Για αποστολή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εδώ christos.vas94@gmail.com.

Σελίδες

Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2016

Άγιος Έντερν (St Edern / Edeyrn) ιδρυτής Μονής & ηγούμενος στο Llanedeyrn της Ουαλίας & ερημίτης στο Lannédern της Βρετάνης στη Γαλλία, από Ιρλανδία (+6ος αιώνας) – Ορθόδοξη Ουαλία

8e82eef5c59b860aae999117cca68fc6.jpg


Άγιος Έντερν (St Edern / Edeyrn)

ιδρυτής Μονής & ηγούμενος στο Llanedeyrn της Ουαλίας

& ερημίτης στο Lannédern της Βρετάνης στη Γαλλία,

από Ιρλανδία (+6ος αἰ.)

6 Ιανουαρίου

Ο Άγιος Έντερν (St Edern / Edeyrn) είναι ένας Ιρλανδός Ορθόδοξος Άγιος ο οποίος ἔζησε και ασκήτευσε τον 6ο αιώνα στην Ουαλία και στην Βρετάνη της Γαλλίας. Ηταν συγγενής του Βασιλιά Vortigern και της βασιλικής οικογένειας του Powys της Ουαλίας και αδελφός των Αγίων Aerdeyrn και Elldeyrn της Ουαλίας. Επίσης, ήταν φίλος του Βασιλιά Αρθούρου (King Arthrur) πριν μετακομίσει στην Γαλλία, όπου ασκήτεψε ως ερημίτης.

Ο Άγιος Έντερν (St Edern) είναι ο πολιούχος Άγιος του Lannédern της Γαλλίας και του Llanedeyrn της Ουαλίας όπου ίδρυσε ένα Μοναστήρι το οποίο είχε πάνω από 300 Μοναχούς.

Τον Άγιο Έντερν (St Edern) τον τιμούν όλες οι τοπικές εκκλησίες στην Ουαλία και στη Βρετάνη της Γαλλίας, και ιδιαιτέρως στο Monmouth και στο Llanedeyrn κοντά στο Cardiff της Ουαλίας και στο Lannédern στη Βρετάνη της Γαλλίας.

Συχνά εικονίζεται καβάλα σε ένα ελάφι και η ημέρα της εορτής του είναι στις 6 Ιανουαρίου.

Ο Άγιος Έντερν (St Edern / Edeyrn) ο Ιρλανδός είναι διαφορετικός από τον συνωνόματό του Άγιο Έντερν ή Τέιλο (St Edern / Teilo) τον Ουαλό Επίσκοπο, όπου και αυτός εικονίζεται πάνω σε ένα ελάφι αλλά με Επισκοπικά άμφια. Ο Άγιος Έντερν / Τέιλο ο Ουαλός ήταν Επισκόπος Glywysing και Gwent της Ουαλίας και ιδρυτής της Μονής του Llandaff της Ουαλίας. Εορτάζει στις 6 και 9 Φεβρουαρίου και κοιμήθηκε το 560.

imgp7941.jpg

Τα Ι. Λείψανα του Αγίου Έντερν (St Edern / Edeyrn)

πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια: