Για αποστολή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εδώ christos.vas94@gmail.com.

Σελίδες

Παρασκευή 15 Ιουνίου 2018

Αγία Edburga του Winchester της Αγγλίας

Αγία Edburga του Winchester της Αγγλίας

(920-960)

St. Edburga of Winchester - © Nash Ford Publishing


Η πριγκίπισσα Edburga της Αγγλίας ήταν κόρη του βασιλιά Edward του Γηραιού (και εγγονή του Άλφρεντ του Μεγάλου) από τον τρίτο του γάμο με την Λαίδη Edith του Kent, φίλη και υποστηρίκτρια του αγίου Dunstan. Ήταν η μικρότερη αδερφή του βασιλιά Edmund του Μεγαλοπρεπούς και του Edred γεννημένη γύρω στο 920. Αντίθετα με τους αδερφούς της, η Edburga είχε κλήση όχι προς τα κοσμικά αλλά προς τα πνευματικά.   

Όταν ήταν μόλις τριών ετών, λέγεται πως προσφέρθηκε στην μικρή πριγκίπισσα να διαλέξει ένα μικρό άγιο δισκοπότηρο και ένα μοναστικό ένδυμα ή χρυσάφι και κοσμήματα. Το μικρό κορίτσι διάλεξε το άγιο δισκοπότηρο και το μοναστικό ένδυμα και έτσι ο πατέρας της πείστηκε για την κλήση της προς τα πνευματικά.  Σύντομα την εμπιστεύτηκαν στην ξαδέρφη της, την ηγουμένη  Ethelthritha του μοναστηριού Nunnaminster στο  Winchester της οποίας η μοναστική κοινότητα λάμβανε δώρα από τον ευγνώμονα βασιλιά. 

Όπως είχε προβλέψει ο Edward, η κόρη του τιμόταν για την αγιοσύνη της ενώ ακόμη βρισκόταν στην ζωή. Την αγαπούσαν όλοι για την ευγένεια της και την ταπεινότητα της. Έπλενε τις κάλτσες των άλλων μοναζουσών την νύχτα. Δεν είναι ξεκάθαρο εάν έγινε τελικά Ηγουμένη του μοναστηριού Nunnaminster, αλλά είναι σίγουρα μία από τις ποιο γνωστές μοναχές του.
Η Edburga αναπαύτηκε στο Μοναστήρι, πιθανόν γύρω στο 960 (πιθανόν και ποιο νωρίς, το 951).

Ήταν μόνο σχεδόν τριάντα χρονών τότε. Θάφτηκε μέσα στην μοναστηριακή εκκλησία και γρήγορα την τίμησαν σαν αγία. Μερικά από τα λείψανα της μεταφέρθηκαν αργότερα στο μοναστήρι του Pershore στο Worcestershire. Η ημέρα μνήμης της Edburga είναι στις 15 Ιουνίου.

Αγγλικό κείμενο εδώ 

Μετάφραση Orthodoxy-Rainbow



Δεν υπάρχουν σχόλια: