Για αποστολή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εδώ christos.vas94@gmail.com.

Σελίδες

Σάββατο 4 Μαρτίου 2017

Άγιος Moling, Επίσκοπος Ferns Ιρλανδίας.

Άγιος Moling, Επίσκοπος Ferns Ιρλανδίας.




Ο άγιος Moling (614–697),  επίσης γνωστός σαν Moling Luachra, ήταν ο δεύτερος Επίσκοπος του Ferns της Ιρλανδίας και λέγεται πως ήταν «ένας από τους τέσσερις μεγάλους προφήτες της Ιρλανδίας». Ίδρυσε ένα μοναστήρι στην περιοχή St Mullin's,  στην Κομητεία Carlow. Η μνήμη του τιμάται στις 17 Ιουνίου.

Βίος.

Σύμφωνα με ένα χειρόγραφο στην Βασιλική Βιβλιοθήκη, στην περιοχή , Brussels, ο Moling καταγόταν από τον Cathaoir Mór, βασιλιά του Leinster. Λέγεται πως ήταν ο νόθος γιος ενός πλούσιου γαιοκτήμονα που τον έλεγαν Faelán ο Ξανθός και της αδερφής του Faelán η οποία ονομαζόταν Émnait. Νιώθοντας ντροπή για αυτή την εγκυμοσύνη, η Émnait έφυγε από το σπίτι ταξιδεύοντας μέσα στη νύχτα. Έφτασε στην περιοχή Sliabh Luachra στα μέσα του χειμώνα όταν το χιόνι ήταν τόσο πολύ που έφτανε μέχρι τους ώμους ενός ανθρώπου. Γέννησε έναν γιο μέσα στο χιόνι και εκείνη τη στιγμή μία ομάδα από αγγέλους έφτασε και έλιωσε το χιόνι γύρω από το παιδί.    

Η Émnait προσπάθησε να σκοτώσει το μωρό όμως ένα λευκό περιστέρι άπλωσε τα φτερά του γύρω από το παιδί, κρατώντας το ζεστό και προστατεύοντας το από κάθε επίθεση μέσα στη νύχτα. Τους βρήκαν το άλλο πρωί κάποιοι μοναχοί, οι οποίοι τους πήραν στο μοναστήρι τους και βάπτισαν το παιδί Tairchell. Όταν ο  Tairchell ήταν σχεδόν 16 χρονών, συνάντησε μία ομάδα από δαίμονες στο δρόμο αλλά κατάφερε να ξεφύγει κάνοντας τρία μεγάλα άλματα. Ο μοναχός Collanach του έδωσε τότε το όνομα Mo Ling (η λέξη ling σημαίνει άλμα. Το πρόθεμα mo σημαίνει στα Κελτικά αγαπημένος. Οι Κέλτες συνήθιζαν να το βάζουν μπροστά από τα ονόματα των αγίων τους για να δηλώσουν την αγάπη τους προς τον άγιο.)

Υπάρχει μία παράδοση που λέει πως ο Moling είναι ο άγιος Myllin, ο οποίος ταξίδεψε στην Ουαλία, βάπτισε πολλούς ανθρώπους στο άγιο πηγάδι στο Llanfyllin, στο Powys, και ίδρυσε την εκκλησία εκεί.

Ο Moling ήταν μοναχός στο Glendalough και έπειτα έγινε Επίσκοπος της Ferns. Ο άγιος Bede περιγράφει τον άγιο Moling σαν «έναν καλό και σοφό άνθρωπο ο οποίος γνώριζε πολύ καλά την Αγία Γραφή». Κοιμήθηκε το 697 και είναι θαμμένος στην St. Mullin's.
 
Αγγλικό κείμενο
https://en.wikipedia.org/wiki/Mo_Ling

Μετάφραση Orthodoxy-Rainbow

Δεν υπάρχουν σχόλια: