Για αποστολή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εδώ christos.vas94@gmail.com.

Σελίδες

Παρασκευή 6 Ιουλίου 2018

Ο άγιος Elstan του Abingdon της Αγγλίας.

Ο άγιος Elstan του Abingdon της Αγγλίας.

BS 01


Κοίμηση το 981. Ο Elfstan ήταν ένας από τους μοναχούς που εκπαιδεύτηκε από τον άγιο Ethelwold στο μοναστήρι του Abingdon, το οποίο του δόθηκε από τον βασιλιά Edred για να το επισκευάσει. Ο Ethelwold χειροτονήθηκε μαζί με τον άγιο Dunstan και οι δυο τους μαζί εργάστηκαν προκειμένου να επαναφέρουν την πειθαρχεία στα μοναστήρια της Αγγλίας και να τα κάνουν να ακολουθήσουν τους κανόνες του αγίου Βενέδικτου. Ο άγιος Βενέδικτος δίνει μεγάλη σημασία στον κανόνα του, στο να υποδέχονται τους επισκέπτες σαν τον Χριστό και υπενθυμίζει στους μοναχούς πως την ημέρα της Κρίσης ο Κύριος θα πει; «Ήμουν επισκέπτης και με δεχτήκατε.» Οι μοναχοί καλούνται να ακολουθούν τις εντολές των ανωτέρων τους σαν να προέρχονται από τον Χριστό τον οποίο θέλουν να υπηρετούν και θυμούνται τα λόγια Του, «Όποιος ακούει εσάς, ακούει εμένα».       

Όταν ο Ethelwold ήρθε στο Abingdon από το Glastonbury, βρήκε το μοναστήρι σχεδόν ερειπωμένο και έπρεπε να κάνει πολλές εργασίες για την ανοικοδόμηση. Ξαναέχτισε  την μοναστηριακή εκκλησία. Ο  Elfstan ήταν υπεύθυνος για την κουζίνα και του είπαν να σιγουρεύεται για το ότι οι εργάτες έτρωγαν σωστά. Ξεκίνησε αυτή την εργασία με ενθουσιασμό, κάνοντας όλο το μαγείρεμα, το σερβίρισμα, το πλύσιμο και το καθάρισμα της κουζίνας χωρίς να ζητάει βοήθεια, παρότι ο κανόνας προέβλεπε να παρέχεται βοήθεια όταν υπήρχε πολύ δουλειά.

Μία ημέρα, ο Ethelwold, κάνοντας μία βόλτα για να δει τους μοναχούς, ανακάλυψε την ηρωική ταπεινότητα του Elfstan και τον συγχάρηκε για αυτήν. Επιθυμώντας να διαπιστώσει το μέγεθος της υπακοής του, του είπε: «Αν είσαι πράγματι ο στρατιώτης που φαίνεται να είσαι, βύθισε το χέρι σου μέσα σε αυτή την καυτή κατσαρόλα και βγάλε μου ένα κομμάτι κρέας.» Χωρίς κανέναν δισταγμό ο  Elfstan το έκανε και δεν τραυματίστηκε καθόλου από το ζεματιστό νερό. 

Ο Elfstan διαδέχτηκε τον Ethelwold σαν Ηγούμενος του Abingdon, όταν ο Ethelwold έγινε Επίσκοπος του Winchester, και το 970, έγινε Επίσκοπος του Ramsbury, αφού διαδέχτηκε τον Osulf. 

Αγγλικό κείμενο εδώ 

Μετάφραση Orthodoxy-Rainbow

Δεν υπάρχουν σχόλια: