Για αποστολή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εδώ christos.vas94@gmail.com.

Σελίδες

Παρασκευή 8 Απριλίου 2016

Άγιος Meriadoc, Επίσκοπος της Vannes (Meriadec, Meriasek)

Άγιος Meriadoc,  Επίσκοπος της Vannes
(Meriadec, Meriasek)




Ημέρα μνήμης 7 Ιουνίου

Κοίμηση 688.

"Η φτώχεια διώχνει τις περιττές μέριμνες και είναι μητέρα της αγιότητας." Άγιος Meriadoc.

Ο Meriadoc, παρότι τιμάται ιδιαίτερα στην Κορνουάλη και στην Βρετάνη, πιθανόν να ήταν ένας Ουαλός που έζησε τον 5ο ή τον 6ο αιώνα. Ήρθε στην Κορνουάλη και ίδρυσε πολλές εκκλησίες, μία από αυτές στην περιοχή Camborne ήταν κάποτε αφιερωμένη σε αυτόν. Έγινε γνωστός σε αυτούς τους τόπους και ένα θεατρικό έργο στη γλώσσα της Κορνουάλης σώζεται μέχρι σήμερα και εξιστορεί τα ανδραγαθήματα του.  

 Έπειτα πήγε στη Βρετάνη (της Γαλλίας) όπου η μνήμη του διατηρείτε ακόμη πολύ ζωντανή. Στην εκκλησία του 16ου αιώνα στο Plougasnou βρίσκεται μια λειψανοθήκη και πιθανόν να περιέχει  ένα μέρος της κεφαλής του Meriadoc. Στην περιοχή  Stival φυλάσσεται μία καμπάνα χειρός που πιστεύεται πως είναι δική του. Λέγεται ότι όταν τοποθετηθεί επάνω στα κεφάλια των κουφών και όσων υποφέρουν από ημικρανία τους θεραπεύει. Κάποια γραπτά αναφέρουν πως ο  Meriadoc έγινε επίσκοπος της Vannes μία εποχή που αυτή ήταν μία από τις ποιο σημαντικές πόλης της Βρετάνης.

Ο Meriadoc ήταν πλούσιος άνδρας. Πριν να γίνει ερημίτης έδωσε όλα τα χρήματα του σε φτωχούς κληρικούς και μοίρασε τη γη του σε όσους είχαν ανάγκη. Τόσο πολύ εξαπλώθηκε η φήμη της αγιότητας του που φοβήθηκε πως θα γίνει ματαιόδοξος και αποσύρθηκε περισσότερο από τον κόσμο. Αντί για τα μεταξωτά και τα μοβ που φορούσε κάποτε, ο  Meriadoc ντύθηκε με κουρέλια, έτρωγε απλό φαγητό και ζούσε σε απόλυτη φτώχεια.

Όταν οι συγγενείς του προσπάθησαν να τον αναγκάσουν να εγκαταλείψει τη νέα του ζωή και να επιστρέψει στον κόσμο, είπε στον υποκόμη του Rohan ο οποίος είχε έρθει μαζί με τους συγγενείς του πως θα ήταν καλύτερο για αυτόν (για τον υποκόμη) να ασχοληθεί με το να διώξει τους κλέφτες και τους ληστές από τη γειτονιά. Ο υποκόμης αποδέχτηκε τα λόγια του αγίου και ένα μεγάλο κακό διώχτηκε από την Βρετάνη.      

Παρότι ο Meriadoc εκλέχτηκε ομόφωνα επίσκοπος της Vannes, δέχτηκε την επισκοπική θέση απρόθυμα. Μετά την χειροτονία του συνέχισε μια ζωή με νηστεία και αγάπη για τους φτωχούς. Κοιμήθηκε φιλώντας την αδελφότητα του κλαίγοντας. Στα χέρια σου, Κύριε, παραδίδω το πνεύμα μου.


Η φωτογραφία είναι από την πόλη Vannes.    

Αγγλικό κείμενο
http://celticsaints.org/2016/0607b.html

Μετάφραση Orthodoxy-Rainbow

Δεν υπάρχουν σχόλια: