Για αποστολή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εδώ christos.vas94@gmail.com.

Σελίδες

Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2017

Άγιος Cadfan, Ηγούμενος του Towyn και του Bardsey της Ουαλίας (530-590)

Άγιος Cadfan, Ηγούμενος του Towyn και του Bardsey της Ουαλίας
(530-590)

Image result for bardsey island
η νήσος Bardsey


Ο άγιος Cadfan ήταν ένας Βρετανός αριστοκράτης, γιος του Eneas Ledewig και της πριγκίπισσας Gwen Teirbron. Όταν ήταν νέος άνδρας, τον έλκυσε η εκκλησιαστική ζωή, πιθανόν χάρη στην επιρροή του μεγαλύτερου ετεροθαλούς αδελφού του, του αγίου Winwaloe. Ίδρυσε εκκλησίες στην περιοχή Finistere και στο Cotes du Nord πριν να γίνει ο οδηγός μιας μεγάλης ομάδας ιεραποστόλων στην Δυτική Ουαλία μαζί με τον ξάδερφο του, άγιο Tydecho και τον φίλο του άγιο Cynllo. Η συντροφιά του λέγεται πως συμπεριελάμβανε και τους αγίους  Cynan, Dochdwy, Mael, Sulien, Tanwg, Eithras, Llywen, Llyfab, Tegwyn, Padarn, Trunio και Maelrys.

Στην Ουαλία, ο Cadfan ίδρυσε ένα διάσημο μοναστήρι στην περιοχή Towyn στο Meirionydd, όμως αργότερα αναζήτησε την ησυχία στο νησί Ynys Enlli (Bardsey). Το μοναστήρι που ίδρυσε στο νησί έγινε ένας πόλος έλξης για αγίους και βασιλιάδες και λέγεται, πως όχι μόνο οι αρχικοί του ακόλουθοι, αλλά και περίπου 20.000 άλλοι άγιοι ήταν θαμμένοι στο κοιμητήριο του μοναστηριού. 


Ο πνευματικός πατέρας του Cadfan ήταν ο άγιος Hywyn ο οποίος έζησε απέναντι από το ποτάμι στο Aberdaron.  Ο Cadfan κοιμήθηκε την πρώτη Νοεμβρίου, κάπου μέσα στον 6ο αιώνα. Τον διαδέχτηκε στην ηγουμενία του Bardsey ο άγιος Lleuddad ο οποίος τον έθαψε στην εκκλησία του μοναστηριού στο  Bardsey. Χρόνια μετά, το σώμα του μεταφέρθηκε σε ένα ποιο κατάλληλο ιερό στον καθεδρικό του  Llandaff (Ουαλία).

Αγγλικό κείμενο
http://www.earlybritishkingdoms.com/bios/cadfansby.html

Μετάφραση Orthodoxy-Rainbow 

Δεν υπάρχουν σχόλια: