Για αποστολή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εδώ christos.vas94@gmail.com.

Σελίδες

Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014

KΑΘΗΓΗΤΗΣ ΕΘΝΟΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΓΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ

ΞΕΡΕΙΣ ΤΙ ΗΤΑΝ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΦΑΓΕΣ; ΗΤΑΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΚΡΕΑΣ ….ΕΤΣΙ ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΜΑΓΕΙΑ


profpsy


Δ Πορφύρης/Π Σταφυλά

O Tobie Nathan , ομότιμος καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Paris VIII, με ειδίκευση στην Eθνοψυχιατρική, είναι ο συγγραφέας εκτός των άλλων και του βιβλίου “L’Étranger ou le pari de l’autre” (Ο Ξένος ή το στοίχημα του άλλου ) εκδ.Autrement που επανέρχεται στο φαινόμενο των παιδιών μάγων που εμφανίστηκε εδώ και τουλάχιστον 30 χρόνια. Η μαγεία αποτελεί μέρος αναπόσπαστο των αφρικανικών κοινωνιών και προσβλέπει τόσο στους δίδυμους όσο και στους albinos ,τα παιδιά ή τους αναπήρους και παραμένει ένα στοιχείο συνυφασμένο με την εξουσία. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό « Jeune Afrique » 29 .05.14 ο Tobie Nathan αναφέρει :

-Jeune Afrique: Η μαγεία και τα τελετουργικά εγκλήματα ελναι στοιχεία αναπόσπαστα του αφρικανικού κόσμου ;

- Tobie Nathan : Όταν ήμουν πολιτιστικός σύμβουλος στο Conakry ο διάδοχος του Moussa Dadis Camara, o Sékouba Konaté θα κατέβαινε στις εκλογές. Παρήγγειλε λοιπόν και του έφεραν ολόκληρα καμιόνια με albinos για να του φέρουν τύχη. Εγώ τους είδα . ήθελε να τους αγγίξει.

-Γιατί?

-Είναι πιθανόν αυτό να σχετίζεται με τελετουργικά του θανάτου. Οι νεκροί είναι άσπροι,τα κόκκαλα είναι λευκά. Γενικά θεωρείται ότι οι albinos έχουν μια ειδικότερη σχέση με τον κόσμο των νεκρών. Στα αφρικανικά θρησκεύματα υπάρχει η λεγόμενη λατρεία των προγόνων και οι ιεροδιάμεσοι οι σαμάνες επικοινωνούν με τα « πνεύματά” για να τους υποδείξουν ζητήματα για την κοινότητα.

αφρικ

Οι δοξασίες περί των διδύμων.

Ο καθηγητής διασαφηνίζει ότι οι δίδυμοι απολαμβάνουν το πρωτείο ως προς την μαγεία με βάση τις λαικές και όχι μόνο δοξασίες. Θεωρούνται ότι « είναι η ρίζα του κόσμου….αυτή η θεώρηση υπάρχει λίγο πολύ παντού στην Αφρική. Τους συμπεριφέρονται σαν να μην ανήκουν στο ανθρώπιθνο είδος. Τους θεωρούν μεταξύ των “θεμελιωτών “. Αυτοί είναι ικανοί να καταστρέψουν ο,τιδήποτε υπάρχει. Κάποιες εθνότητες τους σκοτώνουν κατά την γέννησή τους άλλες σκοτώνουν τον έναν από τους δύο ενώ άλλες τους λατρεύουν. Σήμερα ακόμη είναι πιθανό να συναντήσεις στο δρόμο μητέρες με τα δίδυμά τους που αντί αμοιβής μπορείς να αγγίξεις το κεφάλι τους για να σου φέρουν τύχη. Αυτός που έχει δίδυμα πρέπει να μοιράζεται την ευλογία. Μια μητέρα που έχει δίδυμα αλλάζει όνομα και λέγεται η “μητέρα των διδύμων”. Το παιδί που έπεται η γέννησή του αυτής των διδύμων αλλάζει κι αυτό όνομα και αποκαλείται “Sadjoc’ και θεωρείται πιο δυνατό και από τα δίδυμα. Τι μπορούν να κάνουν ;

Αν οι δίδυμοι στραφούν κατά της οικογένειας δύνανται να την καταστρέψουν. Έχουν δυνατούς δεσμούς με διδύμους άλλων εθνοτήτων και έχουν μεταξύ τους ένα είδος επικοινωνίας. Γενικά οι αφρικανοί πιστεύουν ότι δεν υπάρχει μόνο ένα ανθρώπινο είδος αλλά περισσότερα και τα άτομα κατ΄είδος επικοινωνούν ιδιαίτερα μεταξύ τους. π.χ« Οι “nit ku bon” – “τα άσχημα πρόσωπα ” στη διάλεκτο wolof – της Σενεγάλης είναι ότι είναι για εμάς οι αυτιστικοί και δεν επικοινωνούν με τον άλλον.Πιστεύουν ότι αντίθετα, επικοινωνούν με αυτούς που δεν βλέπουν.

εθνοψ


Παιδιά μάγοι

Η ύπαρξη των παιδιών μάγων είναι ένα φαινόμενο αρκετά πρόσφατο.

Στα πλαίσια της εθνοψυχιατρικής το 1986 στην παιδοψυχιατρική πτέρυγα Bobigny με καθηγητή τον Lebovici κατά τις συνεδρίες είδα ένα παιδί που το είχαν κάψει με σίδερο οικιακής χρήσης…αργότερα έστειλα έναν από τους Κογκολέζους φοιτητές μου στο σπίτι της οικογένειας. Η έκπληξη ήταν μεγάλη διηγείται ο καθηγητής όταν ο 8χρονος της οικογένειας δήλωσε : “Είμαι ένας μάγος έφαγα τον μικρό μου αδερφό και θα πεθάνει »Αυτή ήταν η αιτία της επίθεσης. Στη συνέχεια είδα πολλές δεκάδες αντίστοιχες περιπτώσεις. Πώς εμφανίστηκε η μαγεία ;
Λίγο πολύ παντού λειτούργησε ο ίδιος μηχανισμός. Υπάρχει μια οικογένεια που την βρίσκουν πολλές δυστυχίες. Όπως τώρα στο Κογκό, πόλεμος και επιδημίες. Και όταν μας βρίσκει το κακό αναρωτιώμαστε από που έρχεται, ποιός ευθύνεται.

-Πώς γίνεται ένα παιδί μάγος ;

Ένας γέρος ή μια γριά προσφέρουν σε ένα παιδί κάτι να φάει: ένα εκλεκτό μεζέ-ένα κομμάτι κρέας, ψωμί.Αφού φάει ο ηλικιωμένος το ρωτάει: “Ξέρεις τι έφαγες ; Αυτό ήταν ανθρώπινο κρέας και τώρα πρέπει να δώσεις κάποιον δικό σου … Κάποιον από την οικογένεια του τον αδερφό ,την μητέρα ,την αδερφή.Έτσι αρχίζει η μαγεία. “.


http://www.pentapostagma.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια: