Για αποστολή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εδώ christos.vas94@gmail.com.

Σελίδες

Δευτέρα 18 Απριλίου 2016

Ο άγιος Indract και η αγία Dominica του Glastonbury (Αγγλία), Μάρτυρες


Ο άγιος Indract και η αγία Dominica του Glastonbury (Αγγλία), Μάρτυρες



στην εικόνα της Παναγίας του Glastonbury απεικονίζονται μεταξύ άλλων αγίων και οι άγιοι Indract και Dominica.

Ημέρα μνήμης 5 Φεβρουαρίου

Κοίμηση  708-710.

Μία παλιά παράδοση μας λέει πως ο Indract ήταν ένας Ιρλανδός γαιοκτήμονας, ο οποίος έγινε ο 21ος ηγούμενος της Iona. Γύρω στο 854, ο Indract και η αδερφή του η Dominica (Drusa) ξεκίνησαν από την Κορνουάλη ή από το Somerset για να προσκυνήσουν στην Ρώμη. Όταν επέστρεψαν από τη Ρώμη, δολοφονήθηκαν από παγανιστές Σάξονες μαζί με τους εννιά Ιρλανδούς συντρόφους τους κοντά στο Glastonbury. Ο κόσμος άρχισε να τους τιμάει  αμέσως μετά το μαρτύριο τους. Τα λείψανά τους μεταφέρθηκαν στο Μοναστήρι του Glastonbury, το οποίο σύμφωνα με την παράδοση συνδέετε με τον Άγιο Πατρίκιο, την Αγία  Brigid και τον άγιο Benignus (ημέρα μνήμης 9 Νοεμβρίου) γιατί αρχικά είχε αφιερωθεί στην Παναγία και στον Άγιο Πατρίκιο και υπηρετούσαν εκεί Ιρλανδοί μοναχοί μέχρι τον 10ο αιώνα. Μία άλλη νεότερη παράδοση μας λέει πως ο άγιος Indract και η αγία Dominica έζησαν την ίδια εποχή με τον άγιο Πατρίκιο.

Άλλη βιογραφία

Αυτή την ημέρα ( 5 Φεβρουαρίου) στο Παλιό Αγγλικό Ημερολόγιο αναφέρεται η μνήμη των αγίων Indractus, Dominica και των συντρόφων τους. Πρέπει να βασιστούμε στον William του Malmsbury για πληροφορίες σχετικά με αυτούς τους Μάρτυρες, οι  οποίοι τιμώνταν στο Μοναστήρι του Glastonbury. Ο Indractus, ήταν ένας Ιρλανδός γαιοκτήμονας ο οποίος πήγε στη Ρώμη για προσκύνημα μαζί με τη γυναίκα του την Dominica και εννιά άλλους και στο ταξίδι της επιστροφής τους αποφάσισαν να επισκεφτούν την Δεύτερη Ρώμη, όπως αποκαλούσαν το Glastonbury λόγο των αγίων που σχετίζονταν με αυτό.    

Υπάρχει μία παράδοση που λέει πως ο άγιος Πατρίκιος και η αγία Bridget πέρασαν λίγο καιρό στο Glastonbury, και υπάρχει μία περιοχή που ονομάζεται  Beckery, όπου λέγεται ότι η Bridget ίδρυσε ένα γυναικείο Μοναστήρι στη βάση του λόφου  Weary-all Hill.  Ήταν κατά τη διάρκεια της πρωινής Λειτουργίας μέσα στο εκκλησάκι της Μαρίας της Μαγδαλινής εκεί, όπου σύμφωνα με την Ιστορία του Ιωάννη του Glastonbury, ο βασιλιάς Αρθούρος είδε το όραμα του Σταυρού και την Παναγία μαζί με το Άγιο Βρέφος. Ένας άλλος Ιρλανδός άγιος σχετίζεται με το  Glastonbury και λέγεται  Benignus, τοπικά γνωστός σαν  Bennings, ο οποίος ήταν υποτακτικός και διάδοχος του αγίου Πατρικίου. Εγκαταστάθηκε στην περιοχή  Mear τρία μίλια προς τη δύση, όπου κοιμήθηκε και το σώμα του μεταφέρθηκε στο Μοναστήρι του  Glastonbury το  901 περίπου τετρακόσια χρόνια μετά.

Όλα αυτά ίσως να έλκυσαν τον Indractus και τους άλλους προσκυνητές που ήταν μαζί του, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στην περιοχή Shapwick. Οι ντόπιοι άνθρωποι ήταν παγανιστές και πίστεψαν πως η συντροφιά αποτελούταν από πλούσιους εμπόρους, παρότι τα σακίδια τους περιείχαν μόνο μαϊντανό και άλλους σπόρους που σκόπευαν να μεταφέρουν στην Ιρλανδία κατά την επιστροφή τους και οι οδοιπορικές τους ράβδοι ήταν μπρούτζινες και όχι χρυσές. Αφού τους σκότωσαν, οι ντόπιοι πέταξαν τα κορμιά τους σε έναν βαθύ λάκκο, όμως μια στήλη φωτός εμφανίστηκε τη νύχτα αποκαλύπτοντας τον τάφο των Χριστιανών μαρτύρων. Τα σώματα τους ανασύρθηκαν και θάφτηκαν στο Μοναστήρι του Glastonbury τον όγδοο αιώνα κατά τη διάρκεια της ανοικοδόμησης υπό τον βασιλιά Ina.



ο πύργος του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Glastonbury
      

Αγγλικό κείμενο
http://celticsaints.org/2016/0205a.html

Μετάφραση Orthodoxy-Rainbow

Δεν υπάρχουν σχόλια: