Για αποστολή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εδώ christos.vas94@gmail.com.

Σελίδες

Κυριακή 12 Μαΐου 2013

Αγία Mildred, Ηγουμένη του Minster-Thanet, Kent





Η Αγία Mildred ήταν κόρη του βασιλιά Merewald του Magonset και της γυναίκας του , Αγίας  Ermenburga .  Αδερφές της ήταν οι αγίες  Milburga και  Milgitha. Σε νεαρή ηλικία, η μητέρα της την έστειλε να διδαχτεί στο Chelles της Γαλλίας όπου πολλές Αγγλίδες δεσποινίδες εκπαιδεύονταν στην αγία ζωή.  
Ένας νεαρός αριστοκράτης, ο οποίος είχε συγγένεια με την ηγουμένη του Chelles, την παρακάλεσε να κανονίσει ώστε να παντρευτεί με την Αγγλίδα πριγκίπισσα. Η ηγουμένη προσπάθησε να την πείσει όμως η Mildred απάντησε πως η μητέρα της την είχε στείλει εκεί για να μορφωθεί και όχι για να παντρευτεί και όλες οι συμβουλές , οι παρακλήσεις και οι απειλές της ηγουμένης απέτυχαν να την μεταπείσουν.  Τελικά η ηγουμένη την κλείδωσε μέσα σε έναν κλίβανο στον οποίο είχε ανάψει μία μεγάλη φωτιά. Μετά το πέρασμα τριών ωρών και ενώ περίμενε πως δεν θα έβρισκε ούτε καν τις σάρκες της παρά μόνο τα κόκαλα της καμένα και σε μορφή στάχτης, η νεαρή αγία βγήκε χωρίς το παραμικρό τραύμα και ακτινοβολούσε από χαρά και ομορφιά. 

Οι πιστοί, ακούγοντας για το θαύμα, τίμησαν την Mildred  σαν αγία, όμως η ηγουμένη, ποιο θυμωμένη από ποτέ, την έριξε στο χώμα, την χτύπησε, την κλότσησε, την γρατζούνισε και ξερίζωσε τούφες από τα μαλλιά της.  Η Mildred τότε βρήκε αιτία προκειμένου να στείλει στη μητέρα της ένα γράμμα, στο οποίο έβαλε μέσα και τούφα από τα μαλλιά της, από αυτά που ξερίζωσε από το κεφάλι της η βιαιότητα της ηγουμένης. Η βασίλισσα  Ermenburga  έστειλε σύντομα καράβια για να πάρουν την κόρη της.

Η ηγουμένη, φοβούμενη πως οι δαιμονικές πράξεις της θα γίνονταν γνωστές, δεν έδωσε άδεια για την αναχώρηση της. Παρόλα αυτά η  Mildred δραπέτευσε τη νύχτα, όμως στη βιασύνη της ξέχασε κάποια εκκλησιαστικά άμφια και ένα καρφί από τον σταυρό του Χριστού το οποίο εκτιμούσε απεριόριστα,  κατάφερε και επέστρεψε για να τα πάρει και τα έφερε ασφαλή πίσω. Με την άφιξη της στην Αγγλία, αποβιβάστηκε στο Ebbsfleet όπου και βρήκε μία μεγάλη τετράγωνη πέτρα, η οποία είχε θαυματουργικά προετοιμαστεί για να πατήσει επάνω της καθώς θα κατέβαινε από το καράβι. Η πέτρα διατήρησε το σημάδι του ποδιού της  και έπειτα μεταφέρθηκε στο μοναστήρι του Minster στο Thanet  και την κράτησαν εκεί για να την θυμούνται. Λέγεται πως πολλές ασθένειες θεραπεύτηκαν για πολλά χρόνια μετά, με λίγο νερό που περιείχε σκόνη από αυτήν την πέτρα. Πολλές φορές μετακινήθηκε από την πρώτη της θέση ώσπου  χτίστηκε ένα παρεκκλήσιο και την έβαλαν εκεί. 


Με την συναίνεση της μητέρας της η Mildred την συνόδευσε στην εγκατάσταση της στο 
 Minster του Thanet. Πήρε το μοναχικό σχήμα από τον Θεόδωρο, αρχιεπίσκοπο του  Canterbury την ίδια στιγμή μαζί με άλλες εβδομήντα μοναχές. Με τον θάνατο της αγίας  Ermenburga, η Mildred την διαδέχθηκε σαν ηγουμένη της κοινότητας και έθεσε ένα άγιο παράδειγμα για το οποίο έγινε πολύ αγαπητή. Μία παλιά ιστορία είναι καταγεγραμμένη, που λέει πως μία νύχτα, ενώ προσευχόταν στην εκκλησία του μοναστηριού, ο διάβολος έσβησε το καντήλι της όμως ένας άγγελος τον έδιωξε μακριά και το άναψε ξανά για αυτήν.

Η Mildred  πέθανε από μία μακροχρόνια και επίπονη ασθένεια γύρω στο 732.




Η λειψανοθήκη της αγίας Mildred περιέχει τα λείψανα της στο Thanet.

Η διάδοχος της στην ηγουμενία ήταν η αγία  Edburga.  Κατά την διάρκεια της ηγουμενίας της έτυχε ο κωδωνοκρούστης να αποκοιμηθεί στο ιερό. Η  Mildred εμφανίστηκε θαυματουργικά και τον ξύπνησε λέγοντας του:" εδώ είναι το παρεκκλήσιο και όχι ο κοιτώνας!" 

Συνέχισε να είναι μια ιδιαίτερα γνωστή αγία, επισκιάζοντας την φήμη του αγίου Αυγουστίνου, στην γειτονία του μοναστηριού της, το οποίο ήταν ιδιαίτερα γνωστό σαν ο τόπος αποβίβασης του αγίου, κατέληξε να γίνει γνωστότερο ως " Η πέτρα της αγίας Mildred ". 
Το 1033 τα λείψανα της αγίας Mildred μεταφέρθηκαν στο μοναστήρι του αγίου Αυγουστίνου, στο Canterbury και μέρος των λειψάνων πέρασαν στο  Devente της Ολλανδίας  όπου τιμάται στις  17 Ιουλίου, παρότι στην Αγγλία τιμάται τρεις μέρες νωρίτερα.  Υπήρχε μία κόντρα σχετικά με ένα μέρος των λειψάνων της που τα έκρυψαν μαζί με αυτά της αδερφής της Milgitha κατά την εισβολή των Βίκινγκς. Αυτά δόθηκαν στο νοσοκομείο του αγίου Gregory στο Canterbury, από τον αρχιεπίσκοπο  Lanfranc το 1085.

αγγλικό κείμενο

http://www.britannia.com/bios/saints/mildred.html

http://britishorthodox-church.blogspot.gr/2012/06/saint-mildred-abbess-of-minster-in.html


μετάφραση orthodoxy-rainbow 

Δεν υπάρχουν σχόλια: