής των Βίκινγκς, του κινήματος του Προτεσταντισμού, όπου διώχθηκαν και καταστράφηκαν πολλά μοναστήρια, εκκλησίες, λείψανα, κειμήλια και άλλα πολλά. Τελικά τα λείψανα εγκαταστάθηκαν το 1104 στον Καθεδρικό Ναό του Ντάραμ, όπου βρίσκονται μέχρι σήμερα.Ο Κάθμπερτ ακόμα και σήμερα συγκινεί τον πιστό για την πολλαπλή προσφορά του, την αγάπη του προς τον λαό, την προσφορά του σε πνευματικό επίπεδο, την φροντίδα που έδειχνε προς την κτίση και ιδιαίτερα προς τα ζώα. Η ζωή του, μια ζωή προσευχής, αγιότητας και προσφοράς αγγίζουν τον κάθε πιστό που πάει και προσκυνάει τον τάφο του. Ο Κάθμπερτ είναι ένας Άγγλος Άγιος, αλλά πάνω από όλα είναι ένας Ορθόδοξος Άγιος, ο οποίος δυστυχώς δεν είναι πολύ γνωστός στην Ανατολή, όπως και πολλοί Άγιοι της Αγγλίας, που έδρασαν και αγιοποιήθηκαν πριν το Μέγα Σχίσμα του 1054. Τιμάται στις 20 Μαρτίου.

Kείμενο: Δημήτρη Σαλαπάτα

Θεολόγου

http://anastasiosds.blogspot.gr/2009/07/blog-post_30.html


Δεν υπάρχουν σχόλια: