Για αποστολή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εδώ christos.vas94@gmail.com.

Σελίδες

Κυριακή 12 Μαρτίου 2017

Η αγία Brigid προστατεύει το κοπάδι μίας κοπέλας.

Η αγία Brigid προστατεύει το κοπάδι μίας κοπέλας.


 


Την παραμονή μίας γιορτής, όταν η αγία κατοικούσε στο Κελί της Βελανιδιάς, μια νεαρή κοπέλα έφερε ένα δώρο για την Brigid. Όταν παρουσίασε το δώρο της, η κοπέλα είπε πως ήταν υποχρεωμένη να γυρίσει στο σπίτι της αμέσως για να φροντίσει το σπίτι των γονιών της και τα κοπάδια τους. Ο πατέρας της και η μητέρα της επιθυμούσαν να βρίσκονται στην αγρυπνία στο Kildare* (εκεί που βρισκόταν η αγία).

Η ηγουμένη (η αγία Brigid) είπε στην κόρη να παραμείνει και να έρθουν και οι γονείς της μετά και να αφήσει την φροντίδα των υλικών αγαθών τους στον Παντοδύναμο. Οι γονείς της κοπέλας πήγαν και αυτοί στο Kildare και όλη η οικογένεια γιόρτασε μαζί την αγρυπνία. Όμως κάποιοι κλέφτες, εκμεταλλευόμενοι την απουσία τους, πήγαν τα μεσάνυχτα και έκλεψαν τα ζώα τους. Έπειτα τα οδήγησαν προς τον ποταμό Liffey. Βρήκαν τον ποταμό τόσο αγριεμένο που το νερό του ξεχείλισε γύρω από την όχθη.      

Οι κλέφτες προσπαθούσαν σκληρά, για ένα μεγάλο διάστημα της νύχτας, να εξαναγκάσουν τα τρομοκρατημένα ζώα να περάσουν μέσα από τον πλημμυρισμένο ποταμό. Έπειτα, βγάζοντας τα ρούχα τους, τα οποία έδεσαν με σχοινιά στα κέρατα των ζώων, προσπάθησαν να κολυμπήσουν στην άλλη πλευρά του ποταμού, αφού πρώτα ανάγκαζαν τα ζώα να μπουν στο νερό. Τα ζώα κατευθύνθηκαν προς το μοναστήρι της αγίας Brigid αντί να κατευθυνθούν προς τα εκεί που τα ήθελαν οι κλέφτες.        

Οι κλέφτες τα ακολούθησαν ελπίζοντας να πάρουν πίσω την λεία τους. Προς μεγάλη έκπληξη των κλεφτών, το πρωί, το έγκλημα τους φανερώθηκε σε πολλούς οι οποίοι τους γνώριζαν προσωπικά. Έπειτα εξομολογήθηκαν ταπεινά το έγκλημα τους. Οι ιδιοκτήτες του κοπαδιού οδήγησαν τα ζώα τους προς το σπίτι. Έτσι, σύμφωνα με την πρόρρηση της αγίας Brigid, η περιουσία τους προστατεύτηκε και φανερώθηκε η θεία πρόνοια μέσα από ένα τόσο αξιοσημείωτο περιστατικό.

*Στα Κελτικά σημαίνει το Κελί της Βελανιδιάς γιατί η αγία είχε φτιάξει το πρώτο της κελί μέσα στο κορμό μίας βελανιδιάς σε αυτήν την περιοχή και έτσι πήρε το όνομα της η περιοχή αυτή, όνομα που διατηρεί μέχρι και σήμερα.      


Αγγλικό κείμενο
https://archive.org/stream/lifeofstbrigidvi00ohanuoft/lifeofstbrigidvi00ohanuoft_djvu.txt

Μετάφραση Orthodoxy-Rainbow

Δεν υπάρχουν σχόλια: