Για αποστολή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εδώ christos.vas94@gmail.com.

Σελίδες

Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017

Άγιος Iestyn της Ουαλίας

Άγιος Iestyn της Ουαλίας



Ο άγιος Iestyn ήταν ένας Ουαλός ερημίτης και ομολογητής τον 6ο ή τον 7ο αιώνα. Ίδρυσε δύο εκκλησίες, μία στο Gwynedd και μία άλλη στο Anglesey, και οι δύο στην βόρεια Ουαλία. 

Οι ημερομηνίες της γέννησης και της κοίμησης του αγίου δεν καταγράφονται. Σύμφωνα με κάποιες πηγές, άνθισε στις αρχές του 6ου αιώνα, σύμφωνα με άλλες, έδρασε μέσα στον 7ο αιώνα. Λέγεται πως ήταν γιος του Geraint ab Erbin, ενός βασιλιά της Dumnonia (ένα Κελτικό βασίλειο στην σημερινή νοτιοδυτική Αγγλία). Οι αδερφοί του ονομάζονταν Cador, ένας Δούκας της Κορνουάλης και Cyngar (ήταν και αυτός άγιος στον οποίο είναι αφιερωμένη η εκκλησία στο Llangefni, στο Anglesey). Ο Iestyn, ένας ερημίτης και ομολογητής ο οποίος ήταν πιθανόν ακόλουθος του αγίου Cybi, ίδρυσε δύο εκκλησίες στην βόρεια Ουαλία:  μία στο Gwynedd και μία άλλη στο Anglesey.

Η εκκλησία του Anglesey κατέχει μία πέτρα του 14ου αιώνα πάνω στην οποία είναι σκαλισμένη η μορφή του αγίου. Ο άγιος απεικονίζεται να φοράει ένα μανδύα με κουκούλα και μία καρφίτσα. Κρατάει ένα ραβδί στο δεξί χέρι και έναν πάπυρο με μία επιγραφή στο αριστερό. Το κείμενο, στα Λατινικά, λέει πως ο Iestyn είναι θαμμένος εδώ και καταγράφει και τα ονόματα όσων έδωσαν χρήματα για την κατασκευή της πέτρας. Ίσως να ίδρυσε και την εκκλησία του αγίου Just στην Roseland σε ένα σημείο της σημερινής Κορνουάλης και συνδέεται επίσης με μία εκκλησία στην Βρετάνη της Γαλλίας. 

Η μνήμη του τιμάται στις 12 Απριλίου και στις 10 Οκτωβρίου. 

Αγγλικό κείμενο https://en.wikipedia.org/wiki/Saint_Iestyn

Μετάφραση Orthodoxy-Rainbow 

Δεν υπάρχουν σχόλια: