Για αποστολή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εδώ christos.vas94@gmail.com.

Σελίδες

Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017

Ο άγιος βασιλιάς Edward (Έντουαρντ) ο Ομολογητής και ο τυφλός Wulfwi.

Ο άγιος βασιλιάς Edward (Έντουαρντ) ο Ομολογητής και ο τυφλός Wulfwi.

 

Ο ένδοξος βασιλιάς (ο Edward) διέταξε να χτιστεί ένα βασιλικό κάστρο στην περιοχή Brill και ένα μεγάλο πλήθος από χωρικούς ξεχύθηκε στο δάσος με τσεκούρια. Ήταν καλοκαίρι και οι άνδρες αφού γέμισαν τις κοιλιές τους και ξεκουράστηκαν το μεσημέρι,  έσπευσαν να εργαστούν και πάλι το απόγευμα. Ανάμεσα στους εργάτες του βασιλικού κάστρου ήταν ένας νέος άνδρας ονόματι Wulfwi.
Ξύπνησε μία ημέρα τυφλός και παρέμενε τυφλός για δεκαεννιά χρόνια.

Στην πορεία του χρόνου το έλεος του Θεού στράφηκε προς αυτόν και αυτός που είχε χάσει την όραση του για ένα τόσο μεγάλο διάστημα την ξαναβρήκε μέσα από μία ουράνια επίσκεψη. Η γυναίκα ενός πολίτη αυτής της πόλης, πλησίασε αυτόν τον άνδρα ο οποίος παρά το πρόβλημα της υγείας του εργαζόταν εκεί και τον ενημέρωσε για κάτι που είδε σε ένα όραμα και τον αφορούσε. «Αγαπημένε φίλε,» είπε αυτή, «επισκέψου ογδόντα εκκλησίες, ξυπόλητος και φορώντας μόνο μάλλινα ρούχα για να σου δείξουν οι άγιοι την ευσπλαχνία τους. Έπειτα επισκέψου τον βασιλιά Edward και το νερό μέσα στο οποίο θα βυθίσει τα χέρια του θα επαναφέρει την όραση των ματιών σου.» Χωρίς δισταγμό, αφού τα άκουσε αυτά επισκέφτηκε ογδόντα εκκλησίες και τελικά πήγε στην βασιλική αυλή του Edward. Οι αυλικοί, βλέποντας αυτόν τον φτωχό άνδρα, καθυστέρησαν να ειδοποιήσουν τον βασιλιά όμως ο Wulfwi περίμενε υπομονετικά στην πόρτα του ελέους του Θεού προκειμένου να ξαναβρεί την όραση του με την βοήθεια του βασιλιά Edward.

Έπειτα ένας από τους αυλικούς, ενοχλημένος από την επιμονή του τυφλού άνδρα, πήγε να βρει τον βασιλιά και του διηγήθηκε το όραμα για το οποίο τους μίλησε ο τυφλός. «Μητέρα του Θεού,» είπε ο βασιλιάς, «Κυρία και Αειπάρθενε Μαρία, θα ήμουν πολύ ευγνώμων αν ο Θεός πραγματοποιούσε μέσα από εμένα αυτό το οποίο συνέβη στο όραμα που περιέγραψε αυτός ο τυφλός.» Έπειτα ο βασιλιάς βύθισε τα δάχτυλα του στο νερό και άγγιξε τα τυφλά μάτια. Τότε αίμα έτρεξε ανάμεσα στα δάχτυλα του βασιλιά. Ο άνδρας, θεραπευμένος από την τύφλωση, φώναξε με χαρά: «Βλέπω, ώ βασιλιά, το φωτεινό και γεμάτο ευσπλαχνία πρόσωπο σου. Ο Θεός μου έδωσε το φως μου και ο βασιλιάς Edward.»    

Ο άνθρωπος του Θεού (ο Edward), σκεπτόμενος αυτό που έγινε, ευχαρίστησε τον Παντοδύναμο Θεό, που χάρη στο έλεος Του μία λαμπερή ημέρα ξημέρωσε για αυτόν τον άνδρα. Αυτό το θαύμα έγινε ακριβώς όπως είχε αποκαλυφθεί σε αυτόν τον άνδρα από τη γυναίκα που είδε το όραμα. Ο βασιλιάς ανέθεσε στον Wulfwi την επιτήρηση και την φύλαξη του κάστρου του.  


Αγγλικό κείμενο
http://www.romanitas.ru/eng/THE%20FALL%20OF%20ORTHODOX%20ENGLAND%205X8.htm

Μετάφραση Orthodoxy-Rainbow

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχει ένα ορθόδοξο αντρικό μοναστήρι στην Αγγλία του Αγίου Edward, το οποίο ανήκει στο παλαιό ημερολόγιο. Μήπως γνωρίζετε κάτι περισσότερο? Το έχετε επισκεφτεί?

http://www.saintedwardbrotherhood.org/


Μαργαρίτα.

Χρήστος είπε...

Γεια σου Μαργαρίτα.
Δεν έχω ψάξει ποτέ πληροφορίες για αυτό το μοναστήρι. Ίσως να είναι αυτό όπου φυλάσσονται τα λείψανα του αγίου Έντουαρντ του Μάρτυρα (στον οποίο είναι και αφιερωμένο). Ξέρω ότι τα λείψανα του αγίου τα ε΄χουν Ορθόδοξοι Ρώσοι κάπου στα περίχωρα του Λονδίνου.

Ανώνυμος είπε...

Σύμφωνα με όσα γράφονται από έναν οεθόδοξο Ρώσο ερευνητή (το 2015) στην ηλεκτρινική διεύθυνση http://orthochristian.com/78268.html, η μονή αυτή ανήκει σε ελληνορθόδοξη μοναστική αδελφότητα του Παλαιού ημερολογίου.

Χρήστος είπε...

Ναι, πράγματι αυτή η μονή είναι του Παλαιού ημερολογίου. Εκεί φυλάσσονται τα λείψανα του αγίου Έντουαρντ του Μάρτυρα. Το άρθρο αναφέρεται στον Έντουαρντ τον Ομολογητή ο οποίος έζησε κάποια χρόνια μετά τον Έντουαρντ τον Μάρτυρα.