Για αποστολή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εδώ christos.vas94@gmail.com.

Σελίδες

Δευτέρα 24 Αυγούστου 2015

Σχετικά με τους Αγγέλους και τους Άγγλους

Σχετικά με τους Αγγέλους και τους Άγγλους




Αυτή είναι η καταγραφή του αγίου Γρηγορίου, η οποία μας παραδόθηκε από την παράδοση των προγόνων μας, προκειμένου να μην περάσει σιωπηλά, μιας και έχει να κάνει με το ενδιαφέρον του για τη σωτηρία του έθνους μας. Αναφέρεται, πως μερικοί έμποροι, οι οποίοι είχαν φτάσει στη Ρώμη μία συγκριμένη ημέρα, εξέθεσαν πολλά αντικείμενα για πώληση στην αγορά και ένα πλήθος ανθρώπων συγκεντρώθηκε εκεί για να κάνει τις αγορές του. Ο ίδιος ο Γρηγόριος πήγε μαζί με τους άλλους, και, ανάμεσα σε άλλα πράγματα, πωλούνταν και μερικά αγόρια, τα σώματα τους ήταν λευκά, η όψη τους όμορφη, και τα μαλλιά τους πολύ ωραία. Αφού τα είδε, ρώτησε, όπως λέγεται, από ποια χώρα ή έθνος τα είχαν φέρει. Και του είπαν, πως ήταν από το νησί της Βρετανίας, της οποίας η κάτοικοι είχαν τέτοιο παρουσιαστικό.      

Έπειτα ρώτησε εάν αυτοί οι νησιώτες ήταν Χριστιανοί, ή εάν ήταν ακόμη μπλεγμένοι στην πλάνη του παγανισμού. Τον πληροφόρησαν πως ήταν παγανιστές. Έπειτα βγάζοντας έναν βαθύ αναστεναγμό από τα βάθη της καρδιάς του, είπε: «Αλίμονο! Τι κρίμα, το ότι ο άρχοντας του σκότους έχει κυριεύσει ανθρώπους με τόσο ωραίο παρουσιαστικό. Παρότι είναι όμορφοι εξωτερικά εσωτερικά θα πρέπει να είναι κενοί από χάρη.» Έπειτα ρώτησε, ποιο ήταν το όνομα αυτού του έθνους. Και του απάντησαν, πως τους αποκαλούσαν Άγγλους. «Σωστά», είπε εκείνος, «γιατί έχουν ένα Αγγελικό πρόσωπο, και τους ταιριάζει να γίνουν συγκληρονόμοι των Αγγέλων στον ουρανό». «Ποιο είναι το όνομα», συνέχισε, «της επικράτειας από την οποία τους φέρνουν;» Του είπαν, πως οι ντόπιοι αυτής της επικράτειας ονομάζονταν Deiri. «Πραγματικά είναι De ira (ο θυμός στα Λατινικά),» απάντησε εκείνος, «πρέπει να απομακρυνθούν από την οργή και να έρθουν κοντά στο έλεος του Χριστού. Πως ονομάζεται ο βασιλιάς αυτής της επικράτειας;» Του είπαν πως το όνομα του ήταν  Ælla: και εκείνος, κάνοντας έναν υπαινιγμό όταν άκουσε το όνομα είπε, «Αλληλούια, η δοξολογία του Θεού του Δημιουργού πρέπει να ψαλθεί σε αυτούς τους τόπους.»




      

Έπειτα απευθυνόμενος προς τον επίσκοπο της Ρωμαϊκής αποστολικής επισκοπής (γιατί εκείνον τον καιρό δεν είχε γίνει ακόμη πάπας), τον ικέτευσε να στείλει μερικούς ιεραποστόλους στην Βρετανία στο έθνος των Άγγλων, ώστε να γνωρίσουν οι άνθρωποι εκεί τον Χριστό, δηλώνοντας πως ο ίδιος ήταν έτοιμος να αναλάβει αυτή την εργασία, με τη βοήθεια του Θεού, εάν ο πάπας έκρινε σωστό να συμβεί αυτό. Όμως εκείνον τον καιρό δεν μπορούσε να το κάνει αυτό, γιατί παρότι ο πάπας ήθελε να εκπληρώσει την επιθυμία του, οι πολίτες της Ρώμης δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν στο ότι ο τόσο αναγνωρισμένος και μορφωμένος άνθρωπος τους θα εγκατέλειπε την πόλη. Όταν έγινε ο ίδιος πάπας, τελειοποίησε την εργασία που ποθούσε τόσο πολύ, στέλνοντας άλλους ιεραποστόλους και ο ίδιος με τις προσευχές του και τις παραινέσεις του βοήθησε στην ιεραποστολή, ώστε να γίνει με επιτυχία. Αυτή την καταγραφή, την  οποία έχουμε παραλάβει από τους αρχαίους, θεωρήσαμε ωφέλιμο να την συμπεριλάβουμε στην Εκκλησιαστική Ιστορία μας.

Αγγλικό κείμενο http://classicalchristianity.com/2012/02/08/of-angels-and-angles/

Μετάφραση Orthodoxy-Rainbow            




Δεν υπάρχουν σχόλια: