Για αποστολή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εδώ christos.vas94@gmail.com.

Σελίδες

Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018

Αγία Hildelith, ηγουμένη του Barking

Αγία Hildelith, ηγουμένη του Barking της Αγγλίας.




Ημέρα μνήμης 24 Μαρτίου
Κοίμηση 712
Η αγία Hildelith ήταν πριγκίπισσα και δεύτερη ηγουμένη του Barking στην Αγγλία. Μία από τις πρώτες παρθένες του Αγγλικού έθνους που έγινε νύμφη του Χριστού. Πήγε για αυτό τον σκοπό σε ένα Γαλλικό μοναστήρι, όπου γρήγορα έγινε τόσο τέλεια ώστε δίδασκε και καθοδηγούσε άλλες αδερφές σαν μητέρα τους στην αγία υπακοή της πνευματικής ζωής.

Όταν ο άγιος Earkonwald ίδρυσε το μοναστήρι του Chertsey για τον ίδιο και για την αδερφή του Ethelburga το μοναστήρι στο  Barking, επειδή δεν μπορούσε να βρει στην Αγγλία (όπου υπήρχαν τότε ελάχιστα γυναικεία μοναστήρια) μία θρησκευόμενη γυναίκα που να ταιριάζει στο νέο μοναστήρι, κάλεσε την αγία Hildelith από την Γαλλία και η αδερφή του ανέλαβε την προστασία της και την διαπαιδαγώγηση της. Η αγία Ethelburga ήταν η πρώτη ηγουμένη του Barking. Η αγία Hildelid η δεύτερη. Έζησε πολλά χρόνια. Η ακριβής ημερομηνία του θανάτου της δεν είναι γνωστή. Η αγία Cuthberga, η οποία το 713 ίδρυσε το μοναστήρι στο Wimborne ήταν μία από τις μοναχές και υποτακτικές της.

Ο άγιος Aldelm  αφιέρωσε σε αυτήν το βιβλίο του με τίτλο Βιβλίο των Παρθένων (Book of Virginity .De Virginitate) και η μνήμη της τιμόταν πολύ από τους αγίους Dunstan, Ethelwold και Elphegius. Ο άγιος Boniface, ο απόστολος της Γερμανίας, εννοούσε αυτή την αγία όταν έγραφε, στην εικοστή πρώτη επιστολή του, "Αυτά που διδαχθήκαμε από την τίμια Ηγουμένη Hildelith". Μαζί με αυτή τιμάται και η μνήμη των μοναζουσών του μοναστηριού της, οι οποίες, 150 χρόνια μετά την κοίμηση της, κάηκαν όλες από τους Δανούς όταν αυτοί ρήμαζαν τις ανατολικές ακτές της Αγγλίας, τον καιρό του αγίου βασιλιά Edmund, γύρω στο 870.
Αναφέρεται πως πάνω από τον τάφο της αγίας φανερωνόταν κάποτε το άκτιστο φως τα βράδια και πολλά θαύματα συνέβαιναν εκεί.

Αγγλικό κείμενο εδώ  

Μετάφραση Orthodoxy-Rainbow 

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τι υπέροχη εικόνα! Την ευχή τους να έχουμε! Υπάρχει σε έκδοση το Βιβλίο των Παρθένων?



Μαργαρίτα

Χρήστος είπε...

Γεια σου Μαργαρίτα! Δεν ξέρω αν υπάρχει κάποια Αγγλική έκδοση του βιβλίου, στα Ελληνικά πάντως σίγουρα όχι. Η εικόνα είναι πραγματικά υπέροχη!