Για αποστολή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εδώ christos.vas94@gmail.com.

Σελίδες

Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2016

Ο άγιος Ιεράρχης Nathalan της Tullich της Σκωτίας.

Ο άγιος Ιεράρχης Nathalan της Tullich
της Σκωτίας.
Ημέρα μνήμης Ιανουάριος 8/21



Ο άγιος Nathalan (γεννήθηκε στις αρχές του εβδόμου αιώνα, πέθανε το 678) καταγόταν από μία αριστοκρατική οικογένεια της ανατολικής Σκωτίας. Αποφασίζοντας να αφιερώσει τη ζωή του στην υπηρεσία του Θεού, μοίρασε την μεγάλη περιουσία του στους φτωχούς. Μετά από αυτό ο άγιος έγινε ιδιαίτερα γνωστός για το γεγονός πως κέρδιζε τα προς το ζην με το να οργώνει τη γη, «πράξη η οποία σε φέρνει ποιο κοντά στην προσευχή προς το Θεό.» Ο άγιος Nathalan συνήθιζε να λέει πως η εργασία στο χωράφι ήταν κατά κάποιον τρόπο ένα είδος μετάνοιας για αυτόν.  Ο άγιος όργωνε τη γη και καλλιεργούσε λαχανικά ταΐζοντας τους ανθρώπους κατά τη διάρκεια μιας φοβερής πείνας. Συνδύαζε την εργασία του στο χωράφι μαζί με τους ασκητικούς αγώνες: προσευχόταν συνέχεια, νήστευε και ζούσε τη ζωή ενός ερημίτη μέσα σε απόλυτη φτώχεια. Ήταν επίσης ιδιαίτερα γνωστός για το ότι ήταν ιδιαίτερα μορφωμένος πάνω στις κοσμικές επιστήμες και στα θεολογικά θέματα.        

Ο άγιος Nathalan με επιτυχία κήρυξε το Λόγο του Θεού στους παγανιστές. Όταν έγινε επίσκοπος στη Σκωτία (πιθανόν κοντά στο Aberdeen),  ο άγιος επίσκοπος εγκαταστάθηκε στην περιοχή Tullich όχι μακριά από την περιοχή που σήμερα ονομάζεται Aberdeen, όπου συνέχισε να βγάζει το ψωμί του με τον κόπο των χεριών του, ζώντας μέσα στη φτώχεια και μοιράζοντας ότι κέρδιζε στους πένητες. Το αρχικό όνομα της Tullich ήταν Tulachnathlak που σημαίνει «το βουναλάκι του Nathalan». (Μετά την Μεταρρύθμιση το όνομα του αγίου αφαιρέθηκε από το τοπωνύμιο και μετονομάστηκε σε Tullich).  Ο άγιος Nathalan έχτισε πολλές εκκλησίες. Κάποιες από αυτές στις περιοχές Tullich, Bothelim και Colle. Σαν επίσκοπος ο άγιος του Θεού πολέμησε δραστικά την αίρεση του Πελαγιανισμού και χάρη στον Nathalan αυτή η αίρεση δεν επεκτάθηκε στην Σκωτία. Ο άγιος Nathalan της Tullich αναφέρεται στα αρχαία Ιρλανδικά αγιολόγια. Τον τιμούν ακόμη στην Σκωτσέζικη κομητεία του Aberdeenshire της οποίας είναι προστάτης.        

Μετά την κοίμηση του Nathalan τα λείψανα του φυλάχτηκαν στην εκκλησία της Tullich όπου πολλά θαύματα συνέβησαν.

Στην Tullich, οι προσκυνητές μπορούν ακόμη να επισκεφτούν τα ερείπια της εκκλησίας (σήμερα ονομάζεται Tullich Kirk) η οποία κατασκευάστηκε κάποτε από τον Nathalan.

Η εκκλησία που έχτισε ο άγιος Nathalan στην Tullich:

 Tullich Kirk, Aberdeenshire (photo by Colin Smith)

Αγγλικό κείμενο
http://www.pravoslavie.ru/english/99531.htm

Μετάφραση Orthodoxy-Rainbow

Δεν υπάρχουν σχόλια: