Για αποστολή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εδώ christos.vas94@gmail.com.

Σελίδες

Σάββατο 11 Απριλίου 2015

Αγία Elflaeda του Whitby


















Αγία Elflaeda του Whitby

(653-714)
Ηγουμένη του Whitby
Γέννηση: 653
Κοίμηση: 8 Φεβρουαρίου του 714 στο Whitby.



Η Elflaeda ήταν η νεότερη κόρη του βασιλιά Oswiu της Northumbria και της δεύτερης συζύγου του, της αγίας Enflaeda. Δεν είχε κλείσει έναν χρόνο ζωής όταν ο πατέρας της την αφιέρωσε στην υπηρεσία του Θεού σαν ευχαριστία για την νίκη του ενάντια στους παγανιστές κατοίκους της Mercia στην μάχη του  Winwaed (κοντά στο Leeds) το  655, μια νίκη που απελευθέρωσε την χώρα του και εγκατέστησε την Χριστιανοσύνη σε αυτήν. Η  Elflaeda δόθηκε αμέσως στην προστασία της ηγουμένης και  αγίας Hilda, η οποία ήταν δεύτερη ξαδέρφη της και ζούσε τότε στο Hartlepool. Δύο χρόνια μετά, η Hilda έχτισε το γνωστό διπλό μοναστήρι του  Whitby.

Στο μοναστήρι του Whitby, η Elflaeda, δεν διαμαρτυρήθηκε ποτέ για την επιλογή που έκανε ο πατέρας της για εκείνη, έζησε εκεί 60 χρόνια, αρχικά σαν μαθήτρια και έπειτα σαν δασκάλα της μοναστικής αγιότητας. Διαδέχτηκε την Hilda σαν ηγουμένη το  680.  Ο άγιος  Trumwin, ένας επίσκοπος ιεραπόστολος ανάμεσα στου Πίκτες, την βοήθησε στην διοίκηση του μοναστηριού όπου ξεκουραζόταν κατά την διάρκεια των ταξιδιών του και όπου θάφτηκε. Κάποτε όταν η αγία Elflaeda προσβλήθηκε από μια ασθένεια η οποία δεν της επέτρεπε να χρησιμοποιεί τα άκρα της, θεραπεύτηκε από μία ζώνη που φορούσε ο άγιος  Cuthbert του Lindisfarne και την οποία της είχε στείλει ο ίδιος. Η ζώνη γιάτρεψε επίσης και μια μοναχή από έναν ανυπόφορο πόνο στο κεφάλι.  Η  Elflaeda έφτιαξε ένα σάβανο για τον Cuthbert σαν αντάλλαγμα και του το έστειλε.

Ο Θεόδωρος, Αρχιεπίσκοπος του Canterbury, έγραψε ένα γράμμα στην Elflaeda, την ηγουμένη του Whitby, ζητώντας της να στηρίξει τον άγιο Wilfrid (τον γηραιότερο) όταν γύρισε από την εξορία στην οποία τον είχε στείλει ο αδερφός της, ο βασιλιάς Aldfrith της Northumbria. Ο βασιλιάς είχε και πάλι έναν διαπληκτισμό με τον Wilfrid, όμως στο νεκροκρέβατο του ζήτησε την Elflaeda και εκείνη έπειτα δήλωσε σε ένα συμβούλιο από ιεράρχες πως ο αδερφός της στις τελευταίες του ώρες επιθυμούσε άφεση αμαρτιών.

Η Elflaeda κοιμήθηκε μετά από τον άγιο Wilfrid και τον φίλο της τον άγιο Cuthbert ο οποίος κοιμήθηκε το 687. Ήταν παρούσα στην μεταφορά των άφθαρτων  λειψάνων του το 698 και τον τύλιξε με ένα λινό ύφασμα. Η αγία κοιμήθηκε στις 8 Φεβρουαρίου του  714.

Αγγλικό κείμενο
http://www.britannia.com/bios/saints/elflaeda.html

Μετάφραση Orthodoxy-Rainbow


Δεν υπάρχουν σχόλια: