Για αποστολή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εδώ christos.vas94@gmail.com.

Σελίδες

Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2018

Απόψεις σχετικά με την ταινία Pilgrimage (Προσκύνημα).

Απόψεις σχετικά με την ταινία Pilgrimage (Προσκύνημα).

Image result for pilgrimage movie 2017

Πριν από λίγο καιρό είδα την ταινία Pilgrimage και θα ήθελα να μοιραστώ τις προσωπικές μου απόψεις για την ταινία.
Η ταινία μας μεταφέρει στην Ιρλανδία στο έτος 1209. Η χώρα ταλαιπωρείτε από τις επιδρομές των  Άγγλο-Νορμανδών οι οποίες έπειτα θα οδηγήσουν την Ιρλανδία σε μία μακροχρόνια σκλαβιά. Ένα μικρό μοναστήρι με λίγους Ιρλανδούς μοναχούς, φυλάει ένα σπουδαίο ιερό κειμήλιο.  Αυτό το κειμήλιο είναι η πέτρα με την οποία θανατώθηκε ο απόστολος Ματθίας. Μία μέρα καταφτάνει μία συνοδεία η οποία ζητάει από τους μοναχούς να μεταφέρουν την ιερή πέτρα στη Ρώμη ώστε να δοθεί στον πάπα και να χρησιμοποιηθεί για να ενθαρρύνει τους σταυροφόρους στις σταυροφορίες. 

Δεν ξέρω κατά πόσο η ταινία βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα όμως παρουσιάζει πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία. Μέσα από το σενάριο της ταινίας επιχειρείτε μία σύγκριση της Κελτικής και της Ρωμαϊκής πνευματικότητας. Μέσα στην συνοδεία που ζητάει την πέτρα από τους μοναχούς βρίσκεται και ένας σιστερσιανός μοναχός από την Ρώμη και στην διάρκεια της ταινίας γίνονται διάφορες αντιπαραθέσεις μεταξύ των Ιρλανδών μοναχών και του Ρωμαίου μοναχού που αναδεικνύουν τον διαφορετικό τρόπο σκέψης των Ιρλανδών και των Ρωμαίων πάνω σε πνευματικά ζητήματα.  Θα έλεγα ότι αναδεικνύεται ο Ορθόδοξος τρόπος σκέψης των Ιρλανδών μοναχών από τη μία και από την άλλη παρουσιάζεται ο πλανεμένος τρόπος σκέψης της Ρώμης.

Image result for pilgrimage movie 2017

Οι Ιρλανδοί μοναχοί αντιδρούν αρνητικά στο να μεταφέρουν την πέτρα για αυτό το σκοπό θεωρώντας πως αποτελεί βλάσφημη πράξη σε αντίθεση με τον Ρωμαίο μοναχό. Έπειτα αναγκάζονται να αποδεχτούν αυτή την αποστολή. Ανάμεσα στους Ιρλανδούς μοναχούς , οι οποίοι επιλέγονται τελικά για να μεταφέρουν την πέτρα, βρίσκεται και ένας μουγκός. Ο τρόπος που αντιμετωπίζεται από τους Ιρλανδούς από την μία  και από τον Ρωμαίο από την άλλη είναι χαρακτηριστικός. Οι Ιρλανδοί μοναχοί του δείχνουν αγάπη και εμπιστοσύνη ενώ ο σιστερσιανός μοναχός τον αντιμετωπίζει με ψυχρότητα λόγο της ασθένειας του και θεωρεί την ασθένεια του ως τιμωρία του διαβόλου. Στην πορεία βλέπουμε πως αυτός ο μουγκός δίνει τα πάντα για να προστατέψει τους μοναχούς καθώς κάποιοι θέλουν να κλέψουν την πέτρα για να την εκμεταλλευτούν για πολιτικούς σκοπούς.  Βλέπουμε τον μουγκό να αποδέχεται ταπεινά τις προσβολές του σιστερσιανού και προσεύχεται κρυφά από τους άλλους μέσα στο δάσος έχοντας τα χέρια του ανοιχτά σε σχήμα σταυρού όπως έκαναν παλιά οι Κέλτες μοναχοί. 

Image result for pilgrimage movie 2017

Στην πορεία ένας από τους Ιρλανδούς μοναχούς θανατώνεται με έναν πολύ βίαιο τρόπο επειδή προσπάθησε να εμποδίσει αυτούς που θέλανε να κλέψουν την πέτρα για να την εκμεταλλευτούν και να ανέλθουν κοινωνικά. Πριν πεθάνει συγχωρεί και φανερώνει αγάπη προς τους δολοφόνους του. Η δολοφονία του αντιμετωπίζεται παθητικά και αδιάφορα από τον σιστερσιανό μοναχό.

Image result for pilgrimage movie 2017

Έπειτα οι Ιρλανδοί μοναχοί ταράζονται όταν μαθαίνουν πως ο σιστερσιανός μοναχός πρόδωσε τον ίδιο του τον πατέρα και τον έριξε στην φωτιά επειδή θεωρούσε πως ήταν αιρετικός. Αυτές οι πρακτικές ήταν ανήκουστες για τους Κέλτες μοναχούς. Ο σιστερσιανός μοναχός φαίνεται αμετανόητος για την πράξη του και την θεωρεί δίκαιη. Η ταινία αναδεικνύει την πνευματική αγάπη των Ιρλανδών μοναχών και την ψυχρότητα των μοναχών της Ρωμαϊκής εκκλησίας.  Ίσως η ταινία να μας δίνει στοιχεία που να αποδεικνύουν πως ο Ορθόδοξος τρόπος σκέψης επιβίωνε ακόμη  στην μακρινή Ιρλανδία παρότι είχαν περάσει τόσα χρόνια από το σχίσμα. Έπειτα, με την ολοκληρωτική κατάκτηση της χώρας από τους Νορμανδούς καταπνίγηκε τελείως η Ορθοδοξία. 

Pilgrimage (2017) Tainies Online Greeks Subs Oi Liwmenoi

Αυτά ήθελα να σχολιάσω σε γενικές γραμμές χωρίς να θέλω να αποκαλύψω πολλά για την ταινία αλλά απλά να παρουσιάσω τις απόψεις μου σχετικά με τα πνευματικά θέματα με τα οποία καταπιάνεται.  Μπορείτε να δείτε την ταινία δωρεάν με ελληνικούς υπότιτλους στο διαδίκτυο.

Χρήστος Βασιλόπουλος.   

Δεν υπάρχουν σχόλια: