Για αποστολή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εδώ christos.vas94@gmail.com.

Σελίδες

Σάββατο 2 Μαΐου 2015

Το ηθικό δίδαγμα του γυροσκοπίου


Το ηθικό δίδαγμα του γυροσκοπίου




Κείμενο του πατέρα Ιωνάθαν Χέμινγκς (Ορθόδοξος Ιερέας στο Λάνκαστερ της Αγγλίας).


Όταν ήμουν παιδί, πολύ πριν την εποχή των ηλεκτρονικών υπολογιστών και του ιντερνέτ, είχα δύο αντικείμενα τα οποία αγαπούσα.  Το ένα ήταν μια υδρόγειος σφαίρα. Συνήθιζα να κάθομαι και να κοιτάω τις διάφορες χώρες του κόσμου και φανταζόμουν πως θα ήταν να ζω σε αυτές τις χώρες με τα περίεργα ονόματα. Υπήρχε μια χώρα που είχε μόνο τα γράμματα ΕΣΣΔ (η σοβιετική ένωση)!

 Πολλά από αυτά τα ονόματα και τα σύνορα έχουν αλλάξει από την εποχή που ήμουν νέος, μερικά για καλύτερο σκοπό και μερικά για χειρότερο και ο κόσμος συνεχίζει να περιστρέφεται! Κάθε 24 ώρες, η γη περιστρέφεται μια φορά γύρω από τον άξονα της, ένας άξονας που έχει κλήση 23 μοίρες με σεβασμό στην τροχιά της γης και αυτό μας δίνει τις εποχές του χρόνου.

Το γεγονός του ότι η γη κάνει μια ελλειπτική τροχιά γύρω από τον ήλιο ήταν ένα ακόμη συναρπαστικό γεγονός για το νεανικό μου μυαλό. Μια πλήρης τροχιά έρχεται κάθε   365.256  ημέρες, μέσα σε αυτό το διάστημα η γη ταξιδεύει  940 εκατομμύρια χιλιόμετρα. Η ταχύτητα της γης στον δικό της άξονα είναι   1,670  χιλιόμετρα κάθε ώρα. Ουάου! Και εγώ νόμιζα πως δεν κουνιόμασταν καθόλου, ή αν κουνιόμασταν, αυτό γινόταν πολύ αργά!    

Το άλλο αγαπημένο μου αντικείμενο ήταν ένα γυροσκόπιο. Ξανά, ήμουν (και ακόμη είμαι) ενθουσιασμένος με το πώς αυτό το περιστρεφόμενο αντικείμενο μπορούσε να αψηφάει την βαρύτητα. Αφού το έκανα να περιστραφεί με ένα σχοινί, μπορούσε να ισορροπήσει στις ποιο απίστευτες γωνίες.      

Σήμερα βέβαια οι φυσικοί έχουν μια εξήγηση για την τροχιά του κόσμου γύρω από τον ήλιο και γιατί το γυροσκόπιο μπορεί να στέκεται σε αυτές τις γωνίες. Παρόλα αυτά, εάν προσθέσουμε μια πνευματική και ηθική διάσταση σε αυτόν τον κόσμο και στο γυροσκόπιο, τι το κάνει να περιστρέφεται;

Υποθέστε πως κάποτε μια κακόβουλη δύναμη θα δράσει επάνω μας, με σκοπό να αλλάξει την τροχιά μας γύρω από τον Θεό. Τότε πως θα λύσουμε αυτό το πρόβλημα;        

Η προσευχή κρατάει τον κόσμο ζωντανό και όταν θα λείψει η προσευχή ο κόσμος θα μαραζώσει… «Σήμερα», ίσως να πείτε, «δεν υπάρχουν άλλοι μοναχοί όπως κάποτε για να προσευχηθούν για όλο τον κόσμο.» Όμως σας λέω πως όταν δεν θα υπάρχουν άνθρωποι στη γη που θα προσεύχονται, ο κόσμος θα μαραζώσει και θα ακολουθήσουν μεγάλες συμφορές.
(Αρχιμανδρίτης Σωφρόνιος του Έσσεξ, «Άγιος Σιλουανός ο Αθωνίτης», σελίδα 223)

Δεν υπάρχουν σχόλια: