Για αποστολή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εδώ christos.vas94@gmail.com.

Σελίδες

Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016

Άγιος Mewan της Βρετάνης της Γαλλίας. Ηγούμενος.



Άγιος Mewan της Βρετάνης της Γαλλίας. Ηγούμενος.
(επίσης γνωστός σαν Maine, Mevenus, Meen. Melanus)

Ημέρα μνήμης 21 Ιουνίου.

Γεννήθηκε στο Gwent, στην Νότια Ουαλία. Κοιμήθηκε στην περιοχή Gael, στη Βρετάνη το 617. Σύμφωνα με την παράδοση  ο Κορνουαλέζος άγιος Mewan γεννήθηκε σε μία πλούσια και αριστοκρατική οικογένεια. Η μητέρα του συγγένευε με τους αγίους Magloire (Ημέρα μνήμης 24 Οκτωβρίου) και Samson (Ημέρα μνήμης 28 Ιουλίου). Συνοδευόμενος από τον βαπτιστικό του άγιο Austell (ημέρα μνήμης 28 Ιουνίου), ακολούθησε τον άγιο Samson από την Ουαλία στη Βρετάνη. Ο Samson του ανέθεσε το να κηρύττει στους ανθρώπους καθώς πορεύονταν. Καθώς περνούσαν από την Κορνουάλη ίδρυσαν πολλές ενορίες.    

Στην Βρετάνη ο Mewan κήρυξε στην περιοχή Broceliande η οποία εμφανίζεται και μέσα στους θρύλους του Αρθούρου. Ήταν τόσο καλός κήρυκας που του δόθηκαν γη και αγαθά από τον Κόμη Caduon και τον Κόμη Guerech τον Πρώτο της Vannes για να ιδρύσει μοναστήρι. Με την βοήθεια τους ίδρυσε ένα μοναστήρι κοντά στην περιοχή Rennes. Παλιά ήταν αφιερωμένο στον άγιο Ιωάννη τον Βαπτιστή και τώρα είναι γνωστό σαν Άγιος Mewan (ή Meen). Με τον Mewan σαν ηγούμενο, το μοναστήρι έγινε γνωστό για την αγιότητα του. Όταν ο βασιλιάς και άγιος Judicaeel (ημέρα μνήμης 17 Δεκεμβρίου) απαρνήθηκε τον θρόνο του το 616, έλαβε το μοναχικό σχήμα από τον άγιο Mewan.      

Έπειτα ίδρυσε άλλο ένα μοναστήρι κοντά στην περιοχή Angers, το οποίο αργότερα έγινε γνωστό σαν άγιος Meen ή Meon (άλλα ονόματα για τον άγιο) και το οποίο επανδρώθηκε με μοναχούς από την περιοχή Gael.

Η φήμη του αγίου Mewan εξαπλώθηκε σε όλη την Γαλλία και πολλά προσκυνηματικά ταξίδια γίνονταν στον τάφο του στο μοναστήρι. Στην Gael υπήρχε μία πηγή της οποίας τα νερά θεράπευαν δερματικές ασθένειες.

Αγγλικό κείμενο
http://celticsaints.org/2011/0621a.html

Μετάφραση Orthodoxy-Rainbow

Δεν υπάρχουν σχόλια: