Για αποστολή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εδώ christos.vas94@gmail.com.

Σελίδες

Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2016

BRIAN BORU (Μπράιαν Μπόρου)- Ο τελευταίος Υψηλός βασιλιάς της Ιρλανδίας.

BRIAN BORU (Μπράιαν Μπόρου)- Ο τελευταίος Υψηλός βασιλιάς της Ιρλανδίας.




Η γραμμή ανάμεσα στην Ιρλανδική Ιστορία και στον Ιρλανδικό Μύθο υπήρξε πολλές φορές θολή, καθώς οι  διηγήσεις των ηρωικών κατορθωμάτων περνούν από γενιά σε γενιά.

Ο Brian Boru δεν ήταν μύθος παρότι τα ηρωικά του κατορθώματα φάνταζαν μυθικά. Ήταν ένας αληθινός άνδρας και ήταν ο τελευταίος Υψηλός Βασιλιάς της Ιρλανδίας και πιθανόν ο σπουδαιότερος στρατιωτικός ηγέτης που γνώρισε ποτέ η χώρα.

Ο Brian Boru γεννήθηκε με το όνομα Brian Mac Cennιtig. Η μητέρα του ήταν αδερφή της μητέρας του Conor, του Βασιλιά του Connaught της Ιρλανδίας.

Ο αδερφός του ,Mahon, είχε γίνει βασιλιάς του Munster το 951, μετά το θάνατο του πατέρα τους ονόματι Cennιtig. Μαζί πολέμησαν ενάντια στους εισβολείς Νορβηγούς (Βίκινγκς), οι οποίοι είχαν επιβάλει φόρους υποτέλειας στο Munster. Αυτή η διαμάχη οδήγησε τελικά στην δολοφονία του Mahon το  975 από τους Νορβηγούς. Ο Brian εκδικήθηκε το θάνατο του αδερφού του με το να σκοτώσει τον βασιλιά των Νορβηγών του Limerick, τον βασιλιά Νmar.

Από αυτό το σημείο και έπειτα ο Brian έκανε το Munster δικό του, συμπεριλαμβανομένου και του προνομιούχου κέντρου του Limerick. Εκστράτευσε στο Connaught και στο Leinster και συμμάχησε με τον Mael Sechnaill τον Δεύτερο το 997. Μαζί χώρισαν την Ιρλανδία μεταξύ τους.      

Οι Νορβηγοί που είχαν εγκατασταθεί στο Δουβλίνο είχαν εξοργιστεί πολύ με τον Brian αλλά ηττήθηκαν στην περιοχή Glen Mαma όπου ο βασιλιάς του Leinster είχε αιχμαλωτιστεί. Ο βασιλιάς του Δουβλίνου, Sitric Silkenbeard, ηττήθηκε και αυτός σύντομα.  

Το 1002 ο Brian απαίτησε από τον σύμμαχο του Mael Sechnaill να τον αναγνωρίσει σαν Βασιλιά της Ιρλανδίας. Ο Mael συμφώνησε, επειδή πολλοί από τους δικούς του ανθρώπους έβλεπαν τον Brian σαν έναν ήρωα ο οποίος είχε επαναφέρει την Ιρλανδία στη δόξα της μετά τις εισβολές των Βίκινγκς. Η κυριαρχία της οικογένειας των O'Neill πλησίαζε στο τέλος της καθώς κάποιος που δεν ανήκε στην οικογένεια τους θα γινόταν βασιλιάς. Η οικογένεια των O'Neill ήταν κυρίαρχη για πάνω από 600 χρόνια.    

Κέρδισε το όνομα του "Brian των Φόρων" (Brian Boru) με το να συλλέξει φόρους από τους κατώτερους βασιλιάδες της Ιρλανδίας και να χρησιμοποιήσει τα χρήματα που συγκέντρωσε για να ανακαινίσει τα μοναστήρια και τις βιβλιοθήκες που είχαν καταστραφεί κατά τη διάρκεια των επιδρομών.

Οι Νορβηγοί παρόλα αυτά δεν είχαν ησυχάσει ακόμη και για ακόμη μία φορά έκαναν πόλεμο ενάντια στον Brian Boru και τους ακολούθους του στην περιοχή Clontarf στο Δουβλίνο το  1014. Ο βασιλιάς του Connaught, ονόματι Tadhg O'Conor αρνήθηκε να συμμαχήσει με τον Brian ενάντια στους Νορβηγούς παρότι ο Uν Fiachrach Aidne και ο Uν Maine συμμάχησαν μαζί του.

Παρά την έλλειψη κάλυψης από τους άνδρες του Connaught, οι άνδρες του Munster κέρδισαν τη μάχη αλλά έχασαν τον Brian Boru στη μάχη. Η μάχη ήταν πολύ σημαντική για την εξέλιξη της ιστορίας της Ιρλανδίας καθώς υποτάχθηκαν μετά από αυτή οι Νορβηγοί που βρίσκονταν στην Ιρλανδία και έγιναν υποτελείς των Ιρλανδών βασιλιάδων. Η στρατιωτική τους απειλή τελείωσε και υποχώρησαν προς το Δουβλίνο, το Waterford, το  Limerick, το Wexford και το Cork. Τελικά ενσωματώθηκαν με τους Κέλτες και τον πολιτισμό τους.      

Μετά το θάνατο του και το θάνατο ενός από τους γιους του, οι γιοι του που ζούσαν ακόμη, ο Tadg και ο Donnchad, δεν κατάφεραν να διεκδικήσουν τον τίτλο του βασιλιά απέναντι στον Mael Sechnaill. Αυτός πέθανε το 1022 και μετά από αυτόν ο τίτλος του Υψηλού Βασιλιά της Ιρλανδίας έγινε ένας απλός τιμητικώς τίτλος και δεν όριζε έναν ισχυρό ηγέτη.

Πιθανόν το καλύτερο που μπορεί να ειπωθεί για τον Brian Boru, είναι πως ήταν ο τελευταίος μεγάλος Υψηλός Βασιλιάς της Ιρλανδίας.

Παρακάτω ένα τραγούδι αφιερωμένο στον Brian Boru στην Κελτική γλώσσα:


Αγγλικό κείμενο http://www.ireland-information.com/articles/brianboru.htm

Μετάφραση Orthodoxy-Rainbow  


Δεν υπάρχουν σχόλια: