Για αποστολή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εδώ christos.vas94@gmail.com.

Σελίδες

Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016

Σχετικά με την κοίμηση του αγίου Columba.

Σχετικά με την κοίμηση του αγίου Columba (Κολούμπα).



Έναν καιρό, μέσα στον μήνα του Μαΐου, ο άγιος Columba πήγε να δει τους γεωργούς που εργάζονταν στα βόρεια του νησιού της Iona. Τους παρηγορούσε και τους συμβούλευε. Τους είπε ο άγιος: "Το Πάσχα που πέρασε μέσα στον μήνα του Απριλίου ήτανε να παραδώσω την ψυχή μου στον Κύριο. Όμως δεν ήθελα να είστε θλιμμένοι μετά από τον κόπο σας. Για αυτό θα μείνω μαζί σας μέχρι την Πεντηκοστή." Όταν το άκουσαν αυτό οι μοναχοί του λυπήθηκαν πάρα πολύ.
Έπειτα έστρεψε το βλέμμα του προς τα δυτικά και είπε: "Μακάρι ο Κύριος να ευλογήσει το νησί και τους κατοίκους του!" Και έδιωξε όλα τα φίδια από το νησί. Αφού ευλόγησε το νησί του πήγε στην εκκλησία. Μετά από λίγο τελείωσε η ημέρα του Σαββάτου και ξημέρωσε η Κυριακή. Και όταν ύψωσε τα μάτια του ψηλά μία εκτυφλωτική λάμψη τύλιξε το πρόσωπο του και την ενδυμασία του και οι μοναχοί είδαν πως ένας άγγελος του Θεού στεκόταν από επάνω του.
Μετά πήγε να ευλογήσει τον στάβλο και είπε στον Diarmait πως την νύχτα της Κυριακής θα παρέδιδε την ψυχή του στον Κύριο. Έπειτα ο άγιος Columba κάθισε να ξεκουραστεί στην άκρη του μονοπατιού καθώς ήταν γέρος και κουρασμένος. Ήταν εβδομήντα επτά χρονών εκείνο τον καιρό.
Τότε το γέρικο άλογο του, το οποίο βρισκόταν μαζί του στο νησί, τον πλησίασε και άρχισε να θρηνεί επάνω στο στήθος του αγίου και η ενδυμασία του μουσκεύτηκε. Τότε ο Diarmait προσπάθησε να απομακρύνει το άλογο από τον άγιο. Όμως ο άγιος Columba του είπε: "Άφησε το Diarmait, ώσπου να θρηνήσει για τον χωρισμό μας."
Όταν η ώρα της κοίμησης του αγίου πλησίασε, και όταν η καμπάνα χτύπησε τη νύχτα της Κυριακής της Πεντηκοστής, πήγε πριν από όλους τους άλλους στην εκκλησία και έκανε μετάνοιες και θερμές προσευχές μπροστά στο ιερό. Έπειτα μία αγγελική λάμψη γέμισε την εκκλησία και τότε ο άγιος παρέδωσε την ψυχή του στον Κύριο.
Στην βιογραφία που έγραψε ο άγιος Adamnan πληροφορούμαστε πως την ώρα της κοίμησης του το πρόσωπο του αγίου Columba ήταν γαλήνιο και έμοιαζε σαν κάποιον που κοιμάται και όχι σαν νεκρός.

Από το βιβλίο του Lismore σελίδα 181.
https://archive.org/stream/livessaints00stokuoft#page/n305/mode/2up

Μετάφραση Orthodoxy-Rainbow



  
   
            

Δεν υπάρχουν σχόλια: