Για αποστολή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εδώ christos.vas94@gmail.com.

Σελίδες

Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

Προσκύνημα στα αγιασμένα χώματα της Ορθόδοξης Αγγλίας



Ο Θεός μου έδωσε μια ιδιαίτερα ξεχωριστή για εμένα ευλογία τον προηγούμενο μήνα. Από τις 6 έως τις 13 Μαΐου βρέθηκα στα βόρεια της Αγγλίας και συγκεκριμένα στο Λάνκαστερ.
Εκεί είχα την ευλογία να γνωρίσω μια ξεχωριστή πνευματική μορφή της Ορθοδοξίας (αυτή την εντύπωση μου δημιούργησε η μορφή του και θέλω να το εκφράσω χωρίς ενδοιασμούς) , τον πατέρα Ιωνάθαν Χέμινγκς έναν Άγγλο Ορθόδοξο ιερέα ο οποίος στο παρελθόν ήταν Αγγλικανός όμως ο Θεός τον οδήγησε στην αληθινή πίστη.








Πριν να ξεκινήσουμε για να πάμε κάπου, πάντα διαβάζαμε την παράκληση προς την Παναγία μπροστά στο όμορφο εικονοστάσι του που μεταξύ άλλων εικόνων το κοσμούσε και η εικόνα του Αγίου Πατρικίου του Φωτιστή της Ιρλανδίας. Στιγμές ιδιαίτερης κατάνυξης.





Είχα την ευλογία να επισκεφτώ μαζί με τον πατέρα Ιωνάθαν την περιοχή Heysham όπου προσκύνησα ένα αρχαίο εκκλησάκι το οποίο ήταν αφιερωμένο στον άγιο Πατρίκιο τον Φωτιστή της Ιρλανδίας. Εκεί είδαμε τα ερείπια ενός αρχαίου  Κελτικού μοναστηριού.  Εντύπωση μου έκανε ένας βράχος κάτω από τον οποίο κάποτε κοιμόταν ένας ασκητής. Οι μοναχοί εκεί κοιμόντουσαν πάνω σε κορμούς από δέντρα για άσκηση. Όλα αυτά στα Ορθόδοξα χρόνια της Αγγλίας.




Επισκεφτήκαμε (με τον π. Ιωνάθαν) και το Derventwater. Μία λίμνη όπου  βρίσκεται το νησί του αγίου Χέρμπερτ. Σε αυτό το νησί ασκήτευε ο άγιος Χέρμπερτ και είχα την ευλογία να πάρω μερικές πέτρες από αυτόν τον τόπο. Εκεί, σε ένα σημείο με πολλά δέντρα τριγύρω μας ψάλαμε μαζί με τον πατέρα Ιωνάθαν το Χριστός Ανέστη. Ιδιαίτερα ξεχωριστή στιγμή.







Για τον άγιο εδώ

Είχα την μεγάλη ευλογία να παρευρεθώ στην θεία λειτουργία της ενορίας του Αγίου και Ζωοποιού Σταυρού του π. Ιωνάθαν. Εκεί προσκύνησα την εικόνα των αγίων Κάθμπερτ και Χέρμπερτ.





Στο σπίτι του πατέρα Ιωνάθαν προσκύνησα μια εικόνα της αγίας Μπρίτζετ της Ιρλανδίας. Ιδιαίτερες στιγμές για εμένα καθώς αγαπώ πολύ τους Ορθόδοξους αγίους αυτών των περιοχών. Παρευρέθηκα και στην θεία λειτουργία του Ορθόδοξου Ναού του αγίου Έϊνταν στο Μάντσεστερ. Πολλές όμορφες στιγμές με περίμεναν και εκεί καθώς ήμουν περιτριγυρισμένος από Ορθόδοξες εικόνες Κελτών και Αγγλοσαξόνων αγίων.



Στην παραπάνω φωτογραφία βλέπουμε μια εικόνα της Παναγίας της Ιεροσολυμίτισσας και στα αριστερά της τον Σταυρό της Αγίας Μπρίτζετ. Αυτά βρίσκονται στην βιβλιοθήκη του Ιερού Ναού του Αγίου Έϊνταν στο Μάντσεστερ.  

Πολλές ευχαριστίες στην οικογένεια της κυρίας Αλεξάνδρας και στον φίλο μου Θοδωρή και στην Θεοφανία  που προσφέρθηκαν να με φιλοξενήσουν τις ημέρες που έμεινα στην Αγγλία. Ο Θεός να τους ευλογεί.   Και ένα ξεχωριστό ευχαριστώ στον πατέρα Ιωνάθαν. Ευχαριστώ για τις όμορφες στιγμές που μου χάρισε στην Αγγλία οι οποίες ήταν γεμάτες από την ευωδία της Ορθοδοξίας. Τον ευχαριστώ για τις προσευχές που κάναμε μαζί, για τα πρόσφορα που φτιάξαμε, για τις Ορθόδοξες συμβουλές του και για τις επισκέψεις που κάναμε μαζί σε αυτούς τους  άγιους τόπους. Ο Θεός να τον ευλογεί.
             




Δεν υπάρχουν σχόλια: