Για αποστολή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εδώ christos.vas94@gmail.com.

Σελίδες

Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2017

Σχετικά με την κοίμηση του αγίου Declan.

Σχετικά με την κοίμηση του αγίου Declan.



Όταν ο Declan κατάλαβε πως οι τελευταίες ημέρες του πλησίαζαν και πως ο καιρός που του έμενε ήταν πολύ μικρός κάλεσε το πνευματικό του παιδί, τον MacLiag, ο οποίος κατοικούσε στο μοναστήρι το οποίο βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της επικράτειας των Decies κοντά στους ανθρώπους του Leinster για να τον κοινωνήσει. Προείπε στους μοναχούς του την ημέρα του θανάτου του και τους έδωσε την εντολή να τον πάνε στην πόλη του γιατί δεν βρισκόταν εκεί εκείνων τον καιρό αλλά σε ένα μικρό και ευλογημένο κελί το οποίο είχε χτίσει ανάμεσα στον λόφο που ονομάζεται Ardmore Declain και στον ωκεανό. Το σημείο όπου βρισκόταν το κελί του (κοντά στην ακτή) ονομάζεται Disert Declain.  Η πόλη ήταν πολύ κοντά και ο λόγος που ο Declan συνήθιζε να πηγαίνει εκεί ήταν για να αποφύγει τον θόρυβο και να μπορεί να προσεύχεται, να διαβάζει και να νηστεύει. Πράγματι δεν ήταν εύκολο για αυτόν να μείνει ακόμη και εκεί γιατί πλήθη μοναχών, προσκυνητών και φτωχών των ακολουθούσαν εκεί. Παρόλα αυτά ο Declan ήταν γενναιόδωρος και πολύ ευγενικός μαζί τους και πολλοί αργότερα είχαν την συνήθεια να κατοικούν στο κελί του.

Όταν ο Declan αρρώστησε και έγινε αδύναμος στο σώμα, αλλά παρέμενε δυνατός στην πίστη και στην αγάπη του στον Θεό, επέστρεψε στην πόλη συνοδευόμενος από τον λαό τους κληρικούς και τους μοναχούς του. Τους μιλούσε σχετικά με τις εντολές του Θεού και τους παρακάλεσε να ζουν έντιμο βίο μετά το θάνατο του, να ακολουθούν το δρόμο που χάραξε και η πόλη τους να διέπεται από τους κανόνες της πίστης. Όταν άκουσαν όσα τους είπε λυπήθηκαν γιατί κατάλαβαν πως σύντομα θα έφευγε από κοντά τους. Όμως παρηγορήθηκαν από τα ωφέλιμα λόγια του και έπειτα έφτασε το πνευματικό του παιδί, ο  MacLiag, τον οποίο είχε καλέσει ο άγιος όπως είδαμε παραπάνω.  

Ο Declan έλαβε το Σώμα και το Αίμα του Χριστού από τα χέρια του MacLiag περιτριγυρισμένος από άγιους ανθρώπους και από τους μοναχούς του. Ευλόγησε το λαό του και τους φίλησε σαν ένδειξη αγάπης. Έτσι, έχοντας καταργήσει τις θυσίες στα είδωλα, έχοντας φέρει πολύ κόσμο στην αληθινή πίστη, έχοντας ιδρύσει μοναστήρια και εκκλησίες σε πολλά μέρη, έχοντας περάσει όλη τη ζωή του με αγιότητα, ο ένδοξος επίσκοπος πήγε μαζί με τους αγγέλους στον ουρανό στις 24 Ιουλίου και πολύς κόσμος μαζεύτηκε για να τον τιμήσει.    

Θάφτηκε με τιμές στην πόλη του, στον τάφο τον οποίο είχε επιλέξει σύμφωνα με τις οδηγίες ενός αγγέλου και πολλά θαύματα έγιναν σε αυτόν τον τάφο.

Αγγλικό κείμενο
http://www.gutenberg.org/files/11168/11168-h/11168-h.htm

Μετάφραση Orthodoxy-Rainbow

Δεν υπάρχουν σχόλια: