Για αποστολή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εδώ christos.vas94@gmail.com.

Σελίδες

Παρασκευή 29 Απριλίου 2016

Άγιος Ultan (Ούλταν) προστάτης των παιδιών

Άγιος Ultan (Ούλταν) προστάτης των παιδιών

Ημέρα μνήμης 4 Σεπτεμβρίου



Ο άγιος  Ultan ήταν γνωστός για τα θαύματα του. Συνήθιζαν να τον ονομάζουν "ο κληρικός των παιδιών" γιατί μετά από την πανούκλα που ονομαζόταν Buide Connaill όλα τα παιδιά που οι μητέρες τους είχαν πεθάνει κατά τη διάρκεια της πανούκλας στάλθηκαν στον Ultan για να τα προσέχει. Περίπου εκατόν πενήντα παιδιά βρίσκονταν μαζί του. Τα τάιζε γάλα από τις αγελάδες και τα παιδιά έπαιζαν γύρω του.
Συνήθιζε να περπατάει με το ευαγγέλιο επάνω στην πλάτη του και το βιβλίο στεκόταν στην πλάτη του χωρίς να το δένει με σχοινιά ή με κάτι άλλο.
Την ίδια εποχή ο Diarmait ο γιος του Cerball ήταν βασιλιάς της Ιρλανδίας. Τότε συνέβη να εισβάλει ένας μεγάλος στόλος από ξένους που εξαπλώθηκε σχεδόν σε όλη την Ιρλανδία. Μεγάλος φόβος κατέλαβε τον Diarmait και έστειλε τους υπηρέτες του να βρουν τον  Ultan που περπατάει με το ευαγγέλιο στην πλάτη του χωρίς να το δένει με σχοινιά.
Όταν οι απεσταλμένοι του βασιλιά τον βρήκαν εκείνος τάιζε τα παιδιά. Αφού άκουσε ότι του είπαν ύψωσε το αριστερό του χέρι και απώθησε τον εχθρικό στόλο. Έτσι βγήκε η φράση "Το αριστερό χέρι του  Ultan ενάντια σε κάθε κακό".  Σε άλλο απόσπασμα λέγεται πως όταν οι απεσταλμένοι του βασιλιά τον βρήκαν ο  Ultan είπε:"Είναι κρίμα που δεν με αφήσατε μόνο μέχρι να ελευθερωθεί το δεξί μου χέρι (γιατί με αυτό τάιζε τα παιδιά). Το χέρι μου που είναι ελεύθερο (το αριστερό), θα το υψώσω ενάντια στα καράβια. Αλλά αν ήταν το δεξί μου χέρι δεν θα εισέβαλε ποτέ ξανά κάποιος ξένος στην Ιρλανδία."

Ένα ποίημα κάποιου Monnine λέει:

Υπάρχει κάτι που κάνει φωτεινή την όψη του  Ultan του εγγονού του Conchobar.
Είναι ο μεγάλος κόπος για να φτάσει στην τελειότητα μέσα στην κοιλάδα.
Το να παλεύει για την τελειότητα μαζί με τον Υιό του Θεού, αυτό κάνει φωτεινό το πρόσωπο του.

Ο  Ultan εκλέχτηκε ηγούμενος στην περιοχή Mochta στο Louth.


Αγγλικό κειμενο
https://archive.org/stream/martyrologyoeng01stokgoog#page/n258/mode/2up

Μετάφραση Orthodoxy-Rainbow

Δεν υπάρχουν σχόλια: