Για αποστολή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εδώ christos.vas94@gmail.com.

Σελίδες

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017

Αγίες Cyneburga, Cyneswitha και Tibba. Μοναχές της Mercia.

Αγίες Cyneburga, Cyneswitha και Tibba. Μοναχές της Mercia.

Image result for english landscape photography

Οι αγίες Cyneswitha και Cyneburga ήταν κόρες του παγανιστή βασιλιά Penda της Mercia. Σύμφωνα με μία πηγή, η αγία Cyneburga παντρεύτηκε τον Alcfrith, γιο του βασιλιά Oswy της Northumbria, και έπειτα έγινε η ιδρύτρια και ηγουμένη του μοναστηριού του Castor, στο Northamptonshire. Αφού συγκέντρωσε έναν μεγάλο αριθμό από μοναχές και έζησε μία αγία ζωή, η Cyneburga κοιμήθηκε ειρηνικά γύρω στο 680 και την διαδέχτηκε στην ηγουμενία η νεαρότερη αδερφή της ονόματι Cyneswitha. Ο βασιλιάς Offa της Ανατολικής Αγγλίας ερωτεύτηκε την αγία Cyneswitha και μαζί με τους αδερφούς της την πίεσε να τον παντρευτεί.  Παρόλα αυτά, η Cyneswitha, ενδυναμωμένη από ένα όραμα της Μητέρας του Θεού, απέρριψε την πρόταση του.
Η αγία Tibba ήταν ερημίτισσα στην περιοχή Ryhall στο Leicestershire και ίσως να είχε κάποια σχέση με τις αγίες Cyneburga και Cyneswitha. Εμφανίστηκε σε όραμα σε κάποιον άγιο άνδρα και είπε: «Έχω έρθει εδώ από μια γιορτή από ψηλά για να ανακοινώσω σε εσένα την ημέρα της μεταφοράς των λειψάνων μου. Γιατί αυτή είναι η ημέρα της αγίας Λουκίας όπου παρέδωσα την ψυχή μου στον Κύριο Ιησού Χριστό.»
Το 963 τα λείψανα των αγίων Cyneburga και Cyneswitha μεταφέρθηκαν στο Peterborough από τον ηγούμενο Aelfsige του Peterborough. Σχεδόν τον ίδιο καιρό τα λείψανα της αγίας Tibba μεταφέρθηκαν και αυτά από το Ryhall στο Peterborough γιατί καθώς γράφει ο Hugh Candidus τον δωδέκατο αιώνα: «η αγία Tibba ικέτευσε τον ηγούμενο Aelfsige να το κάνει αυτό και φανέρωσε μεγάλα θαύματα για να δείξει το ότι ήθελε να αναπαυτεί μαζί με τις φίλες της.» Στην βασιλεία του βασιλιά Ethelred τα λείψανα μεταφέρθηκαν στο Thorney αλλά στην βασιλεία του βασιλιά Henry μεταφέρθηκαν και πάλι πίσω στο Peterborough.
Οι αγίες  Cyneburga, Cyneswitha και Tibba τιμώνται στις 6 Οκτωβρίου.
Αγίες μητέρες Cyneburga, Cyneswitha και Tibba προσευχηθείτε στον Θεό για εμάς.    

Βλαδίμηρος Μόςς

Αγγλικό κείμενο
http://media.wix.com/ugd/9060ee_9fb3f0edc0a54a8da0ccd90e21600e57.pdf

Μετάφραση Orthodoxy-Rainbow

Δεν υπάρχουν σχόλια: