Για αποστολή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εδώ christos.vas94@gmail.com.

Σελίδες

Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016

Άγιος Molaissi (ή Molaise). Ηγούμενος του Daimhinis. Ιρλανδία.

Άγιος Molaissi (ή Molaise). Ηγούμενος του Daimhinis.



Κοίμηση 563

Ο άγιος Molaissi καταγόταν από την φυλή των Irial και ήταν γιος του Conall Cernach. Το όνομα της μητέρας του ήταν Monus. Έναν καιρό, καθώς αυτός και οι μοναχοί του έπαιρναν το λιτό γεύμα τους, ο χώρος όπου ήταν μαζεμένοι έπιασε φωτιά και οι μοναχοί σηκώθηκαν ξαφνικά για να βγουν από το οίκημα βλέποντας το να τυλίγεται μέσα στις κόκκινες λαμπερές φλόγες. Ο άγιος τους προέτρεψε να παραμείνουν μέσα στο οίκημα, να γονατίσουν και να προσευχηθούν. Αυτός έκανε το ίδιο και αφού άπλωσε τα χέρια του προς την φωτιά εκείνη έσβησε και το μόνο που κατάφερε ήταν να καταστρέψει έναν πάσσαλο που βρισκόταν στην στέγη του οικήματος. Έπειτα επέτρεψε στους μοναχούς του να σηκωθούν όρθιοι. 

Ο Cuimin του Coindeire, γράφει σε ένα ποίημα του πως ο Molaissi αγαπούσε να κατοικεί μέσα σε ένα πέτρινο κελί και να φιλοξενεί κάθε άνθρωπο της Ιρλανδίας. Γράφει στο ποίημα του:

"Ο Molaissi, της Λίμνης*, αγαπούσε να κατοικεί μέσα σε ένα πέτρινο κελί.
Φιλοξενούσε όλους τους ανθρώπους της Ιρλανδίας χωρίς να αρνείται σε κάποιον την φιλοξενία."


A ruined stone building with ecclesiastical stylings, surrounded by short grass and scattered headstones, with a stone round tower to the right. In the background, a stretch of calm water can be seen in front of a tree-lined shore.


*Εννοεί την Λίμνη Erne (Loch Erne) στην οποία βρίσκεται το νησί του αγίου το οποίο παλιά ονομαζόταν Daimhinis και σήμερα ονομάζεται Devenish. 

Από το Μαρτυρολόγιο του Donegal. 12 Σεπτεμβρίου. Σελίδα 245.

Μετάφραση Orthodoxy-Rainbow   

Οι φωτογραφίες είναι από το μοναστήρι στο νησί Devenish. 



      

Δεν υπάρχουν σχόλια: