Για αποστολή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εδώ christos.vas94@gmail.com.

Σελίδες

Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2017

Άγιος Liborius του Le Mans.


Ο άγιος  Liborius του Le Mans (348–397) ήταν ο δεύτερος Επίσκοπος του Le Mans της Γαλλίας. Είναι ο προστάτης άγιος του καθεδρικού και της αρχιεπισκοπής του  Paderborn της Γερμανίας. Το έτος της γέννησης του δεν είναι σίγουρο. Κοιμήθηκε το 397,  πιθανόν στις 23 Ιουλίου.



Όπως και για άλλους αγίους του τετάρτου αιώνα, λίγα είναι γνωστά για τη ζωή του. Ήταν από την Γαλατία (σημερινή Γαλλία). Λέγεται πως ήταν επίσκοπος του Le Mans για 49 χρόνια. Έχτισε μερικές εκκλησίες στις γειτονικές περιοχές, ένα στοιχείο που δείχνει πως πιθανόν η ιεραποστολική του δραστηριότητα περιορίστηκε στην Γαλατία της εποχής του. Λέγεται ότι χειροτόνησε, 217 ιερείς και 186 διακόνους. Ο άγιος Μαρτίνος της Tours της Γαλλίας, του συμπαραστάθηκε όταν πέθαινε. Θάφτηκε στο Le Mans δίπλα στον προηγούμενο επίσκοπο, τον Julian, ιδρυτή της επισκοπής.

Λέγεται πως έγιναν θαύματα στον τάφο του. Το 835 ο Επίσκοπος Aldrich τοποθέτησε μερικά λείψανα του σώματος του σε ένα ιερό στον καθεδρικό, και τον επόμενο χρόνο, σύμφωνα με τις οδηγίες του βασιλιά Louis του Ευλαβούς, έστειλε το σώμα στον επίσκοπο Badurad του  Paderborn της Γερμανίας, μία επισκοπή που ιδρύθηκε το 799 από τον πάπα Leo τον Τρίτο και τον βασιλιά Καρλομάγνο και δεν είχε κάποιον δικό της άγιο. 

Επειδή ο άγιος Liborius πέθανε στα χέρια του φίλου του Μαρτίνου της Tours, θεωρείτε προστάτης άγιος για έναν καλό θάνατο. 

Αγγλικό κείμενο
https://en.wikipedia.org/wiki/Liborius_of_Le_Mans

Μετάφραση Orthodoxy-Rainbow 

Δεν υπάρχουν σχόλια: