Για αποστολή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εδώ christos.vas94@gmail.com.

Σελίδες

Παρασκευή 1 Μαΐου 2015

Το Άγιο Πνεύμα σαν αγριόχηνα στην Κελτική παράδοση.

Το Άγιο Πνεύμα σαν αγριόχηνα στην Κελτική παράδοση.


Κείμενο του πατέρα Ιωνάθαν Χέμινγκς (Ορθόδοξος Ιερέας στο Λάνκαστερ της Αγγλίας).





Την Τετάρτη της Λαμπρής εβδομάδας μια μικρή ομάδα από προσκυνητές ξεκίνησε από την ενορία του Τιμίου και Ζωοποιού σταυρού στο Λάνκαστερ για να πάει να προσκυνήσει στο νησί του αγίου Herbert. Είχαμε την ευλογία να επισκεφτούμε το σπίτι-εκκλησάκι και την Εκκλησία  του πατέρα Ιωάννη Munster στο Braithwaite και μετά από εκεί κωπηλατήσαμε στη λίμνη του Derventwater με κατεύθυνση το νησί του ερημίτη αγίου Herbert.

Εκεί συναντήσαμε μια θορυβώδη χήνα η οποία αφού μας γνωστοποίησε την παρουσία της εξαφανίστηκε. Πράγματι, όταν πηγαίνω για προσκύνημα σε αυτό το άγιο νησί, σχεδόν κάθε φορά η χήνα είναι παρούσα κοντά στο κελί του αγίου Herbert κάνοντας θόρυβο και είναι πάντα έτοιμη να αμυνθεί.  Στην Κελτική παράδοση, το Άγιο Πνεύμα αναπαριστάνεται όχι σαν ένα περιστέρι αλλά σαν μια Άγρια Χήνα.

Οι χήνες κάνουν θόρυβο και είναι δύσκολο να τις ελέγξεις.  Δεν μπορείς να κάνεις εύκολα μια άγρια χήνα να υποταχθεί στη θέληση σου. Είναι επιθετικές προς εκείνους που τις πλησιάζουν και υπερασπίζονται την περιοχή τους. Αντίθετα με τον γλυκό και χαλαρωτικό ήχο του περιστεριού το οποίο είναι το συνηθισμένο σύμβολο του Αγίου Πνεύματος η χήνα βγάζει έναν στριγκό και λίγο ενοχλητικό ήχο. Νομίζω πως αυτό είναι ένα σημαντικό σύμβολο γιατί το Άγιο Πνεύμα μας ξεβολεύει από την βόλεψη μας! Με τον ίδιο τρόπο το Πνεύμα του Θεού μπορεί να είναι απαιτητικό και ενοχλητικό.

Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να λάβουμε υπόψη μας την ιστορία της Πεντηκοστής και τι εντύπωση έκαναν οι μαθητές του Χριστού στο  πλήθος.

Οι Κέλτες Χριστιανοί έβλεπαν ολόκληρη τη ζωή σαν ένα προσκύνημα, έγραφαν απλές αλλά συνάμα ποιητικές προσευχές, είχαν μια ζωντανή αίσθηση της παρουσίας των αγίων, του αγγελικού και αόρατου κόσμου. Η Άγρια Χήνα με σιγουριά θα μας αφυπνίσει από τον εφησυχασμό μας (δηλαδή από την ακηδία και την αδιαφορία μας) και θα μας παρακινήσει να γίνουμε ποιο ενεργοί στην πνευματική ζωή.

Αγγλικό κείμενο  http://www.orthodox-lancaster.org.uk/newsletter

Μετάφραση Orthodoxy-Rainbow                            

Δεν υπάρχουν σχόλια: