Για αποστολή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εδώ christos.vas94@gmail.com.

Σελίδες

Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

Ο Παράδεισος των Πουλιών. Από το ταξίδι του αγίου Brendan


Ο Παράδεισος των Πουλιών. 



Έπειτα έπλευσαν δυτικά για τρεις ημέρες και ιδιαίτερα αποκαρδιωμένοι δεν έβλεπαν στεριά. Όμως πολύ σύντομα με το θέλημα του Θεού είδαν ένα όμορφο νησί γεμάτο λουλούδια και βότανα και δέντρα και χάρηκαν πολύ που το είδαν και αποβιβάστηκαν και ευχαρίστησαν το Θεό. Και περπάτησαν πολύ μέσα σε αυτή την έρημη γη, ώσπου έφτασαν σε ένα πολύ όμορφο πηγάδι που είχε ένα δέντρο πίσω του το οποίο ήταν γεμάτο με κλαδιά και σε κάθε κλαδί καθόντουσαν όμορφα λευκά πουλιά, τόσα πολλά ήταν που δύσκολα φαινόταν κάποιο φύλλο. Και ήταν χαρούμενοι που έβλεπαν αυτό το δέντρο και το χαρούμενο κελάιδισμα των πουλιών ήταν σαν τη μουσική του Παραδείσου.    

Και ο Brendan φώναξε από τη χαρά του και γονάτισε και ικέτευσε τον Κύριο να του πει τι σήμαινε η παρουσία όλων αυτών των πουλιών. Έπειτα ένα μικρό πουλί, ένα από αυτά που βρίσκονταν στο δέντρο, πέταξε προς το μέρος του από το δέντρο και με το πετάρισμα των φτερών του έβγαλε έναν πολύ χαρούμενο ήχο σαν ένα βιολί και φάνηκε στον Brendan πως ποτέ δεν είχε ακούσει ξανά τόσο χαρούμενη μουσική.  Έπειτα το μικρό πουλί τον κοίταξε και ο Brendan είπε: «Εάν είσαι ένας αγγελιοφόρος πες μου γιατί τραγουδάς με τόση χαρά.»  Και να τι είπε το πουλί: «Έναν καιρό όλοι εμείς ήμασταν άγγελοι, αλλά όταν ο άρχοντας μας ο Lucifer ( ο διάβολος) έπεσε από τον ουρανό εξαιτίας της μεγάλης του υπερηφάνειας πέσαμε και εμείς μαζί του, κάποιοι σε ποιο ψηλά σημεία και άλλοι σε χαμηλότερα.   

Και επειδή το δικό μας σφάλμα ήταν μικρό» είπε «ο Κύριος μας, μας τοποθέτησε εδώ χωρίς πόνο μέσα σε μεγάλη χαρά και ευθυμία να υπηρετούμε όπως μπορούμε πάνω από αυτό το δέντρο. Και την Κυριακή που είναι ημέρα ανάπαυσης» είπε «γινόμαστε λευκά σαν το χιόνι για να τον δοξολογήσουμε καλύτερα. Και πέρασαν δώδεκα μήνες» είπε «από τη στιγμή που αφήσατε τον τόπο σας και μετά το πέρασμα εφτά χρόνων θα έχετε αυτό που επιθυμείτε. Και κατά τη διάρκεια αυτών των εφτά χρόνων» είπε «θα γιορτάζετε το Πάσχα εδώ ώσπου να φτάσετε στη Γη της Επαγγελίας.» Έπειτα το πουλί έφυγε και επέστρεψε στο δέντρο μαζί με τα άλλα πουλιά. Όλα αυτά συνέβησαν μία ημέρα του Πάσχα. Έπειτα όλα τα πουλιά άρχισαν να ψέλνουν τους ύμνους του Εσπερινού και η μελωδία τους ήταν πολύ χαρούμενη. Και μετά το δείπνο ο Ευλογημένος Brendan και οι μοναχοί του πήγαν για ύπνο. Ξύπνησαν το επόμενο πρωί και τα πουλιά έψαλαν  τους πρωινούς ύμνους, όλες τις Ώρες και  διάβασαν τους ψαλμούς. Και ο Brendan και οι μοναχοί του σταμάτησαν εκεί για οχτώ εβδομάδες ώσπου μετά την Πεντηκοστή έπλευσαν ξανά πίσω στο Νησί των Προβάτων και εκεί έλαβαν καλές προμήθειες και αποχαιρέτησαν τον γέροντα που τους βοηθούσε και επέστρεψαν στο καράβι τους.


Αγγλικό κείμενο The voyage of Saint Brendan

Μετάφραση Orthodoxy-Rainbow 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: