Για αποστολή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εδώ christos.vas94@gmail.com.

Σελίδες

Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2017

Η αγία Eluned (Έλουνεντ), μάρτυρας της Ουαλίας.

Η αγία Eluned (Έλουνεντ), μάρτυρας της Ουαλίας.

Ημέρα μνήμης 1 Αυγούστου

Η αγία Eluned (Ουαλικά: Eiliwedd, Λατινικά: Almedha ή Elevetha), επίσης γνωστή σαν Aled ήταν μία μάρτυρας του 5ου ή του 6ου αιώνα καταγόμενη από το σημερινό Brecon της Ουαλίας. Το μικρό εκκλησάκι της και το άγιο πηγάδι της στην σημερινή περιοχή Slwch Tump καταστράφηκαν κατά την περίοδο της Αγγλικής Μεταρρύθμισης.    

Ήταν μία από τις πολλές κόρες του βασιλιά Brychan της Brycheiniog (ένας βασιλιάς που ασπάστηκε τον Χριστιανισμό) στην Νότια Ουαλία και έτσι η Eluned έγινε Χριστιανή σε πολλή μικρή ηλικία. Απέρριψε την πρόταση γάμου ενός παγανιστή πρίγκιπα και όπως και πολλές άλλες γυναίκες της εποχής της έφυγε μακριά για να μην την αναγκάσουν να παντρευτεί. Ταξίδεψε πρώτα στην περιοχή Llan Ddew (Ουαλία) όπου την έδιωξαν οι ντόπιοι και έπειτα στην περιοχή  Llanfilo. Εδώ ξανά, την έδιωξαν οι κάτοικοι κατηγορώντας την άδικα πως έκλεψε. Έπειτα ταξίδεψε στην Llechfaen,  όπου και πάλι την έδιωξαν. Δεν κατάφερε να αναπαυθεί ώσπου έφτασε στην περιοχή Slwch Tump, όπου ο τοπικός άρχοντας της πρόσφερε προστασία. Παρόλα αυτά, ο διώκτης της Eluned την βρήκε (εννοεί τον παγανιστή πρίγκιπα που ήθελε να την παντρευτεί). Όταν έτρεξε μακριά του, την κυνήγησε σε μία κατηφόρα και την αποκεφάλισε. Το κεφάλι της κύλησε στην κατηφόρα και χτύπησε πάνω σε μία πέτρα. Όπως και στον βίο της αγίας  Winefride, μια θεραπευτική πηγή ανάβλυσε από αυτό το σημείο.      
Στο πηγάδι της, που έγινε στο σημείο όπου ανάβλυσε η πηγή, γινόντουσαν πολλά θαύματα αλλά αυτό καταστράφηκε κατά την Μεταρρύθμιση.

Αγγλικό κείμενο
https://en.wikipedia.org/wiki/Saint_Eluned

Μετάφραση Orthodoxy-Rainbow

Δεν υπάρχουν σχόλια: