Για αποστολή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εδώ christos.vas94@gmail.com.

Σελίδες

Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017

Η Ρωσική Εκκλησία προσθέτει Δυτικούς Ορθόδοξους αγίους στο Αγιολόγιο της.

Η Ρωσική Εκκλησία προσθέτει Δυτικούς Ορθόδοξους αγίους στο Αγιολόγιο της.

 


Μόσχα, 27 Μαρτίου, 2017


Στην συνεδρίαση που πραγματοποίησε στις 9 Μαρτίου, η Ιερά Σύνοδος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας αποφάσισε να προσθέσει τον Άγιο Πατρίκιο, τον Φωτιστή της Ιρλανδίας, τον Άγιο Άλμπαν τον Πρωτομάρτυρα της Βρετανίας, την Αγία Γενεβιέβη του Παρισιού και δώδεκα άλλους Δυτικούς Αγίους της πρώτης χιλιετίας, πριν η Δύση να ακολουθήσει την αίρεση, στα επίσημα αγιολόγια της.




Όπως αναφέρει η Interfax-Religion, η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία σκοπεύει να συνεχίσει να προσθέτει Δυτικούς Ορθόδοξους αγίους στα αγιολόγια της για να εορτάζονται ετησίως. Ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας (Alfeyev) του Βολοκολάμσκ είπε στο τηλεοπτικό πρόγραμμα «Εκκλησία και Κόσμος» πως «αυτή η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί. Έχει μόλις αρχίσει (δηλαδή η διαδικασία της ένταξης των Δυτικών Ορθόδοξων αγίων στα Αγιολόγια) .»

Σύμφωνα με τον επίσκοπο, ο άγιος Πατρίκιος και οι άλλοι προστέθηκαν στα αγιολόγια με την παράκληση των Ρωσικών επισκοπών της διασποράς οι οποίες τιμάνε ήδη αυτούς τους αγίους. «Υπάρχουν και άλλοι Δυτικοί άγιοι οι οποίοι ελπίζω πως θα προστεθούν σύντομα στα αγιολόγια μας,» είπε ο επίσκοπος.  

Όπως εξήγησε, το κριτήριο με το οποίο η Ρωσική Εκκλησία προσθέτει έναν άγιο είναι το να έχει ζήσει αυτός πριν από το 1054 καθώς έπειτα η Δύση πήρε διαφορετικό δρόμο. Άλλο κριτήριο είναι το να τιμάται και να συμπεριλαμβάνεται αυτός ο άγιος στο αγιολόγιο κάποιας περιοχής.  

Επιπλέον, η επίσημη συμπερίληψη Δυτικών αγίων στα αγιολόγια δεν πρέπει να θεωρηθεί σαν ένα βήμα στο να προσεγγίσουμε την Καθολική κοινότητα (εννοεί πως δεν πρέπει να θεωρηθεί σαν μία οικουμενιστική κίνηση) αλλά αποσκοπεί στο να συνειδητοποιήσουμε πως αυτοί οι Δυτικοί άγιοι της πρώτης χιλιετίας ήταν Ορθόδοξοι και ανήκουν στην Ορθόδοξη Εκκλησία.

27 / 03 / 2017

Αγγλικό κείμενο
http://www.pravoslavie.ru/english/102222.htm

Μετάφραση Orthodoxy-Rainbow


Δεν υπάρχουν σχόλια: