Για αποστολή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εδώ christos.vas94@gmail.com.

Σελίδες

Κυριακή 11 Αυγούστου 2019

Ιαπωνικός κινηματογράφος που αγάπησα.

Στο παρελθόν είχα γράψει κάποια άρθρα για τις σειρές ιαπωνικών κινουμένων σχεδίων που θεωρώ πως περνούν ορισμένα αρνητικά και επιβλαβή μηνύματα στους θεατές. Σε αυτό το άρθρο θα ήθελα να αναφερθώ στον Ιαπωνικό κινηματογράφο που αγαπώ.

Θα ξεκινήσω με παλιές Ιαπωνικές ταινίες, κυρίως της δεκαετίας του 60.




Αγάπησα αυτές τις ταινίες για το ότι παρουσιάζουν με έναν υπέροχο και ποιητικό θα έλεγα τρόπο, τον ηρωισμό και την αγάπη. Στο satans sword (καμία σχέση με τον σατανισμό ή κάτι αντίστοιχο) βλέπουμε τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει η εκδικητικότητα,η υπερηφάνεια και η εμμονή στην κακία μας. Ταινίες με αυθεντικά μηνύματα που αποθησαυρίζουν την αυθεντική Ιαπωνική κουλτούρα, την ανεπηρέαστη από τον εκδυτικισμό της Ιαπωνίας. Σε αντίθεση με την πλειοψηφία του σύγχρονου Ιαπωνικού κινηματογράφου (χωρίς να καταδικάζω σύσσωμο όλο τον σύγχρονο Ιαπωνικό κινηματογράφο) ο οποίος επενδύει στην φαντασία, τον τρόμο, την έντονη βία και τα σχετικά, εδώ έχουμε να κάνουμε με ταινίες που μας ταξιδεύουν στην πραγματική Ιαπωνία, με όλα τα αρνητικά και θα θετικά της, και μας περνούν όμορφα μηνύματα για την αγάπη και τον ηρωισμό. Προκειμένου να αποφύγω διάφορες αοριστολογίες και γενικεύσεις, θα σταματήσω εδώ με την σύγκρισή παλαιού και σύγχρονου Ιαπωνικού κινηματογράφου (μιας και ούτως ή άλλως τις απόψεις μου για την πλειοψηφία των σύγχρονων άνιμε τις έχω εκφράσει αλλού).

Και για να μην αφήσω τον χώρο των Ιαπωνικών κινουμένων σχεδίων ή Anime, τα οποία αγαπώ ιδιαίτερα και μάλιστα προσπαθώ να σχεδιάζω και manga, θα αναφερθώ σε ορισμένα από αυτά που αγαπώ ιδιαίτερα και είναι γενικά ανεπηρέαστα από τις απόψεις της Νέας Εποχής (Νέας Τάξης). Τώρα, κάτι αρνητικό μπορεί να εντοπίσει ο καθένας ανάλογα με την κρίση του, αλλά προσωπικά στις ταινίες που θα αναφερθώ δεν εντόπισα προσωπικά κάτι που να με ενόχλησε ιδιαίτερα.

 Grave of the fireflies

Αποτέλεσμα εικόνας για grave of the fireflies

The wind rises

Αποτέλεσμα εικόνας για The Wind Rises

The garden of words

Αποτέλεσμα εικόνας για garden of words

Anthem of the Heart

Αποτέλεσμα εικόνας για anthem of the heart

Haikara san (here comes Miss Modern)

Αποτέλεσμα εικόνας για haikara san

Οι τρεις σωματοφύλακες (anime sanjushi)

Αποτέλεσμα εικόνας για anime sanjushi

In this corner of the world

Αποτέλεσμα εικόνας για in this corner of the world

Nitaboh Αυτά σαν δείγμα. Ταινίες και σειρές που δεν προβάλλουν έντονη βία (μπορεί να υπάρχει βία αλλά όχι πολύ έντονη) και περνούν και όμορφα μηνύματα.

Έχω την χαρά να έχω πολύ καλούς φίλους Ιάπωνες, εδώ στην Γερμανία όπου κατοικώ, και τους αγαπώ πολύ σαν λαό. Ο άγιος Νικόλαος Κασάτκιν να πρεσβεύει για όλη την Ιαπωνία.

Αποτέλεσμα εικόνας για αγιος Νικολαος κασατκιν

Δεν υπάρχουν σχόλια: