Για αποστολή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εδώ christos.vas94@gmail.com.

Σελίδες

Πέμπτη 7 Ιουνίου 2018

Από τον βίο του αγίου Aldhelm ηγουμένου του Malmesbury και Επίσκοπο του Sherborne (Αγγλία)

An Orthodox icon of St. Aldhelm of Sherborne

Από τον βίο του αγίου Aldhelm ηγουμένου του Malmesbury και Επίσκοπο του Sherborne (Αγγλία)


Όμως παρά την πολυάσχολη ζωή του, ο άγιος ηγούμενος ενδιαφερόταν για την προσευχή πάνω από όλα. Προσευχόταν ασταμάτητα, ζούσε μία αυστηρή ζωή, κρατούσε όλες τις νηστείες και (ακολουθώντας την Κελτική παράδοση του Ιρλανδού Maeldub) στεκόταν μέσα στο νερό του ποταμού κοντά στο μοναστήρι μέχρι τον λαιμό του όλη τη νύχτα, όπου διάβαζε όλο το Ψαλτήρι. Το έκανε αυτό ακόμη και το φθινόπωρο και το χειμώνα, όταν το νερό ήταν πολύ κρύο.

Ο άγιος φρόντιζε το ποίμνιο του στο Malmesbury και στις γειτονικές περιοχές, όπου πολλοί ήταν αγράμματοι. Ένας πολύ ταλαντούχος άνδρας, ο Aldhelm συνέθεσε αμέτρητα τραγούδια, ποιήματα και ύμνους στα αρχαία Αγγλικά και μπορούσε να παίξει την Αγγλοσαξονική άρπα καθώς και άλλα όργανα. Από καιρό σε καιρό πήγαινε σε δημόσιους χώρους και τραγουδούσε κοσμικά τραγούδια στην καθομιλουμένη. Πλήθη μαζεύονταν γύρω του και άρχιζε να τραγουδάει πνευματικά τραγούδια προκειμένου να προσελκύσει όσους περισσότερους ανθρώπους μπορούσε στον Χριστό. Ποιο συχνά τις Κυριακές μετά την θεία λειτουργία περπατούσε συχνά ανάμεσα στους ανθρώπους ή στεκόταν στην γέφυρα στο Malmesbury παίζοντας την άρπα και τραγουδώντας τους δικούς του ύμνους και τα τραγούδια όπως έκαναν οι αοιδοί και οι άνθρωποι μαζεύονταν γύρω του ακούγοντας και δοξάζοντας τον Θεό. 

Κάποια στιγμή ο άγιος παρατήρησε πως μερικοί άνθρωποι άρχισαν να παραλείπουν την θεία λειτουργία, δεν έδιναν προσοχή, κουτσομπόλευαν ή έφευγαν πριν από την λήξη της λειτουργίας. Τότε άρχισε να ψέλνει ύμνους στα παλιά Αγγλικά (τους οποίους είχε μεταφράσει ο ίδιος), στεκάμενος στην γέφυρα πάνω από τον ποταμό  Avon,  προσεγγίζοντας έτσι ξανά το ποίμνιο του και οι άνθρωποι μετανοούσαν και δεν παρέλειπαν την θεία λειτουργία.  Αργότερα ο άγιος  Alfred ο Μέγας συγκέντρωσε τα τραγούδια και τους στίχους του Aldhelm και πολλά από αυτά τα τραγούδια τα τραγουδούσαν οι πολίτες του Malmesbury μέχρι τον δωδέκατο αιώνα. Όμως δυστυχώς, όλα τα έργα του Aldhelm που ήταν γραμμένα στα αρχαία Αγγλικά χάθηκαν. Ο άγιος βασιλιάς Alfred, που τιμούσε πολύ τον άγιο Aldhelm, έγραψε πως αν ο άγιος ήταν αυστηρώς προς αυτούς που καθοδηγούσε πνευματικά, δεν θα ήταν επιτυχής. Αντίθετα, ο άγιος έδειχνε αγάπη και ευγένεια και έτσι έφερε πολλές ψυχές στον Χριστό. 

Αγγλικό κείμενο εδώ 

Μετάφραση Orthodoxy-Rainbow



Δεν υπάρχουν σχόλια: