Για αποστολή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εδώ christos.vas94@gmail.com.

Σελίδες

Πέμπτη 4 Μαΐου 2017

Ο άγιος Maelrubha, Ηγούμενος του Applecross της Σκωτίας.

Ο άγιος Maelrubha, Ηγούμενος του Applecross της Σκωτίας.


 

Ημέρα μνήμης 21 Απριλίου.


Αυτός ο ελάχιστα γνωστός άγιος ήταν ένας από τους ποιο δραστήριους Ιρλανδούς αγίους ο οποίος ακολούθησε το λευκό μαρτύριο (αυτοεξορία για να κηρύξει το ευαγγέλιο) στην Σκωτία. Υπάρχουν πολλές αναφορές για αυτόν τον άγιο σε διάφορα Ιρλανδικά χρονικά και Μαρτυρολόγια.

Ο άγιος Maelrubha γεννήθηκε κοντά στο Derry, στην Ιρλανδία το 642. Ο πατέρας του ήταν από την οικογένεια των Eoghan και έτσι ο άγιος ήταν απόγονος του διάσημου Niall των Εννιά Αιχμαλώτων. Σύμφωνα με την παράδοση, ο Niall ήταν υπεύθυνος για την απαγωγή του αγίου Πατρικίου από την Βρετανία στην Ιρλανδία. Αυτή η γενεαλογία έκανε τον άγιο Maelrubha έναν μακρινό ξάδερφο του αγίου Columba. Η μητέρα του ανήκε στην οικογένεια των Cruithne, μία φυλή Πικτών η οποία εγκαταστάθηκε στα βόρεια της Ιρλανδίας και ήταν ανιψιά του αγίου Comgal του Bangor.
       
Ο άγιος Maelrubha πήγε στο μοναστήρι του Bangor,  στην Ιρλανδία όταν ήταν νέος και έπειτα πήγε στην γη των Βόρειων Πικτών το 671. Η ιεραποστολή του έχει καταγραφτεί στο Μαρτυρολόγιο του Oengus: «Στη Σκωτία με αγνή καρδιά πήγε ο αδερφός μας Maelrubba αφήνοντας πίσω του κάθε χαρά.» Ίσως να εγκαταστάθηκε αρχικά στη νήσο του Islay και πήγε έπειτα στη δυτική ακτή της Σκωτίας για τα επόμενα δύο χρόνια. Τελικά εγκαταστάθηκε στο Appurcrossan, σήμερα γνωστό σαν Applecross, και το 673 ο άγιος Maelrubha ίδρυσε το γνωστό μοναστήρι του το οποίο ήταν η βάση του όταν διέδιδε το ευαγγέλιο στους Πίκτες.  

Αν κάποιος δει τα τοπωνύμια που σχετίζονται με τον άγιο, θα διαπιστώσει πως αυτός ο ιεραπόστολος του Χριστού ταξίδεψε πολύ μακριά. Τόποι που φέρουν το όνομα του υπάρχουν μέχρι την βόρεια περιοχή της Loch Broom (Λίμνη Broom), στα νότια στην περιοχή Islay, στα δυτικά στην περιοχή Harris και στην περιοχή Great Glen κοντά στο Inverness.



      

Από το μοναστήρι του ο Maelrubba ίδρυσε πολλές εκκλησίες στα λαγκάδια και στα νησιά της βορειοδυτικής Σκωτίας. Το όνομα του αγίου σημαίνει ο κόκκινος ιερέας. Το εκκλησάκι στη νήσο όπου βρίσκεται η Loch Maree (Λίμνη Maree), όπου υπάρχει επίσης μία πηγή με θαυματουργό νερό, φτιάχτηκε από τον άγιο.  

Ο άγιος Maelrubha κοιμήθηκε εν Κυρίω το έτος 722  και ήταν 80 χρονών. Αυτό υποστηρίζουν οι ιρλανδικές πηγές, όμως οι Σκωτσέζικες πηγές αναφέρουν πως ο άγιος μαρτύρησε όταν τον σκότωσαν Δανοί Βίκινγκς. Στο βιβλίο του Aberdeen η παράδοση λέει πως πέθανε στην περιοχή Urquart στο Black Isle, και για τρεις ημέρες υπέφερε από τα σοβαρά τραύματα του και τον παρηγορούσαν άγγελοι. Ένα δυνατό φως το οποίο έλαμπε πάνω από τον ετοιμοθάνατο άγιο προσέλκυσε έναν ιερέα ο οποίος πήγε και κοινώνησε τον άγιο. Έπειτα χτίστηκε μία εκκλησία εκεί. Το σώμα του θάφτηκε στην εκκλησία του στο Applecross και μία λαξευμένη πέτρα δείχνει τον τόπο της ταφής του.      

Σύμφωνα με καταγραφές, στα γεράματα του ο άγιος Maelrubha προσπάθησε να σηκωθεί μία ημέρα από τη θέση του πιάνοντας ένα κλαδί μίας φλαμουριάς. Όταν σηκώθηκε το δέντρο ξεριζώθηκε και μία πηγή ανέβλυσε και το νερό αυτής της πηγής είχε θεραπευτικές ιδιότητες. Ένα ακόμη δέντρο στεκόταν δίπλα στην πηγή πάνω στο οποίο ο άγιος κρεμούσε μία χάλκινη καμπάνα χειρός για να μαζεύει τους πιστούς. Όπως και με την πηγή, η καμπάνα είχε θαυματουργικές δυνάμεις. Μπορούσε να χτυπάει μόνη της όταν ο άγιος ήθελε να κηρύξει.    

Μετά την κοίμηση του αγίου, η γη γύρω από το μοναστήρι του θεωρήθηκε ιερή και προστατευόταν. Σήμερα η γη αυτή ονομάζεται στα Κελτικά A'Chomraich, που σημαίνει Ιερό. Η ράβδος του αγίου λέγεται ότι βρισκόταν στην περιοχή Kilvary. Η οικογένεια των σκοτσέζων Dewars ήταν υπεύθυνη για τη φύλαξη της ράβδου. Δυστυχώς, η ράβδος εξαφανίστηκε την περίοδο της Μεταρρύθμισης στην Σκωτία.    


Αγγλικό κείμενο
http://celticsaints.org/2016/0421c.html

Μετάφραση Orthodoxy-Rainbow


Δεν υπάρχουν σχόλια: